Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Rozrząd wymiana (problem)

Noar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz ile kilometrów przebiegu na tym łańcuszku zrobiło jaki silnik itd. bo jestem ciekaw?

[ Dodano: Czw 28 Cze, 2007 13:37 ]

A jeszcze jedno jaka cena za komplet z napinaczem itd.

1.6 rok 97 na liczniku 225000 kupiłem go rok temu samochód sprowadzony z Austrii i od początku grzechotał łańcuch. cena była atrakcyjna 8500zł więc brałem:)

Zapłaciłem za rozrząd 300zł w stanach na ebay,przesyłka tez okolo 300zł(za przesyłkę nie płaciłem bo mi znajoma przywiozła) jeśli nie to to bym wymienił tylko napinacz i górny łańcuch.

W Polsce komplet oryginał koło 2000 zł jak nie lepiej

no cos nie tak posłuchaj ja dałem ze wszystkimi opłatami 9300zł za 1995 rok ale silniczek chodzi jak nowy i całośc jest w idealnym stanie mam ksiażke serwisową do końca udokumentowaną a u ciebie podejrzewam że silnik ma wiecej przejechane i to dużo wiecej

Wszystko jest ok samochód sprzedawał mi koleś co sprowadza auta i na dodatek mojej mamy były chłopak z młodości. 8500 oczywiście do opłat:)

Książki do niego nie było tylko tzw typenschein ale wszystko w nim było oryginalne paski, kable świece itp. dodatkowo w bagażniku znalazłem papiery z przeglądów 3 przeglądy z aso co było zmieniane przebieg tez był wpisany. licznik na bank nie cofany

Dzingis uparty jesteś:) Zobacz ile na forum było o wymianie rozrządu niektórym się nawet urywały :!: Przyjdzie czas i na was:)

A jeśli masz auto z zagranicy to zobaczysz jak w ciągu roku poklei będziesz zmieniał elementy zawieszenia:)

ale nie napisałes ile przebiegu masz na tym silniczku

[ Dodano: Czw 28 Cze, 2007 14:01 ]

a tak z ciekawości to jeszcze do serwisu zaglądne lub zadzwonię w sprawie łańcuszka co oni mi powiedzą?

no cos nie tak posłuchaj ja dałem ze wszystkimi opłatami 9300zł za 1995 rok ale silniczek chodzi jak nowy i całośc jest w idealnym stanie mam ksiażke serwisową do końca udokumentowaną a u ciebie podejrzewam że silnik ma wiecej przejechane i to dużo wiecej

Nigdy nie wierz w książkę serwisową

1. Kupujemy od Turka samochód w jednej z poniżej wskazanych dzielnic Berlina: Kreuzberg, Pankow, Lichtenberg, Moabit. Za grosze - bo nikt tego nie chce.

2. Oczywiście samochód ma 700 tys. przebiegu (albo i milion siedemset) i jest ogólnie zapuszczony, choć może być bez wypadku.

3. Przyjeżdżamy do BRoP (Banana Republic of Poland)

4. Auto kierujemy na myjnię, polernię, picownię, perfumerię.

5. Przychodzimy do domu i odpalamy kompa z netem bo będzie BARDZO potrzebny.

Betrieb Tiergarten Huttenstraße 50 10553 Berlin

Po co to wszystko? Spokojnie, zaraz się dowiecie.

6. Za pomocą www.google.com ustalamy adres i nazwę serwisu BMW w Berlinie. Po co - o tym dalej. Ustalenia mamy np. takie: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=BM...+Berlin&lr= Grzebiąc w pierwszym z brzegu - http://nl-berlin.bmw.de/de/nl_berlin/de/index.html dajmy na to, że podoba nam się taki adresik:

BMW Niederlassung Berlin

7. Odpalamy adresik www.allegro.pl i szukamy wyrobu pieczątek. O - jakie to proste: http://www.allegro.pl/item203115958.html Klikamy i zamawiamy piecząteczkę serwisu BMW z p. 6 - co oczywiście nie stanowi żadnego kłopotu. Ponosimy pierwsze koszta - 25 złotych.

8. Pozostając na allegro kupujemy proszę Was książeczkę serwisową do BMW. Co? Że problem? Ależ skąd - już jest: http://www.allegro.pl/item202339859.html KupTeraz i ponosimy kolejny koszt - 74 złotego z wysyłeczką wprost pod drzwi apartamentu.

9. Nie zmieniając na razie adresu wpisujemy w wyszukiwareczkę allegro hasełko "Korekta liczników". No i proszę - już jest - http://www.allegro.pl/item203772258.html Nawet skłonny dojechać do nas. Ponosimy kolejne koszty - jak w mordę łosiem dyszek na kup teraz plus dojazd, niechajże będzie to dwie stówki.

10. Zgodnie z założeniem p. 8 cofamy sobie liczniczek do 200.000 km. Najlepiej by fajnie wyglądało ustawiamy na 197.000.

11. Wydając w Tesco dwie dyszki na piwko siadamy wespół w zespół z kumplem od wódzi do stolika i pijąc dwudyszkowe piwko z Tesco wypisujemy książeczkę serwisową z p. 8 pieczątkując intensywnie piecząteczką z p. 7 co i raz zmieniając tusz w pieczątce (bo przecie koleś serwisował wóz 12 lat to i różne odcienie się... teges... no, jak to Stasiu było - wyblakli nie?). O kolorach długopisu nie wspominam.

12. Robimy cyfróweczką zdjątka, fotoszopik, wystawiamy aukcyjkę na allegro pt "Bezwypadkowy, mały przebieg, książka serwisowa"

13. I wszystko by było cacy gdyby nie dwa małe drobiazgi moi drodzy.

Drobiazg #1 - biorąc taką książeczkę do ręki, można znaleźć dziwnie wiele widze błędów ortograficznych w języku niemieckim. Ale trzeba ten język znać...

Drobiazg #2 - na ostatniej stronce książeczki, druczkiem drobnym widnieje niepozorny, ale jakże wiele wyjaśniający wpis: "Printed in China 2007"

najlepsza końcówka

Właśnie dlatego spr samochód przez 2 dni i byłe u różnych mechaników:) Bo książka serwisowa...to różnie z tym bywa jak napisał Buli.

Ja miałem problem tez z zarejestrowaniem mojej Primy bo w książce były wszystkie potrzebne informacje (zarejestrowanie i wyrejestrowanie) natomiast panie w urzędzie stwierdziły, że potrzebują to samo co w książce tylko na kartce A4 i na dodatek z urzędu w Austrii! Dzwonie do kolesia i mówi,że jedzie niedługo i załatwi sprawę 10 dni i koleżka mi przysłał resztę dokumentów(za darmo). Koleś mógłby mi powiedzieć żebym sam sobie łatwił i tyle.

Dla przykładu we Wrocku tego nie wymagaja. W każdym mieście inaczej ech...

Przebieg post wyżej 225000

Buli posłuchaj ja miałem to szczęscie że kupiłem autko z papierami kompl. nawet mam faktury z ASO gdzie jest podane co było zmieniane przy jakim stanie kilometrów cena w euro podana, podam przykład dnia 28 10 1993 , stan licznika 182.tys zostało wymienione -itd. i zrobiony przegląd i koszt naprawy , dlatego tak drogo kupiłem bo jest pewne autko jeden właściciel w Niemczech, od początku nawet mam jego datę urodzenia troszkę starszy odemnie. i za to warto czasam drożej dać , bo masz pewnośc co kupiłeś. :P

Nie piłem do Ciebie tylko ogólnie, żeby wszyscy mieli dystans do tych książeczek serwisowych. Ja kupiłem auto od znajomego - jestem drugim właścicielem, książka była wszystko u dealera robione i wpisane. Znam właściciela ASO i mi potwierdził jak byłem u niego i nawet się spytał czy wiem, że auto ma inny przebieg niż pokazuje, bo liczniki były wymieniane - ja wiedziałem - było wpisane w książce. Znam kilku handlarzy co książeczki już w Niemczech kupują i tam są nasi rodacy co się tym zajmują :-)

Odebrałem auto i lipa. Auto jest tak zamulone, że nawet ciężko wkręcić na 3000 obr. obroty na jałowym trochę falują+-100. Tak jakby nie dostawał paliwa ech...

W czym może być problem?

Miał ktoś taki przypadek?

najprawdopodoniej problem tkwi w mechaniku, ja nawet bym nie wyjechał takim samochodem z warsztatu jakby po odpaleniu takie chece były tylko faceta za morde i pod mache i ma być git a nie to palimy bude :)

Nie chce tu sie wyrywac - ale moze zle ustawil ci rozrzad ten mechanik caly madry :D

moze facet sie nie znal kompletnie i "metoda prob i bledow" ustawial ci rozrzad :D dlatego to tak dlugo trwalo hehe :diabel2:

witam mi też wymieniali ostatnio rozrząd i miałem te same objawy jedż do mechanika niech ci ustawi jeszcze raz rozrząd.Bo jak pojedziesz ustawić zaplon to będzie kicha u mnie w warsztacie gdzie ustawiali zapłon nie mogli go ustawić i musieli mi jeszcze raz ustawiać rozrząd.

Byłem u gościa jeszcze raz i zapytałem się czy ustawił rozrząd według znaków zapiera się, że ustawił wg znaków i wszystko jest ok. To wziął się za regulacje zapłonu i teraz jest dobrze.

Ustawiał to na oko więc teraz kolejne pytanie:

Czy tak zostawić czy wybrać się do innego warsztatu żeby mi ustawili zapłon czy zastosować się do rady Coobcia i ustawić zapłon "do końca i potem 2, 3mm do siebie".

Mam też instalację gazową i lekkie popierdywanie z rury i znalazłem temat na forum, że jeśli się tak przestawi to prawdopodobnie nie będzie popierdywania:) Wstrzymywałem się z tym do wymiany rozrządu.

Czyli robić to pod domem czy do warsztatu?

Skoro juz o rozrządzie rozmawiamy to powiedz co musiałeś kupić i co wymieniłeś gdzie te części kupiłeś i ile zapłaciłeś wyszczególnij dokładnie co i za ile , bo nie mam zielonego pojęcia o cenie tych częsci.

1.6 rok 97 na liczniku 225000 kupiłem go rok temu samochód sprowadzony z Austrii i od początku grzechotał łańcuch. cena była atrakcyjna 8500zł więc brałem:)

Zapłaciłem za rozrząd 300zł w stanach na ebay,przesyłka tez okolo 300zł(za przesyłkę nie płaciłem bo mi znajoma przywiozła) jeśli nie to to bym wymienił tylko napinacz i górny łańcuch.

W Polsce komplet oryginał koło 2000 zł jak nie lepiej

Czytac koledzy uwaznie trzeba :)