Gość Jawor Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Almery N16 1.5 16V z 2003 roku i przymierzam się do wykonania pierwszego przeglądu poza ASO. Chciałbym się dowiedzieć jakie części eksploatacyjne polecilibyście do przeglądu po 105 000 km. 1)Olej silnikowy – do tej pory samochód cały czas jeździł na oleju Stell Ultra Helix 5W30 i brał ok. 0,5 litra na 15 000 km. Ja zastanawiam się nad zmianą na Mobil 5W50 /taki polecił mi mechanik z Nissana/ lub Castrol RS 10W60. 2)iltr oleju – zastosować jednak oryginalny czy może kupić Knechta, Manna lub polskiego Filtrona? 3)Filtr powietrza – tu zastanawiałem się też nad Knechtem lub Filtronem. 4)Filtr kabinowy – nie mam bladego pojęcia co wybrać więc będę wdzięczny za propozycje. Jako, że przegląd czeka mnie już niedługo to prosił bym o waszą pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jawor Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Dzięki za poprawienie tego babola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpaynemm Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 1)Olej silnikowy – do tej pory samochód cały czas jeździł na oleju Stell Ultra Helix 5W30 i brał ok. 0,5 litra na 15 000 km. Ja zastanawiam się nad zmianą na Mobil 5W50 /taki polecił mi mechanik z Nissana/ lub Castrol RS 10W60. Ja miałem Shella 10W60 ale przeszedłem na 10W40 bo tamten jest dla mnie za drogi - Ty zrób co chcesz albo poczekaj na radę innych. Ps. 3 litry chyba wystarczy 2)Filtr oleju – zastosować jednak oryginalny czy może kupić Knechta, Manna lub polskiego Filtrona? Ja mam Manna (20zł) i bardzo sobie chwalę 3)Filtr powietrza – tu zastanawiałem się też nad Knechtem lub Filtronem. Ja mam zwykłego Filtrona i jest OK 4)Filtr kabinowy – nie mam bladego pojęcia co wybrać więc będę wdzięczny za propozycje. Poszukaj na allegro można za kilkadziesiąt PLN-ów znaleść filtr węglowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dybekz Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 1. olej castrol 10w40 2. filtr powietrza manna ale moze być i filtron 3. filtr kabinowy jezeli nie masz uczulenia na roztocza bez znaczenia on ma za zadanie wyłapywać drobiny kurzu piasku i lisci żeby ci nie leciało do kabiny a jak już chcesz się bawić w wyszukiwanie to na lato polecam węglowy a na zimę papierowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Castrol RS 10W/60 odpuść sobie na wejściu. Mam bardzo złe doświadczenie z tym olejem. Każdy inny półsyntetyk 10W40, a reszta jak leci. Sprawdź stan klocków hamulcowych, bo przy tym przebiegu mogą być (2 - gie na wykończeniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.