Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Problem ze skrzynią biegów.

pawel7080
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

bezawaryjne? z tego co się orientuję, one takie są polskie lub japońskie. polskie droższe, ale w niczym się nie różnią od japońskich i te swoje 60-90kkm powinny wytrzymać. Można rzeźbić ze zmianą na skrzynię z 1.8, ale jednak tam inne przełożenia były, więc to na własne ryzyko przeróbki by były ;) Słyszałem o gosciu, ktory lata N16, ma juz 2 silnik i chyba 5 skrzynię - licząc tak +- te łożyska itp ew wymiany. Przebieg budy to chyba z 500-600kkm i spalanie ma ponizej 6l podobno na Pb.

Witam. 

Posiadam nissana almerę 1.5 n16 z 2000. Kupiłem ją rok temu - na początku słyszalne były dosyć niewielkie szumy ze skrzyni, po pewnym czasie zaczęły się nasilać, a teraz bieg wsteczny udaje mi się wrzucić dopiero może za 5 razem i to "na siłę", hałas jest jak w ruskim ciągniku.  W związku z tym mam takie pytanie- czy teraz najlepszym wyjściem z obecnej sytuacji będzie wymiana na używaną skrzynię (ok 1700zł) czy też jeszcze pomogła by jej wymiana łożysk u Pana z SIedlec.

Ktoś jest mi w stanie doradzić ??

Z góry dzięki.

Łożyska wyjdą taniej. Używka w Pruszkowie stała za bodaj 1400-1500. Zrobienie skryzni z łożyskami bodajże 900, w sytuacji kiedy przywozimy skrzynię sami, a tak to pewnie nieco więcej za rozbiórkę auta. ;)

Łożyska wyjdą taniej. Używka w Pruszkowie stała za bodaj 1400-1500. Zrobienie skryzni z łożyskami bodajże 900, w sytuacji kiedy przywozimy skrzynię sami, a tak to pewnie nieco więcej za rozbiórkę auta. ;)

Taniej na pewno tylko czy po ich wymianie skrzynia będzie już sprawna, czy też okaże się że dalej jest w niej coś nie tak. A zamierzam jeździć jeszcze dłuższy czas tym autem. 

bezawaryjne? z tego co się orientuję, one takie są polskie lub japońskie. polskie droższe, ale w niczym się nie różnią od japońskich i te swoje 60-90kkm powinny wytrzymać. Można rzeźbić ze zmianą na skrzynię z 1.8, ale jednak tam inne przełożenia były, więc to na własne ryzyko przeróbki by były ;) Słyszałem o gosciu, ktory lata N16, ma juz 2 silnik i chyba 5 skrzynię - licząc tak +- te łożyska itp ew wymiany. Przebieg budy to chyba z 500-600kkm i spalanie ma ponizej 6l podobno na Pb.

Jednak skrzynie od 1.8 nie padają tak jak od 1.5, więc w czymś jest problem...może źle obliczyli skrzynie pod ten silnik?

Taniej na pewno tylko czy po ich wymianie skrzynia będzie już sprawna, czy też okaże się że dalej jest w niej coś nie tak. A zamierzam jeździć jeszcze dłuższy czas tym autem. 

Jak kupisz używana skrzynię za te 1500 plnów, to nie wiesz czy jest ona w dobrym stanie, z drugiej strony, jeżeli nawet będzie dobra to nie wiesz na jak długo, może i w niej zaraz pójdą łożyska a wtedy 1500 + naprawa. Z tego, co ludzie na forum piszą w temacie tej skrzyni, to po wymianie łożysk wszystko jest OK. 

Edytowane przez IdleHand

W momencie otwarcia skrzyni najczęściej każdy element jest obejrzany, wiec jesli cos sie dzieje to też się to wymienia. Tyle że w tych skrzyniach (dla 1.5) pada albo łożysko - normalna rzecz albo zębatka 1 biegu - wina użytkownika, ew. składowa od belki pod chłodnicą...

Hm. Padają łożyska, możliwe że tu się jakoś przeliczyli, ale cholera ich wie. Wiadomo, ze trzeba robić i jeśli ktoś jeździ i umie słuchać swojego auta to ogarnie że mu szumi i trzeba jechać na wymianę. Naprawdę zadbane almery potrafią trzepać po kilkaset tysięcy km i jeżdżą. ;)