Gość lipass Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Witam. W koncu podjalem decyzje odnosnie zakupu zestawu Cb do samochodu. Radio to na 99% bedzie Uniden 510. Do radia chcialbym zakupic antene Sirio Tajfun 27. I teraz mam pytanie czy ktos z forumowiczow juz korzystal z tego zestawu lub anteny?? Jak wyglada zasieg na tej antenie?? Z gory dzieki za informacje pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Na 50cm antenie to możesz zapomnieć o jakiem kolwiek dobrym zasięgu - będzie porażka. Za te 100zł wolałbym kupić sobie LEMM'a AT1500 który ma 1,5m i dać na uchwycie np. SF-40 lub KF-150 - inne też się nadadzą lub też dziura w dachu i na normalną główkę (motylek). Uniden nie ma homologacji więc kontrola może się przyczepić. W gazecie wyborczej był wykaz CB-ków niehomologowanych. Jak mi się uda i znajdę tą gazetę (o ile jeszcze jest) to zrobie skan i wrzucę. Co do anten to nie ma się co bawić w anteny krótsze niż 1m, bo w otwartej przestrzeni to może i będą miały ładny zasięg, ale jak już wiedziesz w teren, to zasięg Ci drastycznie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Na 50cm antenie to możesz zapomnieć o jakiem kolwiek dobrym zasięgu - będzie porażka. Za te 100zł wolałbym kupić sobie LEMM'a AT1500 który ma 1,5m i dać na uchwycie np. SF-40 lub KF-150 - inne też się nadadzą lub też dziura w dachu i na normalną główkę (motylek). Uniden nie ma homologacji więc kontrola może się przyczepić. W gazecie wyborczej był wykaz CB-ków niehomologowanych. Jak mi się uda i znajdę tą gazetę (o ile jeszcze jest) to zrobie skan i wrzucę.Co do anten to nie ma się co bawić w anteny krótsze niż 1m, bo w otwartej przestrzeni to może i będą miały ładny zasięg, ale jak już wiedziesz w teren, to zasięg Ci drastycznie spadnie. Idac za cb-radio.pl : odbior bedzie dobry, nadawanie slabiej Tak jak kolega pisze, lepiej Lemma wez czy cos innego w tej cenie, a co do radyjka jak jezdzisz w zatloczonym miescie (duzy ruch na #19 to warto dolozyc do czegos z ASC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipass Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Na 50cm antenie to możesz zapomnieć o jakiem kolwiek dobrym zasięgu - będzie porażka. Za te 100zł wolałbym kupić sobie LEMM'a AT1500 który ma 1,5m i dać na uchwycie np. SF-40 lub KF-150 - inne też się nadadzą lub też dziura w dachu i na normalną główkę (motylek). Uniden nie ma homologacji więc kontrola może się przyczepić. W gazecie wyborczej był wykaz CB-ków niehomologowanych. Jak mi się uda i znajdę tą gazetę (o ile jeszcze jest) to zrobie skan i wrzucę.Co do anten to nie ma się co bawić w anteny krótsze niż 1m, bo w otwartej przestrzeni to może i będą miały ładny zasięg, ale jak już wiedziesz w teren, to zasięg Ci drastycznie spadnie. To ze Uniden nie ma homologacji to wiem bo kiedys czytalem na stronach bodajze UKE. A zapytalem konkretnie o te antene ze wzgledu na jej wyglad. Stawiam autko pod blokiem i nikt nie widzi ze mam CB. Idac za cb-radio.pl : odbior bedzie dobry, nadawanie slabiej Tak jak kolega pisze, lepiej Lemma wez czy cos innego w tej cenie, a co do radyjka jak jezdzisz w zatloczonym miescie (duzy ruch na #19 to warto dolozyc do czegos z ASC) A jakie radyjko bys mi polecil w jakiejs rozsadnej cenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Witam.W koncu podjalem decyzje odnosnie zakupu zestawu Cb do samochodu. Radio to na 99% bedzie Uniden 510. Do radia chcialbym zakupic antene Sirio Tajfun 27. I teraz mam pytanie czy ktos z forumowiczow juz korzystal z tego zestawu lub anteny?? Jak wyglada zasieg na tej antenie?? Z gory dzieki za informacje jeśli sie uparłeś na unidena to lepiej kup 520,co do homologacji to sie nie przejmuj -dostaniesz taką z roku 2005 jak i to że w 2005 roku radio to zanabyłeś :one: co do anteny to jak chcesz być ikognito to lepiej zapodaj magnesuwe-schowasz do bagażnika i Cie mogą złodzieje cmoknąć w pompke :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 peryskop, tylko widzisz z magnesówkami jest tak, że jak włączysz wycieraczki to Ci zaczyna wyć CB to samo jest w przypadku otwierania okna czy też przyśpieszania, a to wszystko przez złą masę. Montując antenę na uchwyt jest znacznie lepsza masa i nie ma już takich objawów. Z anteną na motylka też nie ma problemu odkręcasz i chowasz bat do bagażnika - zostaje sam uchwyt. lipass, napisz ile pieniędzy możesz przeznaczyć na CB to będzie można coś doradzić. A czy to wstyd mieć CB w samochodzie - masz to masz Twoja sprawa i nikomu nic do tego. I tak jak pisałem wcześniej nie zastanawiaj się nat tą antenką tylko kup sobie jakąś normalną min 1m najlepiej 1,5m - takie optymalne. Ja gdybym miał kase to kupiłbym sobie coś normalnego typu LEMM AT1700 albo LEMM AT2001 a najchętniej to Santiago1200 Heh mogli by wprowadzić spowrotem pozwolenia na CB, przynajmniej wróciłby pożądek i spokój na 19 (nie dotyczy kierowców cięzarówek, bo oni muszą mieć ze względu na dostarczanie towarów w różne dziwne miejsca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 peryskop, tylko widzisz z magnesówkami jest tak, że jak włączysz wycieraczki to Ci zaczyna wyć CB to samo jest w przypadku otwierania okna czy też przyśpieszania, a to wszystko przez złą masę wiem,wiem,lecz niestety życie weryfikuje plany często niestety trzeba kierować czym innym niestety...................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarros Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 jeśli chcesz mieć kolego dobre osiągi i nie rzucać sie w oczy to ja ci polecam takie antenki: 1. President Indiana 2. Sirtel Gamma 3. Sirio DV 27 sa to bardzo dobre anteny! sam bede zakładał do swojej nyski chyba Gamme na dach (dziura :diabel: ) bo jeszcze sie nie zdecydowałem ktora!! pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipass Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Nie o to chodzi zeby byc niewidocznym tylko zebym nie musial co chwile chowac anteny do samochodu. Niestety zyjemy w takim kraju ze duzo osob lubi sobie "przywlaszczac" cudze rzeczy :kosci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Uniden 520 jest trochę droższy ale ma RF-gain co bardzo się sprawdza w mieście i radzę trochę dopłacić i nie denerwować się szumami w radiu a co do Tajfuna to polecam ten link http://cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php?t=1...ighlight=tajfun cichociemny jest też Trifleks jeśli nie zależy ci na osiągach,też miałem go kupic ale po lekturze postów na cb-radio.pl kupiłem Gamme 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Uniden 520 jest trochę droższy ale ma RF-gain co bardzo się sprawdza w mieście i radzę trochę dopłacić i nie denerwować się szumami w radiu Bez RF-gain to musi byc masakra radio wylaczylbym po 2 minutach. (chyba ze ktos uzywa radia daleko od miast i ruchliwych tras). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipass Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 A jakie radyjko polecili byscie tak za ok 250 zl - nie wazne czy nowka czy uzywka. Przeznaczenie mniej wiecej na takim poziomie: miasto-40% , trasa-60% ?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarros Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 juz koledzy napisali wyzej!!! UNIDEN 520 i tylko to w tych pieniądzach!!!!!! uwiez bo testowalem juz duzo radyjek w tej cenie!!!! takze dozbieraj te 60 zł. a nie pozałujesz!!!!! jezeli zafundujesz sobie to radio z ktoras z tych anten co Ci napisałem wyzej to bedziesz mial zajeb....y zestawik z ktorego bedziesz zadowolony!!!!! :one: a jesli nie wierzysz to zajrzyj na to forum CB pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 A jakie radyjko polecili byscie tak za ok 250 zl - nie wazne czy nowka czy uzywka nowa 520 na allego około 290 zeta- więć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipass Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 juz koledzy napisali wyzej!!!UNIDEN 520 i tylko to w tych pieniądzach!!!!!! uwiez bo testowalem juz duzo radyjek w tej cenie!!!! takze dozbieraj te 60 zł. a nie pozałujesz!!!!! jezeli zafundujesz sobie to radio z ktoras z tych anten co Ci napisałem wyzej to bedziesz mial zajeb....y zestawik z ktorego bedziesz zadowolony!!!!! :one: a jesli nie wierzysz to zajrzyj na to forum CB pozdr Czytalem na cb-radio.pl i faktycznie DOSLOWNIE wszyscy chwala sobie to radio. Tylko co w przypadku gdy mnie policjanty zatrzymaja i stwierdza ze radio ma cofnieta homologacje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Czytalem na cb-radio.pl i faktycznie DOSLOWNIE wszyscy chwala sobie to radio. Tylko co w przypadku gdy mnie policjanty zatrzymaja i stwierdza ze radio ma cofnieta homologacje?? spoko,nie popadaj w paniore!! po pierwsze -do żadkości należy iż policja podczas kontroli prosi o homologacje,a po 2 -jak Ci mogą to udowodnić :diabel: -masz homologacje z 2005 kupiłeś w 2005 i mogą cie cmoknąć nie popadajmy w paranoje :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 nie słyszałem na forum CB żeby ktoś miał problemy z tym radyjkiem od czasu do czasu pojawia sie jakiś nawiedzony i odkrywa ameryke <uniden jest nielegalny> ale szybko jest sprowadzany na ziemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipass Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 No i zestaw zakupiony:Uniden 520+magnesowka Hustler. Nie jest to moze nowka sztuka sprzet ale przynajmniej kupilem go po taniosci od kumpla (całe 250 zł). Narazie po 1 dniu testow glownie w miescie jestem BAAARDZO mile zaskoczony.Dzieki wszystkim za porady pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 szerokości i przyczepności kolego :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 lipass Hustler jest w miarę dobrą anteną - jak się ją trochę poprawi jest jeszcze lepsa - ma lepsze parametry. Sam posiadam taką antenkę po swoich przeróbkach i jest elegancko. Do 170km/h można śmigać z tą antenką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Do 170km/h można śmigać z tą antenką 200 i nie odpadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipass Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 lipass Hustler jest w miarę dobrą anteną - jak się ją trochę poprawi jest jeszcze lepsa - ma lepsze parametry. Sam posiadam taką antenkę po swoich przeróbkach i jest elegancko. Do 170km/h można śmigać z tą antenką Chcialem ja zestroic jak ja kupowalem ale nawet nie trzeba bo jak typ podlaczyl miernik to wszystkie parametry wyszly malinowo Szerokości koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi