Gość Wacław Opublikowano 25 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Witam ponownie. Ponieważ teraz jeżdżę na włączonej klimie ( P12 dti 2.2 2002 r.)to z reguły słycha tylko dmuchawę. Dzisiaj odpaliłem auto bez dmuchawy i po odpaleniu słychac głośny, nawet bardzo głośny "turkot" tak jakby gdzieś z pod konsoli środkowej . Po chwili ten turkot milknie na wolnych obrotach ale po dodaniu gazu znowu się pojawia. Po zdjęciu kopyta z gazu przez chwilę go słychac i znowu milknie . Jak sie rusza to zaczyna stukac i tak już stuka. Ten "turkot" jest miarowy tzn. nie zwiększa się jego częstotliowśc przy dodaniu gazu a jedynie pojawia się jak sie pogazuje. Najpierw po odpaleniu był on tylko chwile a teraz już utrzymuje się dośc długo zanim zamilkne, ale po dogazowaniu jest. Mechanio sprawdzaał pod maską co mógł ale nic nie znalazł. Pomóżcie jak możecie bo jest to strasznie wk....ce. [ Dodano: Sob 26 Maj, 2007 10:40 ] Jeszcze coś co dzisiaj rano zauważyłem . Jak samochód jest w garażu i w miarę jest chłodno to ten turkot jest ledwie słyszalny lub wogóle, dopiero jak długo postoi na słońcu i jest gorący to się dośc poważnie nasila. Pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarek111 Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 A nie jest to przypadniem spreżarka klimatyzacji?? Piszesz, że wyłączyłeś dmuchawe ale wyłącz klimatyzacje oraz dmuchawe i zobacz czy ten turkot będzie nadal jeśli nie to sprężarka a jesli będzie dalej to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość clex Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 opisz to dokladniej. trudno zrozumiec, czy halas pojawia sie tylko przy wlaczonej klimatyzacji czy rowniez bez niej. moze masz uszkodzone lozysko w dmuchawie albo jakies syfy tam sie zgromadzily i bija w lopatki (mialem tak w jednym z aut) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wacław Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Więc to jest tak . Sprawdzałem już na wszystkie sposoby i nic tu nie ma do czynienia klima czy dmuchawa. Objawy są takie, że jeżeli auto stoi w garażu po dłuższym spoczynku to przy odpaleniu ledwie słychać delikatny "turkot" dochodzący tak jakby z pod kokpitu. Jeżeli auto stoi długo na parkingu w słońcu lub po dłuższej trasie , bądź stoi przechylone to przy zapalaniu pojawia sie bardzo głośny " turkot", który po chwili mija. Dodając gazu on się znowu pojawia ale tak jak pisałem częstotliwośc tego "turkotu" nie rośnie wraz z dodawaniem gazu. On sie pojawia przy dodaniu gazu i potem w czasie jazdy już też jest chociaż mniej słyszalny bo go silnik zagłusza. Dzieje się to niezależnie czy jest klima i dmuchawa włączone czy wyłaczone. Dziwne jest jeszcze to że słychać to bardzo w kabinie ale po otwaciu maski tam nic nie słychać tylko dalej w kabinie. Wygląda to mi na to że jest to coś pod konsolą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 ale tak jak pisałem częstotliwośc tego "turkotu" nie rośnie wraz z dodawaniem gazu. Chomiczek sobie biega w kołowrotku. Pod konsolą nie ma za bardzo co terkotać. A może z CD jakiś problem? Poza tym, niektóre odgłosy z silnika, niektórzy lepiej słyszą z wnętrza zamkniętego auta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fIlek Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 A jaki jest charakter tego turkotu? Metaliczny, czy głuchy? Jeśli metaliczny, to możesz mieć problem z którymś z elementów napinających pasek klinowy (u mnie akurat była to sprężarka od klimy - jedno z jej łożysk). Nie ma znaczenia, czy klima chodzi czy nie, bo przecież koło pasowe sprężarki cały czas pracuje. Łatwo to sprawdzić - zluzować pasek na napinaczu i ręcznie pokręcić kołami pasowymi i napinacza. Jeśli masz problem ze sprężarką to zajrzyj na http://www.euro-klima.pl/polish/index.html - wymiana łożyska 150zł (zawsze to lepiej niż 700-800 za sprężarkę - do naszego rocznika są droższe, niż do młodszych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wacław Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Jest to raczej głuchy turkot i ciężki do opisania. To tak jakby coś się odkręciło i rytmicznie dość szybko o coś uderzało. Dziwne jest jednak to że po chwili się wycisza a po ruszeniu znowu się zaczyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fIlek Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ja bym obstawiał któreś z kółek pasowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Napęd pompy próżniowej? Tylna część głowicy, nad skrzynią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.