Gość Cronos Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Czy orientujecie się jak dokładne są wskazania komputera spalania na komputerze pokładowym w N16 1.5 dCi FL? Bo strasznie dużą mam tu rozbieżność. Np. w mieście bez klimy potrafi mi palić od 5,2 do 6,7 l./100 km. Tryb jazdy podobny, ruch miejski również, pogoda też. Z włączoną klimą podobnie - od 5,6 do 6,9 l./100 km. Wszystkie te dane odczytałem z komputera pokładowego. Poza tym jak stoję w korku to nieraz zastanawiam się do jakiej wartości skoczy mi spalanie pokazywane na komputerze pokładowym. Wydaje się rosnąć w nieskończoność. Z kolei wyliczenia ręczne od tankowania do tankowania dały mi spalanie średnie 5,25 l./100 km. (pokryły się z wyliczeniami spiritmonitor). Przy czym około 1/2 dystansu, który wziąłem do wyliczeń przejeździłem z klimą. Spora to rozbieżność między tym co podaje komputer pokładowy, a wyliczeniami ręcznymi. To nasunęło mi pytanie o dokładność wyników odczytywanych z komputera pokładowego. Poza tym pytanie do użytkowników Almer z 1.5 dCi - Ile Wam tak realnie pali ten silnik w mieście? I czy też macie takie rozbieżności między komputerem, a ręcznymi wyliczeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thomson30 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Nie miałem takiego szcześcia jak kupowałem swoją alme -2004 nie mam komputera. Z tankowań wychodzi latem -5,6 zimą 5,9. Ale to jest w Gdyni, na szczęście nie ma zbyt dużych korków. Na trasie 4,0 - 4,5. PS Masz może termometr zew. - jeśli tak to pod które wejście jest on podłączony (z zieloną czy żółtą końcówką) Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cronos Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Termometr mam (i nawet działa bez zarzutu ), ale szczerze mówiąc nie bardzo wiem o co chodzi z tą końcówką. Chodzi Ci o podłączenie go pod panel sterowania klimą, radiem itp z tyłu, czy też samo podłączenie czujnika z przodu? Bo z przodu (o ile znalazłem czujnik, a nie co innego :one: ) to mam wszystko w czarnym kondonie i za diabła nie widzę tam żadnych końcówek. Chyba, że to nie teromometr. :zdziw: Bo mam na myśli takie czarne ustrojstwo dziwnego kształtu z takim sutkiem wystającym do góry. :027: Jest przykręcone do belki poprzecznej pasa czołowego na jej górze. [ Dodano: Wto 26 Cze, 2007 09:49 ] Czyżby tak mało było 1.5 dCi z komputerem pokładowym? :zdziw: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.