Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Ile płynu w układzie chłodzenia? n15 1.4

Guest jarroturro

Recommended Posts

Guest jarroturro

Wymieniałem dzisiaj olej i przy okazji płyn chłodniczy. Zakupiłem 5 litrowe opakowanie Borygo, ale na wymianę wyszło tylko coś około 2,7 litra. Stąd moje pytanie: ile wchodzi tego płynu do Almery n15 z silnikiem 1,4 bez klimatyzacji? W książce serwisowej wspominają coś o 5,6 litra. Zaczynam podejrzewać, że mechanik mógł nie spuścić całości.......

Dzięki za podpowiedź i sorki jeśli to już było, ale nie mogłem znaleźć

W książce serwisowej wspominają coś o 5,6 litra.

Z nagrzewnicą nawet 5,9 l. Zakładając, że się spuści w miarę dokładnie z chłodnicy i kadłuba, to wlezie niecałe 5. Zbiornik wyrównawczy też w to licz.

Guest saki

mechanik chyba odsysal ten plyn przez zbiornik wyrownawczy. Wla trzy litry niecale, powinien niecale 6 (5,9 dokladnie). Roznica 100 procent :-)

Guest patriot
mechanik chyba odsysal ten plyn przez zbiornik wyrownawczy. Wla trzy litry niecale, powinien niecale 6 (5,9 dokladnie). Roznica 100 procent :-)

50 % :D

Guest jarroturro
mechanik chyba odsysal ten plyn przez zbiornik wyrownawczy (...)

Dokładnie nie widziałem co robił. Pewne jest, że odkecił śrobkę pod chłodnicą. Pomiajam, że najpierw odkręcił, a jak zaczęło się już lać to on też "zaczął" ............ szukać wiadra. Coś tam się naradzali na temat urządzenia do obsługi klimatyzacji - więc być może przy pomocy tego ustrojstwa odssysali (Boże co za słowo) płyn ze zbirnika wyrównawczego. Niestety dopiero po powrocie do domu doczytałem, że płyn spuszcza się z chłodnicy i drugim ujściem z bloku silnika.

Tymczasem jak wynalazłem na Forum: po wymianie płynu przez jakiś czas będzie go ubywać. U mnie przez te dwa dni "ubyło" coś około 0,3 litra. Ale to i tak zostaje miejsce na 2 litry.

Naturalnie zadzwonię do nich i zapytam: jak to jest możliwe, że tam gdzie wchodzi 5,6 weszło im 3 litry......

Ech, żebym pojechał z czymś skomplikowanym, ale to wydawać by się mogło jedna z prostszych czynności serwisowych........

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...