Gość Willow Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Zrobiła się mokra pogoda i szyby w moim NOTE'ku zaparowują niemiłosiernie :/ Wystarczy wsiąść do auta z mokrymi butami lub mokrą kurtką i po chwili świata nie widać :/ Zajechałam dzisiaj na pocztę, zostawiłam auto na jakieś 20min, wracam, a szyby białe : Oczywiści po włączeniu osuszania szyby wróciły do normy, ale zastanawi mnie w czym problem. Poradzcie ... może trzeba coś przejrzeć, wymienić, odkręcić :?: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin101 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 w jakim stanie jest filtr przeciwpylkowy? To czesta przyczyna zaparowanych szyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Willow Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 w jakim stanie jest filtr przeciwpylkowy? To czesta przyczyna zaparowanych szyb Auto użytkowane od połowy września, więc wydawałoby się, że filtry powinny być OK. Dziękuję za sugestię - postaram się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzys166 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 U mnie szyby zaparowują bardzo szybko jak tylko przestawie obieg powietrza na zamknięty, tak więc w mokre dni zawsze mam ustawiony obieg powietrza na pobieranie z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 dodam tylko, ze zwrócić należy uwagę, także na rzeczy wożone w aucie które mogą mieć własności higroskopijne np. papiery, gazety, piasek na wspominianych wycieraczkach, jakieś dodatkowe szmatki w bagażniku itp., itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Willow Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Wcale mnie nie pociesza fakt, że przy otwartym obiegu powietrza, czystych dywanikach (może poza tym pod kierowcą) i braku higroskopijnych materiałów wewnątrz zaparowane szyby to norma :zdziw: Nie cierpię zaparowanych szyb i wydawało mi się zawsze, że nowe auta nie powinny z tym mieć problemu ... coż ... byłam w błędzie :zly2: Przyjdzie pokochać taki stan, jak i całego NOTE'ka z resztą też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cronos Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Miałem kiedyś starą Vectrę z 1992 roku i to auto prawie nie parowało. Nawet jeśli w zimie się długo w nim siedziało lub... :diabel2: No... wtedy to był jedyny moment, gdy potrafił szybko zaparować. :027: :one: Ale wracając do rzeczy - ja też kiedyś myślałem, że nowe auto musi mieć jakąś super sprawną wentylację, która powoduje, że auto mało paruje, a jak już to zrobi to można je błyskawicznie odparować. Nic bardziej błędnego. Jak wspomnieli koledzy, nowe auta są dużo szczelniejsze od starszych (zwłaszcza jak mają klimę), więc i parowanie jest większe. Moja Almera niestety też potrafi szybko zaparować, a jak pogoda jest naprawdę upierdliwa, to nie chce zbyt szybko odparować. Wiadomo, zawsze można włączyć klimę, ale... no właśnie, to ma być pomoc w odparowaniu, a nie reguła. Mam automatyczną klimatyzację, więc gdy naciskam przycisk odpowiadający za nawiew tylko na przednią szybę, to automatycznie otwiera mi obieg powietrza (choć i tak jest otwarty ), zwiększa siłę nawiewu i oczywiście... włącza klimę, co mnie niebywale denerwuje, bo jak bym chciał, to sam bym ją sobie włączył. Jajko mądrzejsze od kury. :one: Żeby auto błyskawicznie nie zaparowało, to poza wspomnianymi poradami, które napisali koledzy, warto też zdjąć kurtkę przed wsiadaniem do auta. Wiem, że minusowe temperatury do tego nie skłaniają, ale to przecież kurtka/płaszcz są pierwszą linią kontaktu z "mokrą" pogodą więc niech sobie leżą z tyłu, to i wtedy mniejsze prawdpodobieństwo, że nam od razu przednia szyba zaparuje. :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mkrasz Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 To ja tez cos oczywistego dorzuce od siebie: Rozumiem, ze kolega raz na jakis czas czysci szyby od srodka :?: Bardzo czesto jednym z powodow szybszego parowania szyba jest wlasnie brud na nich - bardzo dobrze sprawuja sie tu srodki czyszczace z domu przeznaczone wlasnie do szyb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Willow Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Rozumiem, ze kolega raz na jakis czas czysci szyby od srodka :?: Jeśli to do mnie, to ja dziewczynka jestem g:) I oczywiście czyszczę szyby od środka ... od czasu do czasu g;) Notek - sie nie przechwalaj, tylko podziel się informacją co za cudownego specyfiku używasz do szyb ... proszę g:DD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Notesik Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Najlepszym sprawdzonym sposobem jest przedmuchanie zimnym powietrzem (pokrętło w lewo do oporu) [rzez 2-5 minut na 3 biegu.] Klima rozwiązuje problem ale doraźnie. Po jej wyłączeniu szyby pracują bardzo szybko. Problem narasta gdy włączony jest nadmuch ciepłego powietrza. Jeżeli muszę włączyć klimę (stojąc w korku), to po powrocie uchylam szybę 1cm (w garażu) aby wnętrze podeschło. Generalnie nie przegrzewać wnętrza samochodu, bo szyby są zimniejsze i występuje zjawisko kondensacji pary wodnej :zly: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Notesik Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 1.Klimę w deszcz włączam aby obniżyć wilgotność powietrza wewnątrz, a nie na zewnąrz 2. Omawiamy w tym temacie problem zaparowanych szyb. (a nie wycieczki LETNIE). 3. Jak na zewnątrz jest -20 to wilgotność jest baaardzo mała 20-40% i szyby nie będą parować. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kolega NOTEK ma zawsze na wszystko odpowiedź Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cronos Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Podsumowanie jest jedno: Fiat 126p vel Maluch/Kaszlak/Malacz paruje mniej niż full wypasiony Note. :diabel2: :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Willow Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Fiat 126p vel Maluch/Kaszlak/Malacz paruje mniej niż full wypasiony Note. :diabel2: :one: Sugerujesz coś :?: g:hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 a'propos parowania, wczoraj zauważyłem, ze zaczynają mi parować reflektory :029: widoczne zwłaszcza na bokach lampy i w rejonie migaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czopochrup Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 taki sa uroki auta z duzymi szybami ;P nie wiecie co sie dzieje w serenie jak sie wiejdzie mokrym jakby nie klima to w zyciu by szyby nie odparowaly... ;x nawet z nawiewem na 4 ;x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cronos Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Fiat 126p vel Maluch/Kaszlak/Malacz paruje mniej niż full wypasiony Note. :diabel2: :one: Sugerujesz coś :?: g:hmm Jaaaa? :619: Ależ skąd. W życiu. :one: A propos - śliczna kokardka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi