Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Kontrolka Poduszki powietrznej świeci się.

Guest marek11
 Share

Recommended Posts

Guest marek11

Witam . Od jakiegoś czasu świeci mi sie kontrolka poduszki powietrznej jak można usunąć błąd. W warsztatach nie dają sobie rady (co mnie dziwi) przy dzisiejszym oprogramowaniu. Czy są jakieś może inne sposoby oprócz serwisu NISSANA.

Hejqua

Hmm.. A nie grzebałeś czasem coś przy fotelach, tapicerce...? u mnie było to samo, tyle, że całe wnętrze rozbierałem (trochę wody było w dywanikach :zly: ) i gdzieś za kabelek pociągnąłem... Czyli jeszcze raz robieranie i szukanie, czy gdzieś wszystko styka.. Niestety bliżej nie mogę pomóc, bo to w serwisie Bosha robili (mała manufakturka :P ).. Ale pewno gdzieś przy środkowej konsoli znaleźli..

Guest porcupine

Ja miałem taka sytuację, okazało się że został uszkodzony jakiś tam element (pod siedzeniem pasażera) sterujący poduszkami bocznymi. Ale nie wiem dokładnie co to było, zostawiłem auto w salonie i wymienili to coś pod siedzeniem :P (auto było jeszcze na gwarancji)

• 2 weeks later...
Guest zegar-m

U mnie był podobny problem. Rozwiązałem go sam. okazuje się że sterownik poduszek jest bez obsługowy, czyli nie można się z nim połączyć żadnym komputerem (oczywiście w serwisie próbowali - bezskutecznie)

Przyczyna - po praniu siedzeń w pralni (bo od tego momentu świeciła się kontrolka)

został zmoczony wtyk podłączeniowy do sterownika poduszek(pomiędzy siedzeniami pod tunelem) i zaśniedział!!!

Rozwiązanie - oczyściłem wtyk preparatem do oczyszczania styków (6zł) podłączyłem, przekręciłem zapłon i ku memu zdziwieniu kontrolka zgasła!!!

A na forum i w serwisie mówi się że usunięcie świecącej kontrolki odbywa się tylko i wyłącznie przez podłączenie komputera serwisowego OBD II - koszt od 100 do 200zł w zależności od serwisu.

U mnie 6zł i 20 min.

Guest marek11

Dzięki za informacje a naprawdę każda się liczy jutro rozkręcam tunel i zobaczymy . Rozumiem że tunel rozbiera się od góry ?

[ Dodano: Pią 18 Sty, 2008 16:59 ]

Dzisiaj rozkręciłem tunel przeczyściłem styki dochodzące do sterownika (Bosch) i nic to nie dało dalej kontrolka świeci . Jakby ktoś coś wiedział ciekawego na ten temat to niech pisze .

Guest marek11

Zresetować odłączając akumulator, czy może w jakiś inny sposób ? Bo jak akumulator to mi się radio rozkoduje a kodu nie posiadam chyba że nissan nie koduje radia w aucie .

Guest zegar-m

Odłączenie akumulatora nic Ci ie da. Musisz mieć rozłączoną albo uszkodzoną którąś z poduszek. W sumie ciężko sprawdzić poduszki bo nie mozna tego zrobić zwykłym miernikiem. Ale poszukaj na połączeniach pod siedzeniami kostek do poduszek bocznych, bo tam podobno się wtyczki uszkodzić lubią. A kontrolka to już się świeciła jak kupiłeś auto czy jakiś czas temu zaczęła się palić

???

Aha jeszcze jedno - miga czy pali się cały ciągle??

Jak Ciągle to sprawdź bezpiecznik

Guest rudi1980

Jak ci miga to może być też taśma pod kierownicą lubi się popsuć a dokładniej styki.

Często słyszałam o takich przypadkach. Możesz i tą opcję sprawdzić. :diabel:

Guest marek11

Kupiłem samochód w październiku w Niemczech i wszystko było OK do Świat Bożonarodzeniowych jak przesunąłem fotel (gwałtownie) a właściwie 2 fotele (zwykła regulacja) . Na drugi dzień jak zapaliłem samochód to się kontrolka zapaliła i świeci ciągle bez żadnego mrugania . Co byście powiedzieli jakbym odciął kostki i polutował kable na sztywno ???

Gdzieś na forum o tym było,bo też tak miałem,tylko nie pamiętam czy u mnie się świeciła na stałe czy migała,było to po gwałtownym przesunięciu fotela.Pamiętam,że trzeba coś kombinować z zapłonem i wyłącznikiem od drzwi od kierowcy,poszukaj na forum,u mnie zadziałało,powodzenia

Guest krzysiek_g

Sprobuj kilka razy wlaczyc i wylaczyc zaplon - po wlaczeniu ok 5s, potem wylacz i znowu wlacz i tak pare razy. Jesli to byla tylko chwilowa usterka to powinno pomoc. Ewentualnie poszukaj na forum bo gdzies to bylo odnosnie czasu wlaczonego zaplonu :)

pozdrawiam

A nie rozłączyła się przypadkiem wtyczka pod siedzeniem od poduszek bocznych?? Mogło się tak stać jak kolega gwałtownie przestawił siedzenia :)

Guest marek11

Bezpieczniki sprawdzałem OK, wtyczki pod siedzeniami popsikałem WD 40 z zapłonem coś tam też robiłem i włącznikiem drzwiowym ,a kontrolka jak świeciła tak świeci.

• 4 weeks later...
Guest marek11

Byłem u dobrego mechanika popatrzył pomierzył miernikiem też użył komputera i co okazało się że sensor poduszek jest padnięty ( dziwna sprawa ale jednak ) teraz wymiana na drugi albo może naprawa starego jeśli uda sie znaleźć dlaczego padł , zobaczymy.

• 3 weeks later...
Guest timtal

Cześć. Mam problem .Byłem w serwisie i padł mi moduł poduszek powietrznych. Cenę wymiany powiedzieli mi 1700 zł :fuckyou: . Proszę o poradę i pomoc.