Gość Tenzyd Opublikowano 23 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2005 Cześć moja alma ma silnik 1.5 98KM i jak na razie jest na dotarciu (przez jakieś 1600km) jeżdząc staram sie nie przekraczać 3 tys obrot na każdym z biegów wiec chyba jej nie "żyłuje" co myślicie? Z czasem górna granica obrotów będzie rosła tak do 4 tys czy wyżej? poradzcie jakiej górnej granicy sie trzymacie-dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wojan Opublikowano 23 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2005 myślę że po to mają silniki odcięcie żeby je do niego kręcić, i chciałoby się to odcięcie przesunąć w górę choć w przypadku ostatnich silników benzynowych nawet zwykłe 5-6tyś może być szkodliwe ( Ja w każdym razie nie zastanawiając się wiele (wszak ktoś i tak mój złom kiedyś kupi) jeżdzę nim ile wlezie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2005 Moja almerka (taka sama - 1.5 98) do 2k raczej nie przekraczala 3k obrotow. Teraz (ma raptem 5k) jest gnana bez litosci - choc nie za czesto - troche przestoju w jazdach mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monia Opublikowano 23 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2005 myślę że po to mają silniki odcięcie żeby je do niego kręcić,i chciałoby się to odcięcie przesunąć w górę choć w przypadku ostatnich silników benzynowych nawet zwykłe 5-6tyś może być szkodliwe ( Ja w każdym razie nie zastanawiając się wiele (wszak ktoś i tak mój złom kiedyś kupi) jeżdzę nim ile wlezie. Pozdrawiam Wojan, my wiemy, że jesteś mistrzem w piłowaniu i wiemy, że jeździsz "czołgiem", ale nie strasz namtu nowego kolegi no! ;-) hulajnoga to maks co można Ci dać do łapek ;-) ps. mam nadzieję, że masz duuuuuże, ogromne poczucie humoru! jeśli nie to proszę o wyznaczenie surowej kary, yyyyyyyyy :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kiniaczek Opublikowano 27 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2005 Cześć moja alma ma silnik 1.5 98KM i jak na razie jest na dotarciu (przez jakieś 1600km) jeżdząc staram sie nie przekraczać 3 tys obrot na każdym z biegów wiec chyba jej nie "żyłuje" co myślicie? Z czasem górna granica obrotów będzie rosła tak do 4 tys czy wyżej? poradzcie jakiej górnej granicy sie trzymacie-dzięki Ja swoją kupiłam jakieś 3 mce temu (teraz ma przebieg ok 5 tys km). Muszę powiedzieć że nie przesadzałam z tym "oszczędzaniem" silnika. Starałam się tylko nie przekraczać 4 tys obrotów (ale też nie zawsze), przy zimnym silniku starałam się unikać gwałtownego przyspieszania, a po przejechaniu ok. 1,8 tys zgodnie z zaleceniami serwisu wymieniłam fabryczny olej (który wg ASO jest g...) na CASTROL TWS 10W-60 ... i to wszystko. Teraz mam na liczniku jakieś 5 tys. i nie zauważyłam żeby silnik na tym ucierpiał... a nawet trochę ucichł i mniej pali. Pozdrawiam P.S. Silnik Almery chyba "nie lubi" zbyt niskich obrotów (jezeli przez długi czas jeżdze zbyt spokojnie, to robi się "leniwy", głośniejszy i WIĘCEJ PALI!!!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość paweł ~~ Opublikowano 27 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2005 każdy robi jak uważa ale moim zdaniem szkodzą duże i za niskie obroty walu proponuj jazdę na dotarciu od 2500-4000obr zreszą walkowaliśmy temat już ze sto razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.