Gość Fidel24 Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam, podepnę się pod ten temat chociaż sprawa jest raczej nietypowa mianowicie: Posiadam licznik do K 11 z elektronicznym wyświetlaczem przebiegu i z obrotomierzem wg Nissana jest to tzw. Typ B. Problem polega na tym, że wskazówka poziomu paliwa jest jakby po za skalą widać to na pierwszej fotce: Nie wiem co jest tego przyczyną, natomiast po uruchomieniu silnika wskazówka przesuwa sie tzn. działa ale nadaj po za skalą jak widać na fotce drugiej: Dodam, że posiadam jeszcze jeden licznik bez obrotka i tam wskaźnik paliwa działa bez problemu więc znaczy, że czujnik paliwa w baku i instalacja jest OK. Zwracam się więc z pytaniem, czy może spotkał się ktoś z czymś takim i wie jak można to naprawić o ile to wogóle możliwe. Dodam, że pozostałe wskaźniki działają bez zarzutu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ŻonkaMaFII Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Mysle ze to problem ze wskazowka ,ktos kiedys probowal je sciagnac moze chcial biale tarcze zalozyc czy cus i problem ze zalozyl ja i nie trafil na fabryczne miejsce. Lecz uwazam ze kalibracja w warunkach domowych nie ma szans ps. ihhih ten własnie licznik chciałam od Ciebie odkupic ale nie odpisałes na maila;) kupiłam od diesla i tez sie mecze ale z innym problemem, impulsatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fidel24 Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Witam Koleżankę, cóż nie odpowiedziałem bo na licznik polowałem kilka dobrych miesięcy... Wracając do problemu dzisiaj pokombinowałem ze wskazówką łatwo da się ją zdemontować, ustaliłem jej położenie wzorując się na drugim działającym liczniku. Wskazania są identyczne ok 3/4 baku zarówno na starym jak i nowym liczniku gdy kluczyk jest w pozycji ON, gdy kluczyk wyciągnę wskazówka wraca do 0. Zobaczę czy kalibracja się udała na trasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ŻonkaMaFII Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2008 to ja wracam do swojego ostatniego postu z pytaniem czy ktos moze wie jak sobie poradzic z licznikiem z obrotkiem od diesla w autku na benzyne?? predkosciomierz pokazuje maks 50km/h :/ a wskazówka podnosi sie bardzo powoli :/ :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawelkozlowski Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Witam Chciałbym się zapytać czy da się podmienić te licznik w wersji silnikowej 1.0 l . ? Czy będą dodatkowe trudności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eX Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 wszystko jest opisane, nawet jak nie bedzie dzialac to masz moje zdjecia wrzucone z kostkami, pokazane jest miejsce gdzie w razie co podlaczyc przewod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brucek Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Witam , na imie mi Marek i jestem tu nowy. Mam pytanie odnośnie wymiany liczników, chciałbym zastosować licznik z cyfrowym wyśfietlaczem i obrotomierzem do mikry k11 z 1996 roku. Obecnie mam też obrotomierz, ale nie w tym jest problem tylko w zupełnie innej instalacji elektrycznej. Czy ktoś już to robił lub coś wie na ten temat? Jakiekolwiek sugestie lub schematy starej i nowej instalacji , aby można było coś wymyślić. Dodam że nowe wskaźniki mam już zakupione i czekają na przeróbkę . Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pan_k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Proszę o pomoc bo zgłupiałem. Posiadam K11 1.0 GX 1996r - golas (bez: ABS, poduszki, klimy, NCTV) poprostu silnik fotele kierownica i inne podstawy. Oczywisty jest fakt że nie posiadam obrotka. Za to mam kontrolke engine check, 1 lampkę od ręcznego i tuż obok światełka długie. Jeżeli chce przekładać licznik z takowym to który mam model mam wybrać? http://www.allegro.pl/item592935524_liczni...micra_k_11.html tu ledwo widać ale chyba jest to NCTV białe http://www.allegro.pl/item594864553_liczni...micra_k_11.html tu chyba jest ABS Czy może jeszcze jakiś inny bez tych ikonek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Oba powinny pasować. Jeśli któraś z niepotrzebnych ikonek jakimś cudem się jednak podświetli (nie powinna), to wystarczy wyciągnąć odpowiadającą jej żarówkę i po sprawie. Jeśli trudno w to uwierzyć, to wystarczy zdjąć własny licznik i obejrzeć od tyłu i pod światło i z tyłu będzie identyczny (lub prawie), a pod światło powinno być gdzieś widać kontrolkę ABS, NCVT i może nawet coś jeszcze . to ja wracam do swojego ostatniego postu z pytaniem czy ktos moze wie jak sobie poradzic z licznikiem z obrotkiem od diesla w autku na benzyne?? predkosciomierz pokazuje maks 50km/h Jeśli obrotomierz pracuje poprawnie, to wystarczy podmienić sobie sam prędkościomierz na ten z licznika na benzynę. Jeśli jednak i obrotomierz kłamie, to nie mam pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pan_k Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Dziś