Gość skrzat11 Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Chcę do mojej Almerki N16 założyć instalację gazową na gaz CNG. Czy ktoś może udzielić mi informacji na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 po tytule posta - widzę, że się wahasz- po treści posta - możesz zostać pionierem - może nie w kraju, a przynajmniej na tym forum. Pytanie zadam Ci jedno a propos CNG - gdzie umieścisz butle w tym aucie i czy robiłeś przymiarki - cel jest ambitny i nie chcę Cię do tego zniechęcić. Na LPG w tym bolidzie jeździ niejeden, na CNG ? ale zintrygowałeś mnie pytaniem. LPG vs. CNG, ja jestem zadowolony z LPG, ale czekam na opinie innych.../// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czopochrup Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 CNG nie ma narazie stji.. koszt instalki + butle = 5000-10000 tys o0 warto ? tym bardziej ze nie ma stcji za duzo byl o tym artykul w AŚ mowili ze nie warto bo sie splaca przez wiele lat a czesto sie nie splaca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość skrzat11 Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 CNG nie ma narazie stji.. koszt instalki + butle = 5000-10000 tys o0 warto Stacje mam 500 m od domu a w promieniu 150 km jest jeszcze 4. Koszt instalki jest przeciętnie 2000 zł wyższy niż LPG. Tylko jak na tym pracuje silnik i czy nie rozleci się po 20 tyś km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 skrzat11, gdzie zakładają w Kozim CNG? Do tej instalacji potrzebne są bardzo wytrzymałe zbiorniki i zwykła butla w koło tu nie poradzi. Nasze MPKi ganiają na ziemnym ale mają butle na dachu. Poza tym nie wiem czy warto sobie zawracać głowę i wykładać 2tys więcej (to prawie drugie tyle co intalacja LPG) jak różnica w cenie gazu LPG i CNG waha się w 30gr. (mogę się mylić ale wczoraj widziałem CNG - 1,75zł) Uważam że warto poczekać na zbiorniki z kompozytu które będą wytrzymałe i lekkie i dopiero zakładać o ile nie będzie miażdżącej różnicy w cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 za zbiorniki kompozytowe + instalka wyjdzie prawie 6 tys PLN-ów jak nic a zmieści się paliwa na 100-150 km. To jest najwiekszy problem tego. Jeśli jednak się zdecydujesz i dokupisz "pompownię domową" możesz na nockę autko podpiąć do domowego gazociągu i dobijać sam. Cena wówczas hmmm ... powali wszystkich. Ale zasiegu na swoim CNG nie będziesz miał wielkiego. Polecisz w trasę i bulba co 2 godziny będziesz szukał stacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.