Gość almik Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Jeśli można prosić powrócmy do tematu hamulców na rok 2008. Czym sie oecnie hamuje zeby nie wyginały sie tarcze przy hamowaniach 200->50 i coby jakaś efektywnośc była też przy wolniejszej jezdzie. Interesi mnie zwłaszcza zestawik [tarcze + klocki]do almetty N15 gti. Z góry dzieki za opinie kolegów:] Przeglądając forum dawno temat nie był chyba poruszany a zdaje sie jest równie ważny jak przyspieszanie. Dla mnie ważniejszy bo trza wiosą hamulce ulepszyć :/:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PMW Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 tarcze brembo, klocki ferodo i jest gt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sunny wrocR Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Tarcze tarox g88, klocki cos z serii ds i bedzie dzialac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość --Mlody-- Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 ewentualnie zestaw EBC (tarcze `turbo groove` albo `ultimax`) i klocek `green stuff` do jazdy srednio szybkiej , albo `Red stuff` do jazdy extremalnej . Koszt tarczy to okolo 270 zł. sztuka , a klocki podobnie za komplet . Na tyl wystarczy seryjna tarcza `brembo` z jakims dobrej jakosci `cywilnym` klockiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gre Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Tarcze tarox g88, klocki cos z serii ds i bedzie dzialac:) tarox racza i klocek corsa tez taroxa, u mnie dawały w almie rade, ebc , tak jak mówi mój bliski kolega Młody tez dają rade a jak chcesz zeby HAMOWAłO !!! to kup zestaw tak ze 300mm 4 tłoczki Dla mnie ważniejszy bo trza wiosą hamulce ulepszyć :/ :D brawo !! :!!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shogun Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Witam Tarcze brembo + klocki kashiyama z całą pewnością się nie nadaje . Co ciekawe raz tarcze zaczynają łopotać a innym razem hamulce znikają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzek198720 Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 witam, gdzie można kupić tarcze EBC w częstochowie albo w sklepie internetowym do nissana 100nx?? a może poprostu tarcze brembo ?? mam wymienione klocki na ferodo premium także brembo to było by dobre połączenie mam nadzieje a może tarcze EBC i klocki forodo do zdarcia a potem dedykowane do EBC również klocki red ?? dodam że chodzi mi o przednie tarcze najlepiej nacinane lub nawiercane i nacinane ,jestem z Częstochowy a tu raczej niema sklepów z dobrymi częściami więc chyba zostaje sklep internetowy ,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zecikk Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 ja mam tarcze lucasa ale za to klocki ferodo i jestem zadowolony z tego zestawu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xkarol Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 zalozylem na tyl frezowane/nacinane tarcze mikody i kolcki ferrodo, koszt nie duzy a roznica naprawde spora. Przynajmniej czuje ze faktycznie mam "jakies uzadzenie do hamowania z tylu", teraz wzmocnic przod bo tyl jest mocny. Jezdzilem z kumplem i pokazal mi co potrafia ATE power disc i jestem pod wrazeniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtomek Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 czerwona też musi pomyśleć o hamulczykach na wiosnę, coobciowe czterotloczki z S14 się nie zmieściły niestety. Nie chcę zmieniać felg na większe, bo 15-ki są akurat. No i dojdą drogowe slicki na przód i coś śmiesznego na tył. Wiecie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DŁUGI.76 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 a co sądzicie o zestawie tarcze lucas a klocki akebano z tego co wiem to z taśmy zszedł własnie na tych klockach :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 DŁUGI.76, nie ma co w takie syfy inwestować, ze sprawdzonych to polecam: FERODO, EBC (RED i YELOW STUFF), LUCAS/TRW, BREAK reszta tych o nazwach japońsko podobnych to kicz nie hamuje, nie pali i szybko puchną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ROKI Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 DŁUGI.76, mialem klocki akebono ponoc najlepsze jakie maja w nipponie, kibel popekaly i zaczely odlazic od blaszek, NIE POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DŁUGI.76 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Dzieki koledzy za odp. przyznaje ze oczekiwałem bardziej pozytywnej ponieważ troszke sie pospieszyłem i właśnie w/w zestaw kupiłem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rysiu83 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Dzieki koledzy za odp. przyznaje ze oczekiwałem bardziej pozytywnej ponieważ troszke sie pospieszyłem i właśnie w/w zestaw kupiłem : no to masz drugą negatywną.....klocki do d*py.Dlaczego całego kompletu tarcze/klocki Lucasa nie wziąłeś?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarjei86 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 ja u siebie mam klocki LUCASA na przodzie w Sunny N14 1.4, ale coś zaczyna mi delikatnie szurać w końcowym etapie hamowania, jakby się tam jakiś piasek czy coś dostało...ogólnie jestem z nich zadowolony, ale nie wiem co się dzieje...czyżby się kończyły już ? Mam je około roku... Jeśli tak, to też czeka mnie wymiana...ale od razu wymieniłbym stockowe tarcze na coś lepszego...trzeba pomyśleć o brembo, ferrodo albo ebc ps. jak wygląda sprawa z rozmiarem tarcz do Sunny N14 1.4 16V 5D ? Czy trzeba zwrócić na coś uwagę ? Jeśli to duży OT to przepraszam...zapytam w dziale Sunny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikey_one Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Ja też przejechałem się na akebono - po swapie zacisków i tarcz na te z zell'owej almy, założyłem akebono - piszczą, nie hamują i żrą tarcze jak 150 :/ Jeśli chcesz naprawdę lepszego hamowania, kup zaciski z gti (sunny, almera, 100nx) i załóż z większą tarczą. Naprawdę zwiększenie tarczy, nawet nie wiele daje niezłe rezultaty... Co do średnicy tarczy to u Ciebie ma 240 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DŁUGI.76 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Dzieki koledzy za odp. przyznaje ze oczekiwałem bardziej pozytywnej ponieważ troszke sie pospieszyłem i właśnie w/w zestaw kupiłem : no to masz drugą negatywną.....klocki do d*py.Dlaczego całego kompletu tarcze/klocki Lucasa nie wziąłeś?????? Kupiłem te klocki ponieważ ściągałem stare (pierwsze klocki od nowości ) i są to właśnie tej firmy a przejechane maja 50 000 i jeszcze są wiec stwierdziłem ze wymienię na te same i tu pech czyżby jakość sie spr... ale trudno tarcze jeszcze nie wymienione i klocki również wiec dostosuje sie do waszych rad i kupie nowe klocki a te niech sobie leżą i dojrzewają to co proponujecie klocki lucasa czy jeszcze jakieś inne :?: :?: :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgeca Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 A czy do N16 można kupić jakieś sensowne nacinane tarcze? Jedyne co znalazłem to Mikoda: http://www.allegro.pl/item506304335_hit_ta..._wersja_gt.html ... ale cena względem renomowanych firm jest trochę niska. Ktoś ma używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 A ja polecam tej firmy klocki i tego sprzedawce http://moto.allegro.pl/item503195054_klock...16_primera.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Ja wymieniłem przed wakacjami na tarcze TRW i klocki Kashijamy. Przy spokojnej jeździe wszystko gra poza szybkim ścinaniem tarcz. Ostre hamowanie z 150km/h+ to tragedia. Przy ~70km/h zaczyna brakować hebli. Teraz pytanie. Przy ostrym hamowaniu, wraz z zanikiem hebli pojawia się dudnienie i chrobotanie z hamulców. Wszystko to przenosi się na pedał ale inaczej niż pogięte w chińskie osiem, bijące tarcze. Czy to klocki się pala czy tarcza się wichruje pod wpływem temperatury? Płyn jest świeżutki. Co ciekawe, podobny efekt ma znajomy na secie od GRE (tarcze EBC gładkie + klocki EBC red) ale nie mówił nic o utracie hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 ja przykładowo mam seryjne tarcze i klocki EBC zielone i czym cieplej tym lepiej klocki prawie się nie zdzierają za to tarcz już prawie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeru Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Przyszedł czas na wymianę hamulcy u mnie. Zastanawiam się nad zestawem EBC. Tylko czy wziąć tarcze nacinane nawiercane czy gładkie? Klocki redstaff czy greanstaff? Nigdy nie jeździłem z nacinanymi i nawiercanymi tarczami i moje pytanie jak odczucia w stosunku do gładkich? Nie ma efektu "bicia" lub innych negatywnych na takich tarczach? Wiem że klocki szybciej się zedrą na takich tarczach, ale czy nie będę musiał co 5kkm zmieniać? Jeżdżę głównie trasy, a na szybciej wylotówce czasami trzeba kilkakrotnie z 1xx szybko wyhamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ice Opublikowano 7 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Ja wymieniłem przed wakacjami na tarcze TRW i klocki Kashijamy. Przy spokojnej jeździe wszystko gra poza szybkim ścinaniem tarcz. Ostre hamowanie z 150km/h+ to tragedia. Przy ~70km/h zaczyna brakować hebli. Teraz pytanie. Przy ostrym hamowaniu, wraz z zanikiem hebli pojawia się dudnienie i chrobotanie z hamulców. Wszystko to przenosi się na pedał ale inaczej niż pogięte w chińskie osiem, bijące tarcze. Czy to klocki się pala czy tarcza się wichruje pod wpływem temperatury? Płyn jest świeżutki. Co ciekawe, podobny efekt ma znajomy na secie od GRE (tarcze EBC gładkie + klocki EBC red) ale nie mówił nic o utracie hamowania. Wyciągnij i zobacz w jakim stanie jest gładź klocka. Miałem kiedyś podobne objawy i okazało się ze klocki popękały. Wymieniłem na ferrodo i problem ustąpił. Zanik hamowania wskazywał by na to że szkli się powierzchnia klocka. Oczywiście czyścisz co jakiś czas powierzchnie miedzy tarczami inaczej będą się grzały a do tego będą się krzywić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi