em Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Witam, czy w Waszych navarkach zamarzają spryskiwacze przedniej szyb i lamp ? zauważyłem, że przy mrozach ok -5 przestają działać spryskiwacze. Macie jakieś pomysły co może być powodem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ash_One Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Witam,czy w Waszych navarkach zamarzają spryskiwacze przedniej szyb i lamp ? zauważyłem, że przy mrozach ok -5 przestają działać spryskiwacze. Macie jakieś pomysły co może być powodem ? a moze zmienic plyn do spryskiwaczy ? ja kupuje shella do -22 i nie zauwazylem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Masz słaby płyn w zbiorniku. Wlej koncentrat - są takie do -80 st.C. Obniży Ci temperaturę zamarzania całego płynu w zbiorniku. Albo denaturat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loopa Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 no wlaśnie ja też to zauważyłem , tzn spryskiwacze szyby spokojnie pryskają ale te od lamp , to raczej nie ..... teoretycznie owinno jeśli już zamarznąć tu i tu a nei tylko w jednych.... A temperatury bywały w ok -20 , i te przy szybie działają ... a używam tych najtańszych z markietu... teraz wlałem orlenowski ... nie widzę różnicy no może nuta zapachowa jakaś inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domadm Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Denaturatu nie polecam, w którymś z poprzednich samochodów rozpuścił mi klej przedniej szyby :< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Wydaje mi się, że w wersji LE spryskiwacze i lusterka powinny być podgrzewane. Jeśli tak, to jak to włączyć ? Ostatnio na trasie przy mrozie -5 C także zamarzły mi spryskiwacze. Zmienię płyn na lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Denaturatu nie polecam, w którymś z poprzednich samochodów rozpuścił mi klej przedniej szyby :< Nikt nie mówi , żeby jeździć na czystym A czy się różni etanol z płynu do spryskiwacza od tego w denaturacie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domadm Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 A czy się różni etanol z płynu do spryskiwacza od tego w denaturacie??? Jest smaczniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PltnikVratko Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Wydaje mi się, że w wersji LE spryskiwacze i lusterka powinny być podgrzewane. Jeśli tak, to jak to włączyć ? Ostatnio na trasie przy mrozie -5 C także zamarzły mi spryskiwacze. Zmienię płyn na lepszy. Mam takie wrażenie, że podgrzewanie spryskiwaczy jest uruchamiane wraz z podgrzewaniem tylniej szyby. Miłego dnia Vratko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer17 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Domadm - ze spryskiwaczy to trudniej przepuścić przez chlebek Byli kiedyś u mnie w miasteczku tacy, którzy ludziom Borygo z chodnic spuszczali jak nie mieli spirytu. Starszemu kiedyś z UAZ-a opróżnili - zabrali też 5l zapasu :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Przeczytałem w instrukcji, że podgrzewane są tylko lusterka (ta opcja włącza sie przy grzaniu tylnej szyby). Niestety nie ma podgrzewanych dyszy spryskiwaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el-mark Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 To jakiś koszmar. Jak mi zamarzły przy pierwszym mrozie to myślałem że pomyliłem płyn z letnim, wlałem koncentrat, nic nie dało, zamarzał podczas jazdy. Dzisiaj zalałem pusty zbiorniczek płynem z Orlenu do -22stn na stacji spryskałem szyby - chwilę działało i przy -4 na zewnątrz spryskiwacze zamarzły podczas jazdy. Już nie daję rady - szyby brudne, nic nie widać, ledwo z trasy wróciłem - czy ktoś jeszcze tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kup inny płyn, nie oszczędzaj. Zauważyłem, że w sklepach jest dużo szajsu podpisane jako zimowy, co potrafi zamarzać i tworzyć szron na szybie przy -8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Niestety alkohol w dyszach szybko odparowuje. Zostaje sama woda.. Też z tym walczę. Trzeba wymienić dysze na podgrzewane Edytowane 18 Grudnia 2012 przez dzemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bravo_ Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Ja zapomnialem w tym roku zmienic na plyn zimowy i oczywiscie przy pierwszym mrozie wszystko zamarzlo. Przez pewien czas po zmianie na zimowy nadal przymarzaly, ale teraz juz jest OK, no moze poza tym, ze spryskiwacze lamp nadal nie dzialaja - mam nadzieje, ze to tylko bezpiecznik sie przepalil. