Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Czujnik deszczu a przełącznik prędkości wycieracz

Gość tomirek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomirek

Szybkie pytanie o wycieraczki w P12.

po kiego w moim autku jest przelłącznik czasowy wycieraczek skoro w pozycji 1 (włączony czujnik deszczu) i tak wycieraczki dzialaja w zaleznosci od intensywnosci opadow a nie od tego w jaka pozycje przelacznik przekrece? (w pozycji 2 i 3 jest juz ciagla praca wycieraczek)

A moze ten przelacznik ma jakies inne, ukryte znaczenie? :D

Mam to samo, nie ma po prostu osobnej wersji tej gały dla auto i bez auto.

Ale przy okazji... po uruchomieniu spryskiwaczy nie ruszają mi wycieraczki, sam muszę wymusić pstrykając :( to normalne w P12? (u mnie zawsze tak było)

Gość tomirek
  Gondor napisał:

Ale przy okazji... po uruchomieniu spryskiwaczy nie ruszają mi wycieraczki, sam muszę wymusić pstrykając :( to normalne w P12? (u mnie zawsze tak było)

u mnie po wlaczeniu spryskiwaczy wycieraczki przez chwile pracuja (w kazdym autku chyba tak to jest zrobione)

tomirek napisał:

po kiego w moim autku jest przelacznik czasowy wycieraczek skoro w pozycji 1 (wlaczony czujnik deszczu) i tak wycieraczki dzialaja w zaleznosci od intensywnosci opadow a nie od tego w jaka pozycje przelacznik przekrece? (w pozycji 2 i 3 jest juz ciagla praca wycieraczek)

Przełącznikiem czasowym regulujesz "czułość" wycieraczek w pozycji auto

np. mi automat za rzadko wyciera i przełącznik mam ustawiony przeważnie w pozycji środkowej

pozdrawiam

[ Dodano: Pią 06 Lip, 2007 19:06 ]

Gondor napisał:

U mnie włąnczają sie same po urochumieniu spryskiwaczy

pozdrawiam

Oskar napisał:
  tomirek napisał:

po kiego w moim autku jest przelacznik czasowy wycieraczek skoro w pozycji 1 (wlaczony czujnik deszczu) i tak wycieraczki dzialaja w zaleznosci od intensywnosci opadow a nie od tego w jaka pozycje przelacznik przekrece? (w pozycji 2 i 3 jest juz ciagla praca wycieraczek)

Przełącznikiem czasowym regulujesz "czułość" wycieraczek w pozycji auto

np. mi automat za rzadko wyciera i przełącznik mam ustawiony przeważnie w pozycji środkowej

pozdrawiam

[ Dodano: Pią 06 Lip, 2007 19:06 ]

Gondor napisał:

U mnie włąnczają sie same po urochumieniu spryskiwaczy

dokladnie!reguluje sie czulosc jak komu pasuje.jedyne ale to jest u mnie jak np rano zapale auto a wycieraczki byly na auto i pada to zaczynaja dzialac dopiero po chwili

dimas napisał:
rano zapale auto a wycieraczki byly na auto i pada to zaczynaja dzialac dopiero po chwili

dokładnie tak się zachowują

Gość tomirek

oki dzieki.

A wracajac do spryskiwaczy to wczoraj dokladnie to sprawdzilem:

1. Przy krotkotrwalym spryskiwaniu (takie pojedyncze chlapniecie) wycieraczki sie nie zalaczaja

2. Przy spryskiwaniu dluzszym (okolo 2s i dluzej) wycieraczki wykonuja 3 cykle.

3. Co 3-4 cykle spryskiwania szyb wlaczaja sie tez spryskiwacze reflektorow (tylko przy wlaczonych swiatlach)

Dokladnie tak samo mialem w moim poprzednim autku - Lanosie :)

tomirek napisał:
oki dzieki.

A wracajac do spryskiwaczy to wczoraj dokladnie to sprawdzilem:

1. Przy krotkotrwalym spryskiwaniu (takie pojedyncze chlapniecie) wycieraczki sie nie zalaczaja

2. Przy spryskiwaniu dluzszym (okolo 2s i dluzej) wycieraczki wykonuja 3 cykle.

3. Co 3-4 cykle spryskiwania szyb wlaczaja sie tez spryskiwacze reflektorow (tylko przy wlaczonych swiatlach)

tzn. że wszystko jest ok :-)

pozdrawiam

Cytat

Dokladnie tak samo mialem w moim poprzednim autku - Lanosie :)

Zgodnie z instrukcją co 5ty raz włanczają się spryskiwacze reflektorów.

A co do Lanosa ... rozebrałem całego żony i nie znalazłem spryskiwaczy reflektorów, ukradli? :) :)

Gość tomirek
  Oskar napisał:

pozdrawiam

Ano wiem, ze ok jest. Tylko dziwne, ze w dwoch primerkach w tym watku to nie dziala... :( Siakas wada primerek ze wycieraczki padaja przy spryskiwaniu? :029:

[ Dodano: Sob 07 Lip, 2007 18:49 ]

Gondor napisał:
A co do Lanosa ... rozebrałem całego żony i nie znalazłem spryskiwaczy reflektorów, ukradli? :) :)

Bo ja mialem speszjal edyszyn - zielona landrynke :D A na powaznie to piszac o Lanku mialem na mysli same wycieraczki

Gość krzysztof jot
  tomirek napisał:
  Oskar napisał:

pozdrawiam

Ano wiem, ze ok jest. Tylko dziwne, ze w dwoch primerkach w tym watku to nie dziala... :( Siakas wada primerek ze wycieraczki padaja przy spryskiwaniu? :029:

nie, to jeden z tych bajerów które niekoniecznie sa niezbedne. Jest kilka takich "wodotrysków" i nawet w full wersji czyli teoretycznie "za darmo" bo w pakiecie wolałbym ich nie mieć - i to nie tylko w Primerze - i do nich zaliczam przede wszystkim własnie automat wycieraczek czy kontrole ciśnienia w kołach. W bardziej skomputeryzowanych autach taki "ułatwiający życie" gadzet przepuszczony przez komputer auta, zaczyna urastać do granić upierdliwosci.

Gość krzysztof jot
  tomirek napisał:
bajerow? Przeciez automatycznie zalaczajace sie wycieraczki po uzyciu spryskiwaczy to od kilkunastu lat standart w nawet najtanszych typach aut

spryskiwaczy tak, ale kapiącej wody przy wyjezdzie z myjni nie... :)

krzysztof jot napisał:
  tomirek napisał:
bajerow? Przeciez automatycznie zalaczajace sie wycieraczki po uzyciu spryskiwaczy to od kilkunastu lat standart w nawet najtanszych typach aut

spryskiwaczy tak, ale kapiącej wody przy wyjezdzie z myjni nie... :)

Jak mógłbyś to rozwiń swoją myśl.......

woda, myjnia.....???

pozdrawiam