Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

BLACHY Z TYŁU SUUNY-ego

t-olo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek- przestroga.

Na szczęście w moim kombiaku nie mam jeszcze tego typu problemu. Blacha na zewnątrz zdrowa, progi zdrowe. Pojawiła się jedynie rdza pod bagażnikiem. Na reszcie podłogi jakieś niedobitki baranka. Przed jesienią zrobię u blacharza czyszczenie i zabezpieczenie spodu (baranek + profile). Cena jakieś 400-500 zeta w zaufanym warsztacie (pod W-wą). Cena chyba akceptowalna (inni krzyknęli mi 700 zeta).

• 2 tygodnie później...

No i Sunniacz zdechł. sprawa wyglada tak. do wczoraj autko smigało jak trzeba. zapalało od kopa czy zimno czy cieplo i wogóle. dzisiaj zatankowałem sobie ropy jade do domu wylanczam silnik. niby ok. za 10 minut wsiadam a on kreci kreci i nie moze odpalic. kreci ok 30 sekund i odpala. potem na zimnym silniku odpalił od kopa, ale na gorącym juz lipa znowy kreci i kreci i dopiero odpala. przed chwila mialem wyjazd i juz nawet na zimnym musi 30 sekund krecic nim odpali. potem przestal wogóle kracic. myśle aku. ale akumulator spawał jak diabli. efekt padł rozrusznik. 2 popołudnia roboty i zrobiony, był zawalony smarem tam gdzie małe szczotki, zresztą niewiele z nich zostało, wymieniło się z tym że był problem z łączeniem bo tam chyba te końcówki miedziowe są jakoś zgrzewane. Ale lutownica dałą rade. i smiga jak diabli. Więc mówię bierzemy się za blacharkę. i zdjęcia macie powyżej teraz to wygląa 100 x gorzej. w podłodze za kierowcą jest dziura o średnicy 30 cm. BYło to blachą i wkrętami załątałe i żywicą polepione. z 1 strony całą reperaturka pujdzie plus calutki błotnik, do tego rura od zbiornika wlewu paliwa ma 3 dziurki. Ale 2 arkusze blachy zakupione i jazda. jutro kolega blacharz zaczyna. pare dni roboty i będzie jak tia la la. konserwacja malowanie nadkola i mam nadzieje żę jakoś sie jeszcze pobujam. Autko kupiłem z Austrii, podłoga wyszła w praniu natomiast o błotniku wiedziałęm. Ale się zrobi. zdjęcia po malowaniu. :)

• 1 miesiąc temu...

tez mi sie sypia te tylne nadkola ale nie jest to jeszcze w tak zaawansowanym stanie jak u TeroM,

moze dali byscie jakas rade, sposob na rdze zebym mogl sam to zrobic przy domu no i zebt to troche wytrzymalo

wkoncu to nie musi ladnie wygladac i tak tego nie widac

dzieki panowie powiedzcie jeszcze gdzie w okolicach Garwolin miedzy W-WA a lublinem da rade takie coś zrobić ,Czy moze da rade u pierwszego lepszego ???? włąsnie u kogo to sie dorabia a raczej na czym

• 5 tygodni później...

tylne kielichy i nadkola to chyba bolaczka wszystkich starszych nysek. mam sunny i kupujac nie zajrzale tam. zajrzalem za pozno i juz kielich by wyrwany. :!: (wiem moj blad powiniennem zajrzec) pospawalem u kolesia za 500zl z konserwacja. duzo ale dobrze zrobione. nie wiem czy w czolgach maja takie twarde blachy jak ja kielichy.

[ Dodano: Sob 06 Paź, 2007 23:29 ]

a moze ktos wie ile kosztuja plastikowe oslony natkoli :?: :?: :?: do nissana sunny 5furtek hatchback. z tego co sie orientowalem to nie ma orginalow :?:

Są na allegro dokładnie tka jak napisał TeroM po 30 zł za sztukę. Tez mnie czeka robota nadkoli. Popuchły lakier sie sypie. Postaram się o jakieś zdjęcia przed robotą. i po. Musze też konserwacje zrobić na cały spód oraz kupić te plastikowe nadkola.

