Gość joana Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Ostatnio zauważyłam dziwny objaw podczas porannego uruchamiania Almy – N16 1.5 2001. Mianowicie wkładam kluczyk do stacyjki, włączam zapłon (czyli pozycja 2 w stacyjce) czekam aż zgasną kontrolki poduszki i paliwa i potem odpalam silnik. Gdy odpalam silnik rano (czyli już pozycja 3) zapala mi się znowu kontrolka poduszek powietrza i paliwa. I po chwili gasną. Tak jakby ponownie były testowane. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Co może być powodem takiego zachowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_1 Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Obstawiam akumulator . Też to miałem , doładuj na prostowniku akumulator, wyczyść klemy i do póżnej jesieni wytrzyma lub też jeśli jest od nowości to pomyśl o jego wymianie - zima idzie wielkimi krokami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość joana Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Z tego co wiem, poprzedni właściciel wymieniał akumulator chyba 2 lata temu (zimą). Przy odpalaniu rozrusznik kręci bez problemu. Zastanawiam się czy to przypadkiem nie jest kwestia elektryki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_1 Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 chyba 2 lata temu (zimą). Ale to tylko chyba , bo równie dobrze mogło to być trzy lata temu . Powiem najprościej i w miarę zrozumiale , po nocnym staniu samochodu akumulator traci po prostu swą tz. moc rozruchową sam rozrusznik w momencie kręcenia pobiera 100-150A , do tego dojdzie w trakcie rozruchu włączona klimatyzacja lub też dmuchawa , radio i coś jeszcze i już mamy większy spadek mocy akumulatora. Doładuj akumulator na prostowniku , a się przekonasz że będzie lepiej odpalał ( do czasu ) Ja u siebie wymieniałem akumulator na nowy , jak ten poprzedni miał raptem półtora roku bo dostał zwarcia na celi , więc że twój ma chyba dwa lata nie znaczy że jest jeszcze nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extradd Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 To jest normalne jeżeli czekasz aż zgasną bo grzejesz świece żarowe? :027: U mnie przy odpalaniu czekam aż przestanie pracować pompka paliwa(2/3s) i odpalam, a kontrolki poduszki, diagnostyki i ABS gasną, czasami odrazu a czasmi po 1/2s.Owszem nie nissan ale peugeot.Więc nie masz sie czym martwić, ważne że gasną.Może się zdarzyć że któraś nie zgaśnie, wtedy zagaś motor i odpal ponownie, to taki mały restarcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.