Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] predkosciomierz zle wskazuje

Gość andobu

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Mam problem z zegarami w Almerze N16 2.2DI. Predkosciomierz wskazuje mi predkosc o okolo 20 km / h za duzo a do tego wskaznik paliwa zatrzymuje sie najczesciej w polowie (czasami blizej, czasami dalej) i to samo dzieje sie ze wskaznikiem temperatury :( Mial ktos moze taki problem i wie jak to rozwiac ? Prosze o pomoc. Z gory dzieki> Pozdrawiam !

• 4 tygodnie później...

do licznika i wskaznika poziomu paliwa nic nie powiem :/

natomiast:

w polowie (czasami blizej, czasami dalej) i to samo dzieje sie ze wskaznikiem temperatury

wskaznik temperatury z tego co sie orientuje dochodzi do polowy, mi nie zdarzylo sie by powedrowal dalej

Mam podobny problem ze wskaźnikiem prędkości - sprawdzałem w serwisie ale licznik nie był cofany. także wskazanie zawyża o ok 15-20 km/h - wcześniej się tym przejmowałem.... :)

a może masz felgi/opony jakieś niewymiarowo duże/małe założone ?

tu masz kalkulator rozmiaru opon i felg seria w n16 chyba ma 185/65 r15

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

wpisz swój rozmiar i będziesz miał czy przekłamanie prędkości bierze się z felg i opon czy nei...

druga sprawa może poprzedni właściciel zmieniał zegary lub rozbierał je i potem jak zakładał wskazówki to tak założył aby było...

jak sobie najlepiej z tym poradzić ? wymontuj zegary,zdejmij szybke ochronną i załóż spowrotem ale wczresniej zdejmij wszystkie wskazówki następnie na prostej drodze poproś kogoś znajomego by jechał równo z tobą przy prędkości 40km/h i tak też wciśnij swoją wskazówke prędkościomierza ( nie wiem czy się to sprawdzi ale może zadziała ja tak zrobiłem w starej almerce i było git... ) a wskaźnik paliwa to jedziesz na stacje tankujesz do pełna i wtedy wkładasz wskaźnik w połozeniu max... a temperatura to tak jak silnik się dobrze rozgrzeje to wkładasz wskazówke na środku jak masz zdrowy silnik to powinno być ok... a prędkościomierz na wolnych obrotach wtykasz na około 750 i już... po problemie...

pozdrawiam i miłej pracy ;)

• 6 miesięcy temu...

Temat chyba dalej nie rozwiazany.

U mnie jest podobny problem, licznik pokazuje jakies 10-15 km za duzo, auto nie jest moje i nie prowadze go codziennie, ale zawsze jak nim jechalem wydawalo mi sie ze licznik pokazuje za duzo, ostatnio to sprawdzilem jadac moim autem obok ja mialem niecale 60 a w Almerze bylo 70 km/h.

Wiem ze liczniki przeklamuja w gore i, ze to jest normalne, ale takie przeklamanie jest zdecydowanie nienormalne.

Rozmiar opon jest fabryczny (195/55/16) takze to odpada jako porzyczyna.

Moze wszystkie Almery N16 tak maja ale nikt malo kto sie zorientowal? :P

Prawdopodobnie jeszeli przeklamuje predkosciomierz to licznik kilometrow tez, a to juz jest chyba wiekszy problem...

Moze ktos wie i napisze jaka powinna byc predkosc przy danych obrotach na danym biegu w silniku 2.2 Di?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...