musiałem wymienić diodę więc przy okazji rozkręcania zrobiłem pare zdjęć poglądowych. Moje pytanie kieruje do innych użytkowników bo nie widziałem innej micry od wewnątrz. Czy istnieje taka wersja w której zegary od moich różnią się jedynie tym że po lewej stronie jest obrotomierz a po prawej 2 wskaźniki temp chłodziwa i wkaźnik paliwa? Przeglądając dostępne na allegro liczniki stwierdziłem że posiadają one 2 wkaźniki hamulca (zaciągnięty ręczny P i (!) co oznacza niski stan płynu hamulcowego czy czujnik zużycia klocków?) W sumie zamienione miejscami znaczki mi by nie przeszkadzały ale co na badaniu okresowym? Osobiście nie posiadam u siebie żadnej kontrolki aktywnej nad wkaźnikiem paliwa, czy w tych które przedstawiłem znajduje się tam check engine czy są to te starsze zegary z micry która nie posiadała jeszcze kontrolki silnika? Z góry dziękuje za okazaną pomoc i wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Są. Przykłady: 1) Zwykły licznik z obrotkiem (prędkościomierz z zepsutym cyferblatem - można wymienić na swój prędkościomierz z własnym przebiegiem): pict1 pict2 pict3 pict4 2) Wersja zielona, ale i przy okazji angielska (km/h mniejszą szarą czcionką): pict1 3) Wersja zielona "europejska" (km/h) zamontowana w aucie, które pojechało sobie do pracy (dlatego brak zdjęć). Gdybyś był zainteresowany kupnem 1) lub 2), to pisz na PW, co do ceny się dogadamy, oba liczniki są w pełni wartościowe, choć do prędkościomierza w wersji angielskiej ciężko się przyzwyczaić (za to przebieg jest też w milach, więc bez kręcenia licznika będzie z czasem mniejszy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PawelRm Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 przyznam szczerze ze nie czytałem całego tematu bo troche duzo tego więc licze na krótką odpowiedz: Czy mając wersje 1.0 i kupując licznik z obrotkiem dużo trzeba przerabiać żeby działał poprawnie ? I czy ktoś sobie przypomina żeby było to opisane w tym temacie ? pozdrawiam leniwych :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wosovsky Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Nie wydaje mi się aby był jakikolwiek problem jeśli tylko wybierzesz wersje z tych samych lat. Sam zmieniałem w swojej K11 1,0 licznik na ten z obrotkiem i nie było żadnych komplikacji poza tym iż nowy licznik był wyskalowany do 200km/h a poprzedni do 180. Jedynym utrudnieniem było trafienie z linka prędkościomierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AnubisJaffa Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Licznik prędkościomierza idzie bez problemu przełożyć,sam tak zrobiłem a z tą linką to faktycznie trochę się namordowałem :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tatakai Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Witam wszystkich klubowiczów !!! Odświeżam temat. Jak napisał wyżej któryś z klubowiczów, najlepiej jest szukać licznika z obrotomierzem z modeli podobnych rocznikowo. Moja Micra '94 1.0 LX (totalny golas:bez el. szyb, bez centrala, bez wspomagania, bez abs-u, bez klimy, bez jaśków, no i oczywiście bez obrotomierza...) Dawca: Micra '94 lub '95 1.3 Super S, central, wspomaganie, abs, el. szyby, brak jaśków, obrotomierz. Przekładka odbywała się na zasadzie "plug&play". Wszystko działa cacy, licznik kilometrów wraz z prędkościomierzem zostawiłem ze swojej Micruni, dodatkowa kontrolka od abs-u która była w adoptowanych zegarach w niczym nie przeszkadza. Śmiem twierdzić iż uboższe wersje Micry LX które nie posiadają obrotka, mają w wiązce fabrycznej kabel odpowiedzialny za obroty. Szukajcie zegarów z tego samego rocznika jak Wasze auto !!! Nie wiem jak sytuacja wygląda w modelach po lifcie tj. od '98... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacuś Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Witajcie, a ja mam poniższy problem z obrotomierzem w K11 po lifcie 2000r (przebieg na wyświetlaczu) Mialem liczniki bez obrotomierza, kupilem takie same tylko z obrotkiem, Po podłaczeniu kupionych z obrotkiem działa wszystko jak należy. Aby mieć taki sam przebieg co w swoim, rozebralem liczniki i przełożylem elementy (obrotek, poziom paliwa i temperatury) do mojego. Płyty głowne są takie z wygladu. Po podpieciu moich "przerobionych" działa wszystko poza obrotomierzem. nie wiem gdzie lezy problem - czy trzeba cos dodać jeszcze na plycie starej,czy cos innego zrobic? Po powtórnym przełożeniu obrotka to wersji kupionej działa bez problemu. Może macie jakies pomysły? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Kolego tatakai mylisz się co do wiązki. W moim 'golasie' (z bajerów jest tylko 1 poducha) nie było na 2 pinie sygnału do obrotka. Sygnał musiałem pociągnąć osobnym kabelkiem... Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakopi Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Kupiłem do K11 z 2002 roku licznik z obrotomierzem z roku 2000. Wystarczyło go tylko zamontowac i wszystko działa tylko przebieg auta zmniejszył się o 120 tys km :-/ Jeżdzę teraz autem na dotarciu z przebiegiem 15 tys. km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter80 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Witam Mam K11 1.0 z 1997 roku. 1 airbag i ABS i mam w związku z tym pytanie czy ten licznik będzie pasował bez problemu, czy coś przerabiać trzeba. Licznik od micry 95r. Edytowane 20 Września 2012 przez Piter80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Xendrap Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Witam podłączyłem obrotomierz w mojej micrze sygnał dałem z niebieskiego kabelka z cewki a obrotomierz pokazuje 2,500 obr/min i teraz nie wiem czy ja coś żle podłączyłem czy obrotomierz jest winny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FixGDA Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Wychodzily liczniki na wtyczke do po liftow z obrotomirrzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 witam, znam temat z autopsji, mialem w micrusie licznik bez obrotomierza, kupilem na allegro taki sam ten sam rocznik z wersji 1,3, sam go nie zmienialem, ale elektryk w Miñsku Mazowieckim zrobil caøá robote. Patrzyøem mu na réce, pociagnal przewód z cewki i wpial do kostki. Dziala elegancko. Gdyby ktos potrzebowal danych elektryka piszcie na gg 49175515 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomic99 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich. Dosłownie wczoraj kupiłem Nissan Micra K11 1.0 16V 1998r. po lifcie Mam w niej zegary bez obrotomierza, samochód będzie używany przez moją żonę w głównym celu doleżdzania do pracy. Chcę założyć zegary z obrotomierzem. Jeżeli ktoś ma montowany ten kabelek do sygnału obrotów. Bardzo proszę o wstawienie fotki i zaznaczenie gdzie się go wpina. Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy82 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) wtyczka oryginalna ktora jest u mnie w aucie wtyczka z zegarow ktore dostalem dwie wtyczki w gornej w lewym rzedzie jest drugi od gory wolny niebieski przewod rozumiem ze to jego brakuje, ale w moich w prawym slupku 3ci od dolu jest rozowy (a w kupionych zegarach nie ma) zegary kupione od tylu Witam mam samochód od liku dni kupiłem inny zegar tylko problem polega na tym że Brakuje mi 4kabli dwa niebieskie różowy i czerwony Nie działa obrotek bo nie pociągniety kabelek jeszcze ale nie działa też zegar Jak to podłączyć bo pewnie za zegar to te trzy niebieski różowy i czerwony ale jak i gdzie Podłączyć może ktoś wie przepraszam jeszcze raz przeczytałem cała dyskusje i przecież napisane jest że rózowy to air bak czerwony -stały plus czarny-masa ale drugi niebieski to nie wiem od czego ? teraz czas to wykonac jak bedzie czas Witam ponownie doszedłem co i do czego -przeczytałem od początku posta i jest opisane wiec pociągnąłem od aku "+" i masę z karoserii i sygnałowy z aparatu . kable pociągnąłem przy ścianie grodziowej w stronę pasażera i tam są dwa wielkie otwory w ścianie zaślepione gumowymi zaślepkami kable wychodzą pod schowkiem . później do zegarów , niestety przy probie na sucho bez lutowania zetknąłem + i masę i spaliłem ścieżki płytki po przełożeniu ze starego licznika ścieżki okazało się że brak podświetlenia zegarka ( brak kondensatora który widać na zdjęciu wyżej z prawej strony ) moje próby przylutowania nic nie pomogły nic się nie trzymało a że to moje pierwsze lutowanie ( drugie pierwsze było na przepustnicy) to zapewne coś nie tak robiłem albo płytka nie znam się wiec pociągnąłem cienki kabelek od żarówki wyżej do tej na dole i działa teraz mam już polutowane druciki i dziś idę szukać sygnału do obrotomierza już zmalałem za sygnał odpowiada u mnie biały kabel w aparacie zapłonowy 3 od góry pytanie teraz do obrotów przy dzisiejszej temp -17 po odpaleniu 2500obr/min po 10 sek zszedł na 2000 i po następnych 10sek zszedł na 1500 obr/min to chyba normalne przy takim mrozie czy za dużo? witam pytanie do obrotów czy ktoś wie jakie powinny być obroty na danym biegu przy jakiej prędkości mi obrotek pokazuje tak : 3bieg 50km/k 3000ob 4bieg 60km/h 3000obr 5 bieg 50km/h 2500obr mysle żę przekłamuje Edytowane 18 Stycznia 2016 przez siwy82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) U mnie po odpaleniu gdy jest zimny w granicach -5 ma około 1200 później schodzi do 760. Co do prędkości to 3000 na czwórce to mam jak przekrocze 80 dokładniej podam jak będę wracał z pracy po 23. Na 3 i 4 przy 3000 słyszysz jak wyje silnik bo przy takich obrotach silnik juz wyje. Edit No i poczekasz do jutra z obrotami przesiadłem się ze służbowego w micrunie, a tam kapec ehh. Dobrze że miałem drugie auto i czym do chałupy wrócić bo o 23:30 jeszcze na tym mrozie kolo zmieniać.. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez camello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi