Gość loopa Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Witam, powoli zbliża się termin wymiany oleju - po dotarciu i zaczynam się zastanawiać którym go zalać... Do tej pory do Lagunki lałęm Elfa 5W30 , a jak to jest w dieslu? Cza lać te co mają diesel na bańce czy liczy się tylko klasa lepkości i czegoś tam ? Pomóżcie laikowi. A znowu, nie chcę żeby mi w ASO nalali byle co a policzyli jak za zboże więc wolę im zawieść coś swojego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M_Alien Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Nie wiem czy Twój przegląd jest jeszcze tym w 3-letnim okresie gwarancji czy nie. Sam zastanawiałem się jak jest z olejem. Mam dopiero przejechane 500km i olej zmienię przy około 5 tysiącach. Aby mieć zachowane warunki gwarancji musisz robić przeglądy w ASO. I jaki oni olej dają każdy wie - ASO mówi że oryginalny - ale z wielkiej beczki i o podejrzanym kolorze i konsystencji - jakby wtórny odzysk :!: Ale obawiam się że jak przyniesiesz swój SUPER olej a ci padnie silnik to ci wmówią że to przez zastosowanie oleju niezgodnego z tym co zaleca producent...i kiszka. Zapytaj w ASO jak z tym "swoim" olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieshaq Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Kolega ma racje !!! a jak to jest w dieslu? Cza lać te co mają diesel na bańce czy liczy się tylko klasa lepkości i czegoś tam ? Dobrze by było gdyby oprócz zachowanej klasy lepkości był przeznaczony do diesla zwłaszcza jak masz silnik świeżo po docieraniu! Zapytaj w kilku ASO bo W-wie, jesli dobrze się orientuję to masz wybór nie musisz tego robić w ASO dilera tylko może być ASO Nissana. Ale 100 nie daje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loopa Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 pytałem już u swojego dealera i mogę spokojnie mieć swój olej nie muszę brać od nich byle spełniał parametry, z tego co wyczytałem w instrukcji najlepszy byłby 5W30 tylko jakoś nie widzę żeby one miały dopiskę diesel na bańce, stąd moje ptanie. Jende oleje mają diesel inne nie mają.... ale o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zboj Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Wedle instrukcji dla silników z DPF zalecany jest olej ACEA C3 LOW ASH 5W-30 HTHS 3.5, a jak go brak, to olej ACEA B1, B3, B4, B5, API CF-4 5W-30 Pozdro, Zbój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieshaq Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Niektóre oleje w zależności od producenta mają rozgranicznik np.Mobil jest diesel i benz. ale z tego co wiem to Elf, Castrol ,Shell nie mają rozgraniczenia czyli nie ma różnicy Jak bedziesz kupował pytaj sprzedawcy czy dany producent ma podział na oleje typowo do diesla i benzyny czy nie. PZDR i udanej wymiany i eksploatacji. P.S. Ile średnio ON pochłania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loopa Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 na razie w jeździe wyłacznie miejskiej - warszawskiej ( ze średnią rędkością w okolicach 30 km/h przy 600km) na komputerze mam 12.8 l ale realnego jeszecze nie znam, będę wiedział więcej po świętach bo czeka mnie dłuższa trasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cieniu Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Ten temat był już poruszany - trzeba poszukać... Zaśmiecacie Forum !!! http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ghlight=#419301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Red1 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 elf (chyba) crystal 5w30 jak bedziesz kupowal to zaznacz ze musi byc do aut z dpf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Max77 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Ja leję jeden z najlepszych Motul X-cess C3 5W40 do aut z filtrem cząstek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość himek Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Ja po 6000 km zalałem castrolem 10w60.W ASO w Płońsku nalewali w mojej obecności z małych ORYGINALNYCH opakowań.Ech, dobry serwis ale cenowo już niestety od warszawskich nie odbiega jak za dawnych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jack182 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Max77, Motul ma symbol 8100 X-Clean C3 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 Właśnie kupiłem Mobil 1 TD 0W/40, filtr Knecht ( czy jakos tak ), jutro wymiana, może spalanko spadnie tyci tyci choć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ash_One Opublikowano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 Właśnie kupiłem Mobil 1 TD 0W/40, filtr Knecht ( czy jakos tak ), jutro wymiana, może spalanko spadnie tyci tyci choć :/ Ja dzis wymienilem, olej Motula, filtr Mann'a czy jakos tak. Identyczny mi fabryka dala takze mam spokoj ze dobry mi dobrali. Jutro trasa 600km takze zobaczymy czy jest poprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Sprawdźcie sobie co jakiś czas filtr powietrza, po jeździe po suchych szutrach i innych badziewiach (kawałki liści itp itd) , którymi teraz nawet obsypany jest asfalt na filtrze powietrza gromadzi się całkiem przywoity osad, który blokuje sowobodny dopływ powietrza do silnika. Te dodatkowe opory zwiększają spalanie . Na pewno nie o 3 l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek-Ania Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 shell helix 10w-60 coś takiego , taka jakas formuła pod turbiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cieniu Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 shell helix 10w-60 coś takiego , taka jakas formuła pod turbiny Następny geniusz Poczytaj najpierw całość i ze zrozumieniem - a nie nap......sz w klawisze szybciej niż pomyślisz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peter182 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 czy ktos moglby podac mi jaki olej mam zalac.. chodzi mi dokladnie nazwe oleju i gdzie go kupic najlepiej.. warszawa oczywiscie... z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sygma Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 W zasadzie nie ma o czym dyskutować. Każda Navara czy inni pojazd z filtrem cząstek stałych MUSI pracować na oleju niskopopiolowym... czyli spełniającym LL. Takie oleje to 0W-30 i 5W-30 O ile 0/30 są to oleje w pełni syntetyczne o tyle 5/30 są w przeważającej większości "hydrokrakami" czyli upraszczając zagadnienie.... olejami mineralnymi odpowiednio przetworzonymi. .... dlatego są w tak dobrej cenie :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ryszardl Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 witam - wciąż ten sam problem .... czy można i czy warto wlać Mobil 1 5W-50 ? czy jednak coś innego (np Shell 5W 30)? Pozdrawiam RL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Jutro mam przegląd, biorę mobil5W30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ash_One Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Jutro mam przegląd Buli jak bedziesz "po" to podsumuj proszę swoj temat I-go przegladu, co dobrales i ile Cie wynioslo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sowaman Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 zmieniałem ostatnio olej przy 10 tyś przebiegu. aby nie miec problemów zwiazanych z gwarancją, kupiłem oryginalny filtr w serwisie nissana (taki sam jest na pierwszy montaz- sprawdziłem 57zł) i kupiłem olej taki jaki wlewają w serwisie na toruńskiej w Warszawie (tam zrobiłem sobie polską gwarancję - samochód kupiłem jako nowy w belgijskim salonie) czyli shell helix ultra. W zaleznosci czy samochód ma filtr czasteczek stałych czy nie (nie da się tego rozpoznac po vinie, wskazówką jest żółta kontrolka miedzy zegarami z dziwnym rysunkiem przypominającą cześć układu wydechowego) wlewaja 5w40- bez filtra lub 5w30 z filtrem. Osobiscie postanowiłem profilaktycznie zmieniac olej co 10 tyś (na pewno nie zaszkodzi silnikowi), nawet w serwisie powiedziano mi kilkukrotnie ze gwarancyjny przegląd co 30 tyś to jakaś farsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi