tomzyl Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 bezawaryjne? z tego co się orientuję, one takie są polskie lub japońskie. polskie droższe, ale w niczym się nie różnią od japońskich i te swoje 60-90kkm powinny wytrzymać. Można rzeźbić ze zmianą na skrzynię z 1.8, ale jednak tam inne przełożenia były, więc to na własne ryzyko przeróbki by były Słyszałem o gosciu, ktory lata N16, ma juz 2 silnik i chyba 5 skrzynię - licząc tak +- te łożyska itp ew wymiany. Przebieg budy to chyba z 500-600kkm i spalanie ma ponizej 6l podobno na Pb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość larysto Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Witam. Posiadam nissana almerę 1.5 n16 z 2000. Kupiłem ją rok temu - na początku słyszalne były dosyć niewielkie szumy ze skrzyni, po pewnym czasie zaczęły się nasilać, a teraz bieg wsteczny udaje mi się wrzucić dopiero może za 5 razem i to "na siłę", hałas jest jak w ruskim ciągniku. W związku z tym mam takie pytanie- czy teraz najlepszym wyjściem z obecnej sytuacji będzie wymiana na używaną skrzynię (ok 1700zł) czy też jeszcze pomogła by jej wymiana łożysk u Pana z SIedlec. Ktoś jest mi w stanie doradzić ?? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Łożyska wyjdą taniej. Używka w Pruszkowie stała za bodaj 1400-1500. Zrobienie skryzni z łożyskami bodajże 900, w sytuacji kiedy przywozimy skrzynię sami, a tak to pewnie nieco więcej za rozbiórkę auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość larysto Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Łożyska wyjdą taniej. Używka w Pruszkowie stała za bodaj 1400-1500. Zrobienie skryzni z łożyskami bodajże 900, w sytuacji kiedy przywozimy skrzynię sami, a tak to pewnie nieco więcej za rozbiórkę auta. Taniej na pewno tylko czy po ich wymianie skrzynia będzie już sprawna, czy też okaże się że dalej jest w niej coś nie tak. A zamierzam jeździć jeszcze dłuższy czas tym autem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IdleHand Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) bezawaryjne? z tego co się orientuję, one takie są polskie lub japońskie. polskie droższe, ale w niczym się nie różnią od japońskich i te swoje 60-90kkm powinny wytrzymać. Można rzeźbić ze zmianą na skrzynię z 1.8, ale jednak tam inne przełożenia były, więc to na własne ryzyko przeróbki by były Słyszałem o gosciu, ktory lata N16, ma juz 2 silnik i chyba 5 skrzynię - licząc tak +- te łożyska itp ew wymiany. Przebieg budy to chyba z 500-600kkm i spalanie ma ponizej 6l podobno na Pb. Jednak skrzynie od 1.8 nie padają tak jak od 1.5, więc w czymś jest problem...może źle obliczyli skrzynie pod ten silnik? Taniej na pewno tylko czy po ich wymianie skrzynia będzie już sprawna, czy też okaże się że dalej jest w niej coś nie tak. A zamierzam jeździć jeszcze dłuższy czas tym autem. Jak kupisz używana skrzynię za te 1500 plnów, to nie wiesz czy jest ona w dobrym stanie, z drugiej strony, jeżeli nawet będzie dobra to nie wiesz na jak długo, może i w niej zaraz pójdą łożyska a wtedy 1500 + naprawa. Z tego, co ludzie na forum piszą w temacie tej skrzyni, to po wymianie łożysk wszystko jest OK. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez IdleHand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 W momencie otwarcia skrzyni najczęściej każdy element jest obejrzany, wiec jesli cos sie dzieje to też się to wymienia. Tyle że w tych skrzyniach (dla 1.5) pada albo łożysko - normalna rzecz albo zębatka 1 biegu - wina użytkownika, ew. składowa od belki pod chłodnicą... Hm. Padają łożyska, możliwe że tu się jakoś przeliczyli, ale cholera ich wie. Wiadomo, ze trzeba robić i jeśli ktoś jeździ i umie słuchać swojego auta to ogarnie że mu szumi i trzeba jechać na wymianę. Naprawdę zadbane almery potrafią trzepać po kilkaset tysięcy km i jeżdżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi