Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ZASYSA powietrze przy otwieraniu wlewu paliwa !

Gość michalll
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dżodżo

Coobciu a nie masz zaraz jak klapke od wlewu otworzysz i pod tą dziura gdzie wkładasz końcówke węża dystrybutora takiej malutkiej dziurki.Ona chyba własnie odpowiada za odpowietrzanie.Każdy bak musi mieć coś takiego bo inaczej jest duże niebezpieczeństwo wybuchu jak by wogóle nie było odpowietrznika.

POZDRAWIAM.....

U mnie nie ma czegoś takiego moze sie nie dokladnie przyjrzalem.

Korek szczlnie zamyka bak - można poweidizećze hermetycznie, przy kazdym jego wykrecaniu czuc jak idzie poweitrze sprerzone...

niewiem o jakiej dziurce mowicie ale jesli ona jest centralnie pod korkiem wlewu tj po jego srodku i w tej okroglej czarnej obudowie :) (niewiem jak to nazwac) ti ja to przepcchnalem i niestety to niejest chyba do wlewu tylko do spustu wody deszczowej zeby niestala w korku:) a co do otpowietrzania baku to mam ta DZIURKE szczelna a powietrze zasysa mi dalej a ze mam zawsze plny bak i potem tankuje tak przy polowie to lipa jak otwieram to korek prawie do srodka chce wciagnac:))))) POZDRAWI AM i mysle ze cos sie na ten sposob znajdzie bo wiercenie dziurki to raczej lipa:) a mam p-11 z 98 roku :)

Moim zdaniem trzeba wywiercic dziurę - tak jak ma to meijsce w 90% samochodów...

Dziurka o srednicy 0,5mm, ja u siebie walne z pewnościa sportowy wlew SPARCO :D

nie no mysle ze trzeba by bylo znalesc przyczyne napewno musi byc jakies miejsce gdzie ma brac powietrze i napewno mi sie to uda zaraz ide walczyc z tym odpowietrzeniem a potem jak pojade to sprawdze czy znowu sie zrobilo podcisnienie w baku:))

Spoko co się tym tak przejomować ten typ tak ma poprostu...

Konstryktorzy przewidizeli ze tak bedize dobrze to chyba będize dobrze nie ma co tuningować tej części niedoskonałego ukladu...

Lepiej zająć się czymś innym :wink:

• 3 tygodnie później...

witam

tez uwazam ze nie ma sie czym przejmowac. ja na poczatku na kazdej stacji benzynowej pytalem czy to normalne i nikt nie widzial w tym nic dziwnego. wiec chyba nie ma co sobie glowy zawracac szukaniem jakis odpowietrznikow:)

pozdro

• 4 tygodnie później...
Gość marekmarecki

A ja doszedłem, że bak nie zasysa tego powietrza tylko je wypuszcza na zewnątrz :!: :idea: :D W mojej P10-ce korek jest tak skonstruowany, że z zewnątrz powietrze zaśsie do baku ale nie wypuści. Benzyna wydziela opary na skutek czego powstaje ciśnienie w baku.

Pytanie tylko czy to nie przeszkadza gdy w baku powstaje ciśnienie :?: :?: :?: :!: :!: :!:

• 1 miesiąc temu...

u mnie tez zasysa powietrze, na początku sie przejmowalem teraz już o tym zapomniałem bo bardzo żadko coś tam wlewam (LPG), ale poza tym to jak w baku jest podciśnienie to nie ma wpływu na spalanie na pobieranie przez silnik paliwa? jak to jest rozwiązane?

Z praktycznego punktu widzenia nie powinno tak byc, bo im wieksze cisnienie tym wieksze prawdopodobienstwo wybuchu.

POZDRAWIAM.....

Ja sadzę że jest zawór który upuszcza cisnienie gdy przekroczy jakąś granicę - nawet Seicento to mają więc nie sądzę by Nisski były gorsze :wink:

witam :) jest to '' wina" układu pochłaniacza par paliwa czyli ekologia. zmniejszanie emisji oparów. poprzez podciśnienie w silniku ( pracującym) jest to moim zdaniem lepsze niż ciśnienie w zbiorniku w gorące dni np: pozdr.

• 4 tygodnie później...

W mojej P11 Też tak jest i czy mam pusty lub pełny bak. U mnie jest taka dziurka pod korkiem ale jeszcze nie próbowałem.

Pozdrawiam wszystkich :

Yogi :D

Gość Dżodżo
W mojej P11 Też tak jest i czy mam pusty lub pełny bak. U mnie jest taka dziurka pod korkiem ale jeszcze nie próbowałem.

Pozdrawiam wszystkich :

Yogi :D

I własnie ta rurka powinna byc odetkana.Jest ona polaczona z bakiem i sluzy do wyrownania cisnienia miedzy cisnieniem w baku, a cisnieniem atmosferycznym, a takze sluzy do splywu paliwa, ktoro Ci np. kapnie z weza przy tankowaniu.

POZDRAWIAM.....

POZDRAWIAM.....

Gość Krzychoo

Panowie po co przepychac jakies tam dziurki, po co je wiercić nic nie róbcie-> a dalej zajedziecie na oparach jak paliwa wam zbraknie na trasie, a stacji paliwowej nigdzie nie bedzie ;) pozdro!!!

Żeby sprawdzić i rozwiuązać ostatecznie sprawę zasysania czy też wysysania powietrza należy:

1. wolniutko odkręcać korek,

2. zbliżyc zapaloną zapalniczkę do wlewu paliwa w momentcie owego zasysania.

Jesli płomień wciągnie do środka to rzeczwiście zassa (podciśnienie)

Jeśli przed połknięciem przez zbio0rnik płomyka dmuchnie to jednak w zbiorniku jest nadciśnienie.

proponuję owe sprawdzenie nagrywać porzez osobę postronną (sędzia techniczny) na video, żeby można było sytuację analizować w zawężonym gronie.

Należy zwrócić uwagę szczególną na to czy najpierw zassało czy najpierw dmuchnęło. Bo istnieje prawdopodobieństwo różne od 0, że jak najpierw zassa to potem DMUCHNIE.

Takie już są te nyski.

Gość Dżodżo
Cytat z polskiej instrukcji obsługi Nissana Almery:

"Paliwo może być pod ciśnieniem, więc odkręcaj zakrętkę powoli, żeby uniknąć wytrysku paliwa i ewentualnego ochlapania"

W moim poprzednim aucie (FIAT BRAVA) też tak było, tzn. syczało przy otwieraniu wlewu paliwa - myślę, że nie ma się czym przejmować

Jest to cytat z innego watku, ktory zostal juz zamkniety i z tego cytatu wynika, ze w baku jest wyzsze cisnienie niz na zewnatrz.

To tylko takie sprostowanie, ze nie zasysa powietrza tylko je wypuszcza.

POZDRAWIAM.....

nie wiem jak wy... ale mnie to az tak bardzo nie obchodzi CZY zasysa... czy moze DMUCHA... a juz napewno nie bede tego sprawdzal przykladajac do wlewu paliwa zapalniczki :twisted:

a to taki fajny jest wiecie efekt... podjezdzacie na stacje... odkercacie korek... a tu takie "psssss" ... niczym jakis BOV ;)

musi zasysać Głodny jest po prostu W każdym samochodzie zasysa jeśli nie ma małej dziury w korku na przepływ powietrza Bo przeciez ubywa paliwa w czasie jazdy i robi sie podciśnienie