Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Automatyczny włącznik świateł

Gość marceli
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Troszkę poszperałem ale nie znalazłem coby ktoś zgłaszał taki problem po montażu takiego ustrojstwa jak w temacie.A wiec,zamontowałem i jest taki problem że światła mijania owszem włacza ale kiedy chce zmienić z mijania na długie to nic z tego.Zmieni sie swiatła ale dop wtedy kiedy orginalny włacznik samochodowy jest w pozycji załaczonych świateł.Czyli obydwa muszą działać!! Wiec nachodzi mnie pytanie,jak to w końcu ma być???

Druga sprawa,jak już przekręce ten fabryczny włącznik żeby móc zmieniać te światła to przy zapalaniu długich nie gasi mijania(oczywiscie z właczonym tym automatem)no i jak to w koncu ma być??

Niestety z tymi przelacznikami to tak jest, ze wiekszosc na pozycji wylaczonych swiatel ma rozwarte styki dlugich.

Nie tylko Nissany ale chociazny Daewoo maja podobnie.

Trzeba by sie dobrac do samego przelacznika i zewrzec styki.

Ja u siebie jeszcze nie kombinowalem ale mozliwe ze po zwarciu poprostu beda sie swiecily ciagle mijania czyli operacja bezsensowna.

Efekty o jakich piszesz czesto spotykam po montazu automatycznych wlacznikow i trzeba sie przyzwyczaic w nocy szczegolnie wlaczac swiatla przelacznikiem.

Jak znajde czas to pomajstruje i zdam relacje czy to ma sens.

Jedyne co wtedy sie najwiecej zuzywa to zarowka poniewaz nie powinny sie palic w niej dwa zarniki.

Instalacja jesli nie ma powaznych ingerencji to wytrzyma, oddzielny jest obwod na mijania i drogowe.

Dzięki za odp. :) A może wiesz czemu na tym włączniku jak przekręcam kluczyk to tak na 1s.błyskają mi pozycyjne??Zuważyłem to wieczorem na podswietleniu zegarów.Dosłownie taki błysk.Czemu to??

• 2 miesiące temu...

swiatła długie nie bede wam nidzie działały do czasu az przekrecicie wlacznik swiateł. powód

jest to włącznik swiateł mijania a nie ogolnie oswietlenia. np w nowych samochodach (napewno w cytrynach) wlaczaja sie swiatła a podswietlenie deski i zegarów nie dopiero po przekreczeniu przełącznika

Automatyczne wlaczniki teraz maja od 2 do kilku obwodow ktore zalaczaja, dlatego to nie jest problem zalaczenia zasilania oswietlenia.

Tu chodzi o fakt wlaczenia swiatel dlugich na stale podczas jazdy, bez uruchamiania swiatel po staremu galka.

Rozbieralem wlacznik w N15 i jest to mechanicznie rozwiazane.

Jezdze teraz Kangoo i jest ten sam problem.

• 3 tygodnie później...

Chryste panie czytam to i gały mi na wierzch wychodzą.

jakie to bezsensowne rozwiązania to co opisujecie,

w leciwych 20 letnich fiatach nawet, trochę inaczej i dużo lepiej jest to rozwiązane a konkretnie

po wyłączeniu kluczyka odcinane jest napięcie od włącznika świateł,

czyli włącznik świateł bez kluczyka jest na pozycji on i nie świeci

wystarczy przekręcić kluczyk i mamy auto z włączonymi światłami mijania a żeby długie włączyć nie trzeba nic więcej kombinować tyko przełącznik do przodu i świecą

sam chciałem zamontować takie coś w Almerze ale po przeczytaniu tego posta chyba zrobię to sam,

może się mylę ale opisane przeze mnie rozwiązane stosowane w fiatach przez dziesięciolecia jest dużo prostsze i lepsze od tego co oferują nam jakieś cudaczne przełączniki.

Ja mam w p12 AWŚ zamontowany w ASO i nie mam z nim żadnych problemów a wszystko działa jak powinno. Pokrętło w pozycji wyłączone po przekręceniu kluczyka włączają się śwatła mijania, a drogowe włączają się przełącznikiem do przodu (jak zwykle) i nie ma potrzeby ruszać pokrętła.

lukasz_k,

Musisz w komorze silnika przy bezpiecznikach swiatel i tylnich (3 bezpieczniki) dac zamiast stalego zasilania, takie po stacyjce.

Tak naprawde sposob dziala bo u siebie na latwizne to zrobilem kiedys.

Co nie zmienia faktu ze w zime ten sposob potrafi unieruchomic auto przy porannych odpalaniach.

u mnie światła włączają się z opóźnieniem - tak, że rozruch mam na pewno bez pracujących świateł - włączają się już po uruchomenuiu silnika a nawet chwilę później

a w polonezie było to tak zrobione, że w czasie rozruchu gasły światła (ale tam to była taka elektryka, że nawet sygnalizowała przepaloną żarówkę)

Jesli ktos nie chce gotowego wlacznika to moze przeciez wykorzystac lampke ladowania jako sterowanie przekaznikow i spinajac 2/3 przekazniki dla obwodu lamp przod/tyl ma prosty wlasnej konstrukcji wlacznik.

Minus taki ze podczas zapalania swiatel dlugich, nie gasna mijania, ale to mozna tez zrobic, wykorzystujac styk rozwierny nastepnego przekaznika tak by rozwieral przy zapalaniu dlugich.

