Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Autodiagnostyka SR20Di - kod 21

Guest Raf4rb
 Share

Recommended Posts

Guest Raf4rb

Witam wszystkich. Przy autodiagnostyce pokazuje mi błąd 21 czyli BRAK SYGNAŁU ZAPŁONU. Czy to poważna usterka? Autko śmiga normalnie, czy warto tym sobie zawracać głowe? Primera P10 SR20Di na gazie 92 rok.

Guest kolter

Brak sygnału zapłonu to na tyle poważna usterka że potrafi unieruchomić samochód.Poprostu silnik bedzie kręcił ale nie będziesz mógł odpalić .Ktoś tu już o tym pisał (wymienił wtedy aparat zapłonowy)Pzdr.

• 1 month later...

witam, mam podobny problem, ten sam nr kodu..ale auto chodzi bez zarzutu, ładnie pracuje na dobrych obrotach..nie wiem czy ten błąd nie ma czegoś wspólnego z podwyższonym spalaniem..ale nie wypowiadam się. mi pali około 11,5 benzyny (14 gazu wmieście)

wyczytałem jedno!.. przy błędzie nr 21 na początku należy sprawdzić czujnik położenia wału korbowego..( o ile dobrze zajrzałem do książki to czujnik ten znajduje się gdzieś w aparacie zapłonowym) jeśli jest padnięty to on może powodować ten błąd

wówczas należy wymienić przerywacz w aparacie zapłonowym czyli pewnie cały aparat zapłonowy..nie wiem jaki ty masz jak mam aparat lukasa..a auto pali na dotykk więc na razie nie grzebie nic bo nie mam szmalu na wymianę częsci...też 2,0 slx 1991r + gaz

sorka za OT:

ma ktos schemat budowy silniczka sr20di :?:

bo jak widze nieobejdzie sie bez rozbierania :(

bo jak widze to u mnie priorytetowa sprawa jest

ogladniecie czujnika walu :( potem dopiero

odnalezienie czzujnika przeplywu powietrza........

Guest Raf4rb

Witam. Zrobiłem autodiagnostykę wczoraj i teraz jest wszystko ok (55). Nie wiem o co chodzi, bo wcześniej błąd 21. Będę srawdzał systematycznie. Dam znać.

nie wiem cyz wiecie ale komputer nissna zapamiętuje błędy z ostatnich 50 odpaleń silnika...

Warto zresetować komputer nastepnie przejechać sie i ponownie zrobićautodiagnostyke - nie pękajcie przy tym błędzie to auto nie chodziło by za dobrze a przeciez jezdzie... :wink:

aku na 24 godziny to raz...

Drugi sposób lepszy to porpaotu wchodzisz i wychodzisz z tyrbu autodaignostyki

• 2 weeks later...
Guest Raf4rb

Witam. Błąd 21 opanowany, teraz eleganckie 55. Rozebrałem aparat zapłonowy na części pierwsze i wymieniłem moduł elektroniczny ten co siedzi w aparacie. Nie widzę żadnej różnicy w pracy silnika teraz i przed wymianą ale błąd to błąd.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.

nie ma już błedów a silnik chodiz jak chodził - czyli do d*py :?: :roll:

Guest Raf4rb

Silnik pracował normalnie. Chodziło mi o to że ten błąd nie miał większego (lub żadnego) wpływu na jego pracę.

Ludize tyłe rzeczy piszą że juz mi się zameiszało w glowie, dobrze żę ZERO błędów - oby tak dalej

• 3 weeks later...

normalnie - tak jak w kazdym innym przypadku