Co do kwestii remontu to powiem wam Panowie że to co widać to wierzchołek góry lodowej. Spawanie tego co widać to strata kasy a tym barddziej jak to jest robione poprostu zwykłymi łatami z zewnątrz. U siebie miałem też podobną sprawę. Końcowy efekt to Ponad miesiąc ciągłej roboty która sprowadziła się do wyjęcia całego wnętrza zdjęcia błotników odwrócenia auta na kołysce, a niby były również tylko nadkola. W efekcie całe nadkola zostały od wewnątrz wymienione została dana podwójna blacha z kompletnym zabezpieczeniem pare dziur w podłodzewselkie inne pojawiające się ogniska i wiele innych drobiezgów jak wymiana przewodów paliwowych i hamulcowych. Obecnie mijają już ponad 2 latka i czysto, ale taka robota kosztowała mnie sporo a było robione poza wawą, bo w wawie to wszyscy na łatwizne łatami chcieli załatwić sprawę i przed tym przestrzegam

• 4 miesiące temu...

eh i mnie dopadlo :(

dzisiaj po ostrzejszym hamowaniu i uslyszlem hukniecie... zrobilem potem jeszcze ponad 200 km.. cos sie tluklo z tylu myslalem ze to polka albo cos z bagaznika... po zdjeciu tapicerki zauwzylem dziure... kielich u gory rodzielil sie po prostu :( amortyzator wszedl do srodku zatrzymal sie na mocowaniu półki bagaznika... koło nie poszlo w dol pewnie sprezyna trzyma nizej niz to miejsce... a amortyzator nie pracuje wcale.. jutro popatrze w swietle dziennym i podrzuce moze jakies fotki na przestroge.. teraz autko zostaje tydzien pod blokiem pozniej do blacharza... ehhh dbajcie o tylne kielichy.. tak szybko odchodza... :(

a ja kupilem sunny w kwietniu 07 i od razu zabezpieczylem przed korozja jakims dobrym srodkiem ktorego nazwy nie pamietam ...ale dosc duzo go napryskalem na podloge i nadkola i co ?? prawe nadkole zaczelo sie sypac ,jeszcze dziury nie ma ale tez bede musial myslec o jakims spawaniu

niestety miałem to samo..

Ja sobie odpuściłem i nie żałuje. Można ciąć ,spawać ale to odwlecze tylko nieuniknione..

http://img120.imageshack.us/my.php?image=s6300297ft2.jpg - tu jak klikniesz śrubokrętem to przejdzie na wylot.

Dobre zrobienie tego tyłu to wg. mnie ok tyś. zł

no masz racje druga strona tez do roboy... ale z tym kolo tys to chyba przesadziles, narazie to rozdarta strone mam wyceniona na 200 zl, wiec moze nie bedzie tak zle :)

tez bym sobie odpuscil ale po pierwszej to trzyma mnie to ze sporo juz w niego wsadzilem i silnik zyleta, a po drugie.. to nie mam za bardzo z czego dolozyc bo sprzedawac i kupowac drugi zlom za 5 tys to nie ma sensu chyba...

same progi przerabiałem. Więc tak: jak wybrałem się do warsztatu w wielkim mieście rzeszów bo mi progi poleciały, to spece stwierdzili że ze starych progów nici, trzeba nowe plus montaż plus malowanie plus plus.... pewnie drugiego sonego by za to złożył. Wybrałem się więc do magika na głębokie zaplecze miasta a ten mówi, że tu wytnie, tam przyspawa podmaluje zakonserwuje i będzie cacy. No jak powiedział, tak zrobił, a cena dobra, bo to znajomy znajomego znajomego :) trzyma się już dwa lata

hehe i tak trzymac :D tacy wlasnie sa najlepsi :) wlasnie taki znajomy z niewielkiej miejscowosci mi powiedzial magiczna cene 200 zl za ten rozdarty kielich :)

• 3 tygodnie później...
Gość Peeter-n

Witajcie!

Poszukuje tylne blotniki do mojego nissana sunny N14 sedan

wiecie moze gdzie cos takiego znajde szukalem w google ale znajdywalem tylko reperaturki a potrzebuje cale blotniki...

prosze was o pomoc, moze jakies namiary?

Pozdrawiam

Witajcie!

Poszukuje tylne blotniki do mojego nissana sunny N14 sedan

wiecie moze gdzie cos takiego znajde szukalem w google ale znajdywalem tylko reperaturki a potrzebuje cale blotniki...

prosze was o pomoc, moze jakies namiary?

Pozdrawiam

Raczej pozostają ci tylko szroty i rozbiórki..

U mnie zaraz po kupieniu auta rozbierałem plastiki i konserwowałem było czyściutko i żadnych pęcherzy mimo, że nyska ma już swoje lata. Ale na progach tez nic nie było a po 3 zimach w Polsce rdza radzi sobie nieźle więc może i kielichy nie są już takie. Jak zrobi się ciepło to zobaczę u mnie jak to wygląda.