Guest mario757 Posted May 17, 2007 Share Posted May 17, 2007 Witam.Wymienilem olej w mojej almce n15 99r przebieg 70000 i teraz przy zapaleniu slysze chyba to jest lancuch w moim silniku przez okolo 2do3sekund.Przed wymiana nie mialem takiego problemu.Czyzby lancuch do wymiany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Smigiel Posted May 17, 2007 Share Posted May 17, 2007 U mnie też po wymianie oleju zaczął po długim postoju przez 2 - 3 sekundy cichutko terkotać. Wg. mnie to "wina" napinaczy hydraulicznych, które przez parę sekund po zapaleniu muszą się napełnić olejem. Czyli TTTM. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PauliK Posted May 17, 2007 Share Posted May 17, 2007 A jaki wlałeś olej? Jesli pełen syntetyk (5W-40) to tak może sie dziać. Nie jest to raczej niczym szkodliwym (w Sunny 1.4 też to u mnie występowało) ale przy następnej wymianie zastanów sie nad wymianą na półsyntetyczny 10W-40. Wówczas powinno być to mniej słyszalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jarkk Posted May 17, 2007 Share Posted May 17, 2007 A jaki wlałeś olej? a na jakim poprzednio jeździłeś ? jeżeli założyłeś filtr oleju z JC to też może być przyczyną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Art-B Posted May 18, 2007 Share Posted May 18, 2007 A jaki wlałeś olej? a na jakim poprzednio jeździłeś ? jeżeli założyłeś filtr oleju z JC to też może być przyczyną Potwierdzam, ważny jest nie tylko olej, ale również filtr oleju. Miałem podobny problem gdy wymieniłem oryginalny filtr oleju na polski FILTRON. Problem występował raczej tylko w ciepłe dni, gdy auto postało kilka godzin. Zapewne cały olej ściekał do miski i przy rozruchu chwilę musiało potrwać zanim ponownie dotarł do wszystkich szczelin całego układu. Nie wiem co jest przyczyną, może FILTRON daje za niskie ciśnienie oleju. W każdym razie jeśli nie można kupić oryginalnego filtru NISSAN, to polecam KNECHT lub BOSCH (koszt zbliżony do FILTRONa). Teraz mam BOSCHa i jest OK, chociaż jeszcze nie było wielkich upałów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.