Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Kilka pytań na temat turbiny

Guest lukasz6
 Share

Recommended Posts

Guest lukasz6

Witam.

Mam P12 z silnikiem 1.9 dci i w którym mniejscu jest zamontowana turbina? I czy po długiej i szybkiej jeździe jest konieczne studzenie turbiny na włączonym silniku? jak tak to przez jaki czas? Bo znajomy ma astrę i tam jest taki wymóg.

Również posiadam 1,9 :) Zazwyczaj po długiej i szybkiej jeździe jak parkuje to niecałą minutkę sobie jeszcze go zostawie żeby sobie pochodził.. Bo turbinka musi "wyhamować" a jak wyłączysz silnik to przestaje być smarowana i się może zatrzeć.. Przynajmniej mnie tak to tłumaczono :) Tak robię i (odpukać..) nie mam problemów z Primerką :)

Pozdrawiam

Dokładnie jest kilka zasad uzytkowania diesla z turbiną:

-jesli jest zimny to nie gazuj go, niech pochodzi chwile

-po dłuzszej jezdzie niech pochodzi z minute

-i nie ma sensu krecic wysoko diesle, gdyz max moment maja przy około 2700obr/min a moc przy 4tys obr/min.

Ja max krece diesla do 3500 ale to jak chce sie scigac albo wyprzedzic

Następne pytanie to w którym mniejscu jest turbina?

Pod kolektorami. Z intercoolera, który jest za zderzakiem idą nad skrzynią biegów do turbiny takie dwa dość grube przewody powietrzne. Także proponuję po tych przewodach zlokalizować.

Guest Maciek C

Witam, jak już jesteśmy przy temacie dci i zebrali się tutaj użytkownicy P12 z takim właśnie silnikiem, to mam pytanie... Czy w P12 jest kontrolka od turbiny? Na desce roździelczej są dwie kontrolki przestawiające symbol silnika... Czerwona i zółta. O ile wiem to czerwona jest odpowiednikiem kontrolki "check engine" - jaka jest w każdym innym samochodzie, a zółta (pomarańczowa) od czego jest? Czy od turbiny? Mam rację czy jestem w błędzie? :) Dodam, że w instrukcji od samochodu jest tylko wyjaśniony symbol - że jest to kontrolka od silnika(bez podziału na kolory), ale nic nie jest powiedziane więcej ;/

• 2 weeks later...
Guest Maciek C
Check Engine to jest pomaranczowa kontrolka

Hmm, a w takim razie od czego jest czerowna? :) Bo mi się dzisiaj zapaliła po odpaleniu silnika przy -12C, po chwili pracy i ponownym odpaleniu zgasła... ;/

Bo mi się dzisiaj zapaliła po odpaleniu silnika przy -12C, po chwili pracy i ponownym odpaleniu zgasła... ;/

Na 90% któraś świeca żarowa padła.

Guest Maciek C
Bo mi się dzisiaj zapaliła po odpaleniu silnika przy -12C, po chwili pracy i ponownym odpaleniu zgasła... ;/

Na 90% któraś świeca żarowa padła.

Hmm, a jaki to koszt? I czy ewentualnie gwarancja to obejmuje, czy na wlasna reke trza kupic? ;/ Bo w warunkach gwarancji nie ma nic wspomniane o tym, ze jest to wyłaczone z gwarancji...

Guest Maciek C
Za swiece sie placi 2 szt. 217zl. Robocizna za darmo

No nie zgodzę się... :) Właśnie byłem w ASO w Częstochowie, w ciagu 20 minut od otwarcia zlecenia auto było naprawione i za nic nie zapłaciłem :) W międzyczasie wczytałem się jeszcze w warunki gwarancji i nie ma tam wyłączenia z gwarancji świec żarowych. Są tylko zapłonowe.