Guest Towalt Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 Witam, Dotyczy - P11, z 1998 roku, 2.0 benzyna, 98000 km. Szukam pomocnej informacji od kogoś, kto może już tego doświadczył. W momencie gdy dodaję gazu pojawia się dźwięk klekotania (delikatne, niemetaliczne), który znika gdy puszczam gaz i pojawia sę zaraz jak tyko ponownie go dodaję, każdorazowe dodanie gazu wywołuje ten dźwięk. Serwis nie stwierdził usterki związanej bezpośrednio z wnętrzem silnika, zasugerowali obijanie o elementy układu wydechowego i kazali czekać na bardziej "efektowne" objawy. Przychodzą mi do jeszcze do głowy myśli o zużytych poduszkach pod silnikiem, ale moja wiedza jest b.skromna w tym temacie. Przypomina to komuś coś z czym się spotkał ? Będe zobowiązany za pomysły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastello Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 Mam ten sam model i ostanio mialem to samo z tym ze mi klekotało podczas jazdy jak dodawałem gaz u a Ty konkretnie tego nie okresliles - czy podczas jazdy czy postoju. Jezeli w czasie jazdy to prawdopodobnie przegub zewnetrzyny - u mnie pomogla wymiana. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Towalt Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 Tak, przepraszam zapomniałem, faktycznie problem jest jedynie w czasie jazdy i to raczej szybszej niż wolniejszej, tzn. raczej nie słyszę tego poniżej 40 km/h. Na postoju w trakcie dodawania gazu jest OK. Dzięki [ Dodano: Sro 09 Maj, 2007 13:25 ] Konsultowałem z serwisem (sam siebie pytam po co?) i zarzekają się, że w tym przypadku to nie przegub zewnętrzny. Z opisu w instrukcji napraw, wynika że "jeżeli w miarę rozpędzania samochodu występują drgania, może to być oznaką zużycia wewnętrznych przegubów równobieżnych", i właściwie to mogłbym to moje "coś" tak nazwać, może to ktoś skomentować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marceli Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 ..a może to benzyna ma mało oktanów wtedy motor klekocze jak sie dodaje gazu.Sczególnie pod obciążeniem.Ja tak kiedyś miałem.pozdr P10 GA16DS+G Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Towalt Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 Benzyna to pierwsze o czym pomyślałem, choć pojawiło się to na połowie zbiornika, a tankowałem do pełna na BP (od zawsze), zaraz jak tylko mogłem dolałem do pełna 98 - nie pomogło, na tej mieszance jeżdżę już z 300 km i nadal "klekoce" :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kriskob1 Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 kiedys mialem taki sam problem w corsie. okazalo sie , ze po wymianie panewek problem uszedl w zapomnienie. ale glowa do gory , mozliwe , ze to zle ustawiony zaplon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marceli Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 Hmm..wydaje mi się że raczej o panewki to mozesz być spokojny.Może to i dzwięk podobny ale....w nysie z takim przebiegiem??niemozliwe.Chyba ze ktos na wodzie jezdzi :diabel:Poza tym słyszałem jak ostatnio u kumpla poleciała panewka(spokojnie w lancii nie w nysce)to waliło a nie stukało. :/ ale on krecił do 7500rpm :one:pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.