Gustlik, ciekawe w czym jest lepszy sposób przedstawiony na początku, nie dość że tak samo jak tutaj przy włanczaniu auta światła już się palą to jak włączysz długie krótkie nadal świecą więc pobór prądu jest większy,

pozatym co rozumiesz przez:

odpalasz samochod z zapalonymi siatłami i akumulator kaput wiem bo ojciec mial tak w Uno i siostra w sejczasie

sugerujesz że gdyby odpalali na wyłączonych światłach akumulator byłby wieczny.

nie widziałem na przykład 10 letniego auta z oryginalnym Ako

wszystko się zużywa a fiaty mają to wbudowane więc jak ocenisz czy krócej czy dłużej wytrzyma ako na światłach czy bez przy odpalaniu

przez 4 lata odpalasz na zapalonych

potem 4lata i 3 mieszki na zgaszonych

i chura faktycznie dłużej trzyma ale po kiego grzyba się męczyć??

nie można porównywać różnych akumulatorów pracujących różnie w różnych autach to jest po prostu bez sensu.

W P10 podczas kręcenia rozrusznikiem odłączone jest większość obwodów, które mogą niepotrzebnie pobierać prąd, w tym światła i tak jest w większości samochodów, także akumulator na tym nie ucierpi.

Ja założyłem sobie coś takiego: włącznik MX-1, mam to już dwa lata i jest ok ale jak jadę w nocy to muszę przekręcić pokrętło żeby drogowe działały, próbowałem to inaczej podłączyć ale zrezygnowałem bo za dużo kombinacji z tym by było.

• 3 miesiące temu...

Odświerzę temat

Zatanawiam się nad zamontowaniem takiego urządzenia do N15. Jednak to co czytam trochę mnie zniechęciło. Może ktoś podpowiedzieć czy to co proponują pod linkiem bedzie działało poprawnie bez zbędnych kombinacji?

[ Dodano: Sob 01 Mar, 2008 09:24 ]

Ponieważ nikt nie podjął tematu to może ktoś mi wyjaśni czy po takich wyjasnieniach od producenta można to urządzenia montować bez obaw:

Witam!

Wszystko zalezy od budowy zespolonego włącznika-przełącznika świateł przy kierownicy. Jezeli jest on zasilany jednym wspólnym przewodem +12V i jednoczesnie przełącznik rodzaju świateł pracuje (przełacza styki) przy wyłączonych światłach, wtedy nie ma żadnego problemu - ta sytuacja wystepuje często w przypadku zespolonego przełacznika w instalacjach z przekaźnikami. Jednak są samochody (np. Daihatsu Charade) gdzie nie ma przekaźników a na dodatek w pozycji wyłaczonych świateł, przełacznik "długie-krótkie" nie przełacza styków - wtedy automat też będzie pracował poprawnie jednak nie będzie świateł drogowych (będą dopiero po ręcznym właczeniu świateł włącznikiem przy kierownicy). Natomiast zawsze będzie możliwe oświetlanie drogi sygnałem świetlnym ("blenda").

Generalnie w większości przypadków sprzężonych właczników-przełaczników przy kierownicy nie ma problemu (np. Ford Fiesta - osobiście montowałem).

Decyzja odnośnie zakupu należy do pana - przypominam że jeśli automat nie spełni pana oczekiwań (dokładniej: nie będzie pracował poprawnie w specyficznej instalacji) ma pan prawo go zwrócić - wtedy dostanie pan zwrot pełnej kwoty (cena + przesyłka: przepada w tym przypadku koszt przesyłki zwrotnej którą ponosi kupujący).

W przypadku zakupu polecam sprawdzić wersję #B z funkcją sterowania zamkiem centralnym, jesli oczywiście posiad pan centralny zamek sterowany masą. Osobiście w moim aucie mam go od kilku miesięcy i sprwadza się znakomicie.

Pozdrawiam

No_0415

----- Original Message -----

Treść wiadomości:

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem oferowanego w aukcji urzadzenia, Moje obawy budzi jednak zasada jego działania. Początkowe urządzenia tego typu miały "usterkę" polegającą na niemożnosci właczenia świateł drogowych bez ręcznego przekręcenia przekaźnikiem przy kierownicy. Włączenie szeregowe dwóch przekaźników powodowało świecenie naraz żarnika mijania i drogowego co w moim odczuciu dyskwalifikowało takie urządzenia,

Pytanie do Państwa: czy oferowane urządzenie będzie poprawinie działało nie powodując opisanych powyżej komplikacji? W moim pojeździe światła mijania włączane są pokrętłem przy kierownicy, drogowe załącza się poprzez popchnięcie dźwigni do przodu.

Proszę o udzielenie informacji.

Ja podchodzilem do tego przelacznika w mojej N15 po raz kolejny i niestety nie znalazlem obwodu by symulowac zalaczony przelacznik przy kierownicy.

Nie podjalem sie rozebrania tego wlacznika by to mechanicznie przerobic.

Mozna wysterowac glowne zasilanie swiatel i dac je np dopiero po odpaleniu auta, jednak minusem tego pomyslu jest brak pozycji oraz drogowych podczas postoju auta.

Jezdzisz wtedy z ciagle przekreconym wlacznikiem.