Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Interfejs+soft

mariusz19690
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś ma kontakt,namiar na przejściówkę i soft do P-11?Na Allegro jest całe stado ale grupa VW,BMW,Mercedes.Do Nissana znależć nie mogę.Proszę o pomoc!!!

Dokładnie tak.Już kostkę mierzyłem i nawet napięcia się zgadzają z opisem fabrycznym.Nie pasi mi jakieś dziwne+10 V na jednej nodze no i softu nie mam:(

[ Dodano: Wto 01 Maj, 2007 14:38 ]

Pali się engine ale nie odcina zapłonu i pali niewiele.Z przyspieszeniem ciężko ocenić ale to kombi i motor 1.8 więc nie wiem jak ma to jeżdzić.Odpinałem już baterię ale bez zmian.Może przepływomierz?

No wlasnie myslalem przede wszystkim o sofcie. Kostke nawet jak znajdziesz to bez software nie ruszysz. Ja tez mam problem z check engine i bede probowal przez weekend odpiac aku na co najmniej 24h. Moze cos pomoze...A co do kontrolki to radze podjechac do speca i z kodow powinno wyjsc co i jak jest uszkodzone. U mnie wyszly dwa kody: sonda lambda i przeplywomierz.Sonda jest prawie nowa wiec wymienilem przeplywke i zobaczymy co sie stanie jak usune check engine i zrestartuje kompa.

Dzieki wielkie z podeslanie linka do tego tematu. Jednkakze te interfejsy dzialaja ze starszymi wersjami czyli OBD. Ja mam auto z OBD2 i nikt w tym watku sie nie chwalil ze udalo mu sie podlaczyc do takiego moedlu. Dodatkowo na liscie aut kompatybilnych silnik 1.8 nie wystepuje...Ale temat bardzo ciekawy :)

• 3 miesiące temu...

DOKŁADNIE, tez sie rozglądam za interfejsem diagnostycznym do NISSANA a dokladnie p11.144 bo one maja OBDII i nieda się nic zrobic bez tego użądzenia, może kotoś już kupił taki interfejsik, to moze zda relacje jak to działa i gdzie można kupić.

• 2 miesiące temu...

Witam,

maxima26 napisał:
może kotoś już kupił taki interfejsik, to moze zda relacje jak to działa i gdzie można kupić.

Odgrzewam kotleta. Jesli ktos cokolwiek wie na temat interfejsu pod OBDII, prosze sie wypowiedziec. Dzieki.

woro_woro napisał:
Witam,
  maxima26 napisał:
może kotoś już kupił taki interfejsik, to moze zda relacje jak to działa i gdzie można kupić.

Odgrzewam kotleta. Jesli ktos cokolwiek wie na temat interfejsu pod OBDII, prosze sie wypowiedziec. Dzieki.

Ja też chciałem kupić interface, i z tego co się rozeznałem każdy na procesorze ELM327 powinien działać, z tym że to udostępni nam dane zdefiniowane przez standard obd2 - a to bardzo ogólne dane diagnostyczne - wystarczy zajżeć do manuala do p11.144 i okazuje się że nie wszystko daje się zrobić tzw GST czyli Generic Scan Tool czy jakoś tak. Do pełni szczęścia potrzebny jest interface Consult II, a jak go zrobić to nigdzie nie znalazłem (na forum chłopaki robili do złącza obd 14 pinowego do p11 -ale to nie pójdzie w p11.144 - i nie wiem czy to był consult czy tylko odb) - no i do tego potrzebny jest soft od nissana - nie te opensource'owe zabawki...

Ja koniec koców kupiłem skaner diagnostyczny do obd2 U581 (z live data i przyszłościowo z CAN :-) - i kasuje nim checka, zczytuje kody błędów, mam dane w czasie rzeczywistym - ogólnie jest ok - chociaż daleko mu pewnie do Consult'a.. dałem za zabawke około 350pln+przesyłka..

W P11.144 jest złącze na 16 pinów, a nie na 14.

Wczoraj nie mogłem się połączyć poprzez kompa z ABS'em

(mechanik nie ja) - silnik diagnozowało super a ABS już nie.

Boshowski program

• 1 rok później...
Gość coffee-l

hej! czy to mozliwe że w mojej primerze 99rok jest jeszcze złącze diagnostyczne OBD1? wszedzie pisze że OBD2 było juz od 96roku a u mnie jest złacze 14 pinowe czyli OBD1

Podłączę się do tematu. Posiadam primkę z OBD2 i przymierzam się do kupna interfejsu do tego autka. Jeżeli ktoś z Was ma doświadczenie w diagnostyce tego modelu /99r/ proszę o wskazówki jaki inter zakupić i ewentualnie jaki programik jest przyjazny w diagnostyce. Dodam że interesuje mnie zwykła diagnostyka, prywatnie, garażowo na użytek własny bez wnikania w zawiłości techniczne i szczegóły. Chciałbym mieć możliwość kasowania/zczytywanie błędów, może jakieś testy np. sondy lambda i adaptacja zamontowanych elementów, np. przepływomierza. Takie tam podstawy. Proszę o porady bardziej wtajemniczonych praktycznie w temat. Obecnie jestem na etapie manual servis, jakoś sobie radzę bo do mechaników z dziedziny elektodiagnostyki w moim rejonie nie mam jakoś zaufania. Wychodzę z założenia że najpierw to ja muszę wiedzieć co jest, potem ewentualnie ktoś może grzebać w moim autku. To jest temat szczególny, a z doświadczeń innych wiem że czasem ktoś wyjeździ się po warsztatach, co jeden mechanior to mądrzejszy, kasa wtopiona nie mała a auto jak nie jeździło tak nie jeździ choć połowa części nowych... Z góry wielkie dzięki. Pozdro.

tak, 99r, WP11 po lifcie. OBD2, 16 pinów, kostka trapez równoboczny 2 rzędy, po 8 pinów w rzędzie.

Kupiłem na Allegro interfejs ELM 327 podłączyłem go do mojej Primery P11.144 i nie działa :( program ScanTool pokazuje komunikat: "Nie wykryto protokołu OBD: Proszę sprawdzić połączenie z samochodem, i upewnij się, że zapłon jest WŁĄCZONY." Napisałem do sprzedawcy może coś poradzi na mój kłopot ;) Teraz czekam na email z odpowiedzią.

A Wy macie pomysł co zrobić aby działało ?

slobo, daj znać co jak w temacie, jak uda ci się lub nie uda pogadać z autkiem przez elm 327. Też wydaje mi się że ELM 327 powinien się skomunikować z primerką. i sam chcę taki inter zakupić ale jeszcze nie zamówiłem

oki, czekam z niecierpliwością na wieści. gdzieś wyczytałem że nie wszystkie ELM 327 są faktycznie na procesorze elm 327. po prostu są nieuczciwi sprzedawcy podszywający sie pod jakiś produkt a sprzedają chłam jakiś. ale to info nie sprawdzone. miejmy nadzieję że jest oki i pogadasz z autkiem. powodzenia.

snowak1 napisał:
na forum chłopaki robili do złącza obd 14 pinowego do p11.

JEŚLI zna ktoś link do tego tematu bardzo bym prosił szukam już pare godzin cos an ten temat i nic z góry dzięki

Gość nygus83
  Slobo napisał:
Sprzedawca przysłał email, ale jego podpowiedzi nic nie dały. Napisałem kolejną wiadomość może teraz coś wymyśli. Dam znać jak odpisze ;)

I jak tam? Coś wiadomo? Bo tez mam p11.144 i też szukam do niej fejsu do diagnostyki...

• 2 tygodnie później...
  W dniu 10.07.2009 o 17:54, Slobo napisał:

Niestety okazało się, że interfejs ELM327 nie współpracuje z moim autem :/ Zwróciłem interfejs sprzedawcy.

Ja zakupiłem ELM327 V1.3 złącze OBDII i w mojej primerce p11.144 1.8 z 99r. smiga :) Wraz z interfejsem otrzymałem dokładną instrukcję jak skonfigurować to cacko i działa :) Zczytałem błąd i go skasowałem :P