Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

luz zaworowy SR20DE

Gość maciejwra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maciejwra

Witam

Czy orientujecie się jaki powinien być luz zaworowy, chcę ustawić takj, żeby nie klekotały- wiadomo. Fabryka mówi, że 0.30, a ustawia się 0.25, to jedno a drugie to gdzie kupić podkładki regulacyjne i jakie sa ceny

Pozdrawiam

podkładki regulacyjne dostaniesz tylko i wyłącznie w ASO...

A i szczerze Ci się przyznam że jeszcze nigdy nie słyszałem żeby coś klekotało w rodzinie silników GA nawet po przebiegu 300tyś km...

Czyli nie sprawdzać luzu :?: - mi jeden mechanior mówił że warto raz na jakis czas sprawdzić szukałem na forum jest tylko kilka postów na ten temat więc wywnioskowałem że w naszych silnikach z rodziny GA poprostu ten problem nie występuje. Wyprowadzcie mnie z błędu jezeli się myle.

Miałem zamiar szukać jakiegoś zakładu żeby to sprawdzić dodam że silniczek cyka znakomicie i po mojemu nie wymaga żadnych dodatkowych sprawdzeń. :one:

Gość johny_fellow
jeden mechanior mówił że warto raz na jakis czas sprawdzić

A mój powiedział, że nawet nie chce mu się pokrywy klawiatury zdejmować bo nie spotkał się z tym, żeby w Nysce zawory klekotały albo się rozregulowały.

dodam że silniczek cyka znakomicie i po mojemu nie wymaga żadnych dodatkowych sprawdzeń

To nie ma po co w nim grzebać.

a doczytałem że chodzi o SR20 :)

Luzu się jako takiego nie sprawdza a jedynie wysokość zaworów względem siebie które naciska Yrek.

Gość maciejwra
a doczytałem że chodzi o SR20 :)

Luzu się jako takiego nie sprawdza a jedynie wysokość zaworów względem siebie które naciska Yrek.

To reguluje się podkładkami, czy może to nie zawory tak klekoczą?? Przebieg ~200k

wyjmij wałki i dokładnie je oblukaj, to samo zrób z Yrekami - czy nie mają śladu wytarcia a jak ono jest to czy są równo wytarte, krzywe wytarcie wskazuje na nierówność zaworów względem siebie...

Jeżeli zawory w głowicy nie były demontowane to prawdopodobienstwo rozregulowania jest bliskie zeru (moze byc spowodowane jedynie wadą materiałową).

SR20 ma hydrauliczną regulacje luzu zaworowego. Mozliwe ze uszkodzeniu uległ jeden lub kilka regulatorów. Wymagaja wtedy wymiany lub na skutek zastosowania niewłasciwego oleju zatkane kanały wypełniajace, szklanki regulatorów olejem.

Witam.

Tym kumplem jestem ja ale nie mam chwilo netu i poprosilem macka o napisanie tematu.

Otoz od 2-3 tys obr slychac wyraznie zawory. Poszukalem troche, poczytalem ksiazke serwisowa i znalazlem tam info ze w sr20de, oprocz hydraulicznej kompensacji luzow sa jeszcze podkladki regulacyjne. W w niektorych sklepach i aso mozna takie dostac wiec regulacja jakas musi byc.

Teraz pytanie - jakie powinny byc luzy zaworowe i czy da sie to jakos sprawdzic zdejmujac pokrywe zaworow czy (oby nie) trzeba wyjmowac walki?

Bede sie za to bral pewnie dopiero za tydzien ale wszelkie info mile widziane.

dzieki

pozdrawiam

Przebieg ~200k

Z tym przebiegiem SR, to już może mieć krzywki wyrąbane. Spotkałem się też z zatkanymi dyszami (nagar olejowy) smarującymi krzywki, to efekt oszczędnych wymian oleju i jego mizerna jakość.

Może źle rozumuję więc proszę o wyrozumiałość. Wydaje mi się, że zawory to są słyszalne najbardziej na wolnych obrotach, a nie przy 2-3k. Może warto by sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu. Pozdrawiam.

Na wolnych obrotach tez je slychac ale od 2-3 tys obr silnik robi sie nieprzyjemnie glosny. Nie jest to spalanie stukowe.

Osluchalem ostatnio silniczek kumpla (tez sr20de) i tamten chodzi jak pszczolka, przy kazdym zakresie obrotow (pieknie).

Tak ze sluchu to u mnie bija zawory dolotowe na 3 i 4 cylindrze (mam nadzieje ze tylko tam ;) ). Moze to tylko zapchane kanaly a moze nie (poprzedni wlasciciel chyba zaniedbywal sprawe oleju).

nie bede juz przedluzal tematu, zrobie to opowiem.

pozdrawiam

Tak ze sluchu to u mnie bija zawory dolotowe na 3 i 4 cylindrze (mam nadzieje ze tylko tam ;) ). Moze to tylko zapchane kanaly a moze nie (poprzedni wlasciciel chyba zaniedbywal sprawe oleju).

zdejmij pokrywę zaworową i zobacz czy nie masz powycieranych wałków rozrządu - co jest przypadłością w SR20 jak ktoś regularnie nie zmienia oliwy...

zdejmij pokrywę zaworową i zobacz czy nie masz powycieranych wałków rozrządu - co jest przypadłością w SR20 jak ktoś regularnie nie zmienia oliwy...

W moim starym silniku tak właśnie chyba było :/ Wałek się wytarł i zawór ssący się nie domykał i spaliny syfiły kanał dolotowy i wnętrze pod pokrywą zaworów. W efekcie olej mi się brudził mimo że ja już często go wymieniałem. A zasyfiony olej przyczynił się chyba do uszkodzenia panewek.

Przynajmniej tak przypuszczam po gadce z mechanikiem.

Coobcio, Maras, dobrze mowicie. Przed zmiana olej byl czarny jak smola. Auto przyjechalo z niemiec w 2005, mamy 2007 a siedzial w nim niemiecki fitr oleju. Oleju nie bierze (albo bardzo malo). Wytarty walek to chyba raczej powodowal by nie otwieranie sie zaworu do konca. Wszystko to sprawdze w sobote. Musze jeszcze spojrzec na odme, gdzie ona ma odprowadzenie bo jak przycisne motor to w srodku wali spalinami. Moze to tylko dziurawy tlumik i brak kata. Silnik ma moc (8.0s do 100) kompresja mierzona (dobra).

Potrzebuje taniej i dobrej hamowni :P, kto pomoze?

Warszawa ul. Mineralna 26 - pomiar za 50zł

swietnie, na dniach skorzystam.

dzieki