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez bravo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Nie ma podgrzewanych dysz jest tak jak kolega wyżej napisał alkohol odparowywuje i ta woda co zostaje zamarza jedyna rada to lać koncentrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 69 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Mam Pata. Zamarzl mi plyn, teraz przy odwilzy wymienilem go na zimowy , a ze pompka nie podawała na szyby, zmienilem tez bezpiecznik. Teraz szyba jest ok, ale xenony nie sa spryskiwane. Czy pompka od nich tez ma oddzielny bezpiecznik, czy chodza obie na jednym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Spryskiwacze lamp mają oddzielny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 69 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Spryskiwacze lamp mają oddzielny Dzieki, znalazlem w skrzynce pod maską. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el-mark Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Problem rozwiązany - zrobiło sie ciepłej i nie zamarza ;-) a tak powaznie to nie jest to normalne zjawisko - w innych autach czegoś takiego nie doświadczyłem - sprawdziłem płyny z orlenu i bp - różnicy nie było - zamarzały podczas jazdy przy -5, ciepły płyn przyniesiony na stacji z zaplecza zamarzł po kilkunastu kilometrach Znajimy proponował zalać alkoholem ale nie jestem aż tak zdesperowany... Może nie doczytałem instrukcji w której producent zakazuje eksploatacji Smoka przy ujemnych temp. Smok jest zwierzęciem ciepłolubnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 69 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Teraz się troche pomądrze. W Nawarce i Pacie gdzie zamontowane są spryskiwacze reflektorów zbiornik na płyn ma dwie pompki. Jedna od szyb jest nisko przy dnie zbiornika, druga od lamp jest nad nią, tym samym nie ma niebezpieczeństwa "wypstrykania" plynu na lampy bez dbalosci o szyby, bo gdy stan plynu opadnie to tylko ta od szyb go zasysa. Bezpieczniki, ktore "palą" sie gdy plyn przymarznie zlokalizowane są: od spryskiwacza szyby w schowku pasażera w kabinie aura, od lamp w duzej skrzynce z bezpiecznikami pod maska samochodu. Oba maja moce 10 A, ale roznia sie konstrukcyjnie. Spryskiwacze lamp dzialają tylko gdy auto jest w ruchu i gdy sa zapalone oczywiscie. I ostatnia mądrość-lejemy na zime płyn zimowy i mamy spokojną głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Czy ktoś w Was ma możliwość przymierzyć dysze sprykiwaczy z Opla Vivaro albo Renault Trafic/Master ? Są w wersji podgrzewanej i na pierwszy .... rzut oka wyglądają podobnie. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez dzemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kurpin Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 U mnie podobnie - przy minus 4, w trakcie jazdy, spryskiwacze szyby odmawiają posłuszeństwa. Co ciekawe, przy lampach działają cały czas. Kupiłem auto do jazdy w "trudnych" warunkach - nie spodziewałem się, że lekki przymrozek sprawi, że co kilkanaście kilometrów trzeba stanąć by samodzielnie przetrzeć szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rootmaster Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Gdy jedzie się z prędkością powiedzmy 100 km/h opór wiatru potęguję temperaturę dość znacznie. Ja też miałem taki problem podczas większych mrozów i w końcu kupiłem płyn do spryskiwaczy - koncentrat na -80 stopni. Wlewam do każdego dolewania trochę tego płynu na oko 100 ml i problem już nie występuje. Polecam raczej taką metodę niż wlewanie innych specyfików. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el-mark Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Zima sie kończy ale podzielę się spostrzeżeniami - problem występował przy mieszaniu płynów różnych producentów. Moje rozwiązanie - wypryskiwałem płyn do zera,i zalewałem kolejny i przy -15 nie było problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi