Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

N15 pisk wspomagania kierownicy

Yankee
 Share

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie odnośnie wspomagania.

Przy maksymalnym skręceniu kierownicy (do oporu) i przytrzymaniu kilka sekund z auta wydobywa sie pisk jakby ślizgającego się paska.

Co to jest za odgłos?

czy jest to normalne?

Jak to zlikwidować i jaki jest tego orientacyjny koszt?

Pozdrawiam, Yankee

Guest Macias

U mnie było dokładnie to samo, trzeba bylo troche podciagnac pasek i jest OK. Tylko radze nie przesadzic, bo na tym samym pasku jest pompa wodna i trzeba uwazac coby nie pekl :)

Guest Dżodżo

To normalne.Podciagniecie paska pomaga, ale odradzam krecenie i trzymanie kierownicy do samego oporu gdyz bardzo szybko w ten sposob mozna uszkodzic pompe wspomagania.Najlepiej dociagnac do konca i leciutko odpuscic a wtedy dopiero nawracac.

POZDRAWIAM.....

u mnie tez piszczalo i byla to wina paska,wymienilem pasek i po klopocie,dobre naciagniecie i jedzie sie :)

• 1 year later...
Guest ineczka

Czesc. Jestem nowa i mam almerke n15. Po oplu kadecie, w ktorym wszystko sie trzeslo, stukalo, drzalo, piszczalo, zgrzytalo, szumialo, a nawet szelescilo, pozostalo mi przyzwyczajenie nasluchiwania wszystkich wydobywajacych sie dzwiekow. I oto mam pytanko... tego dzwieku nie bylo w kadecie, wiec moze to np wspomaganie... jak odpalam i ruszam na jedynce to po 2-3 sekundach wydobywa sie krotki pisk, trwa ulamek sekundy i jest dosc glosny. potem juz nic a nic nie piszczy. dopiero jak wylacze silnik, postoje, znow odpale i rusze jest to samo. nie zaobserwowalam tego gdy ruszam na wstecznym. jesli tak ma byc to ok, po prostu chce wiedziec co to takiego, bede spokojniejsza :)

Guest vqsoft1
Czesc. Jestem nowa i mam almerke n15. Po oplu kadecie, w ktorym wszystko sie trzeslo, stukalo, drzalo, piszczalo, zgrzytalo, szumialo, a nawet szelescilo, pozostalo mi przyzwyczajenie nasluchiwania wszystkich wydobywajacych sie dzwiekow. I oto mam pytanko... tego dzwieku nie bylo w kadecie, wiec moze to np wspomaganie... jak odpalam i ruszam na jedynce to po 2-3 sekundach wydobywa sie krotki pisk, trwa ulamek sekundy i jest dosc glosny. potem juz nic a nic nie piszczy. dopiero jak wylacze silnik, postoje, znow odpale i rusze jest to samo. nie zaobserwowalam tego gdy ruszam na wstecznym. jesli tak ma byc to ok, po prostu chce wiedziec co to takiego, bede spokojniejsza :)

poprostu kturys z paskow jest za luzny i/lub stary

sprawdz paski i ew je wymien!

Guest ineczka

dzieki za szybka odpowiedz :))

[ Dodano: Sro 12 Kwi, 2006 15:30 ]

hmmmmmm......ze tak jeszcze dopytam..... jesli to pasek, czy ten pisk nie powinien sie pojawiac takze gdy ruszam na wstecznym? natomiast gdy juz rusze na tym wstecznym-cisza, a potem jedynka i do przodu, wtedy tez JEST pisk. chyba jednak dla paskow nie ma znaczenia czy do przodu czy do tylu???

[ Dodano: Pią 21 Kwi, 2006 08:07 ]

w nissani powiedzieli ze to abs sie wlacza