Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zredukowana moc w silnikach GA14De i GA16De

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dominik14, kolego bo ty masz DS ds nie ma tych wgłebien w kolektorze bo niema wtryskiwaczy w przekroju jest to regularny owal 0 w poprzek inna uszczelka w dsie nic nie da zmiana ssącego

• 1 miesiąc temu...
Gość tomas.ns

mam pytanie czy ktoś podmieniał juz kolektor na ten lepszy :) bo własnie szykuje sie na wymiane jego i pytam za wczasu czy mnie czekaja jakies niespodziewanki :D ewentualnie moze ma jakis rysunek poglądowy czy cos w tym stylu w ksiazce serwisówce niema nic o kolektorze ssacym

JA powiem tyle że znacznie robotę ułatwia odkręcenie listwy paliwowej i zdemontowanie przepustnicy gazu... No i upierdliwy jest waż fi 16mm pod pierwszym garem.

Gość tomas.ns

nom jak kolektor będę przekładał to listwę też pewnie będę musiał przekładać i inne rzeczy bo pewnie jak mi koleś przyśle ten kolektor to pewnie nie uzbrojony ale dzięki za rady:) a od spodu kolektora dojdzie sie bez problemu do tych śrub ? ? a co do przepustnicy to i tak ja wykrece bo sie nadaje do czyszczenia albo do wymiany bo mi na obrotach wolnych faluje :/ albo brudna albo luzy ma ;/ w koncu auto juz przejechało 200tysi

z ga16de ten kolektor 73c ale ja przekładałem całą listwe wtryskpwą też no i czekam na przejście do diagnostica na usb

COOBA trzeba by yło coś w mieszance zmienić zeby śmigał lepiej a tak poa swapie ssacego = wałki z DS egr out bez stożka seria lepiej jedzie z dołu do miasta git

Gość maacieq

Czy komukolwiek w zdławionym GA16DE wałki 40mm zamiast 39,4 dały te 100km i potwierdzone na hamowni?? Wygląda na to że silniki były podwójnie dławione wałkami i kolektorem pytanie ile da wymiana samego kolektora albo samych wałków??

zmiana kolektora nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych? a jak by spiłował "złe" kolektory i wstawił zamiast kupowania nowych które jest trochę ciężko znaleźć...

Gość maacieq

i tu jest pytanie jak to wygląda w środku bo to chyba nie jest jakaś zwężka na końcu tylko taki odlew, na chłopski rozum przestrzeń w środku którą leci powietrze jest mniejsza... tak mi się wydaje przynajmniej.

• 2 tygodnie później...

a u mnie tak wygląda niemieckie 75 KM w GA14DE:

obrazlr3.jpg

najprawdopodobniej to nieszczęsne 74C odpowiada za ten dołek od 5500 obr/min :(

Gość tomas.ns
najprawdopodobniej to nieszczęsne 74C odpowiada za ten dołek od 5500 obr/min

no masz racje

dzisaj zmieniłem kolektor :D w końcu i róznica jest od 5 tysi to juz jest szatan ;P rwie moment do odcinki

i tak pomierzyłem kanały dolotowe na krawedziach wiec tak

zamulony w pionie 23,5 z poziomie 33,5

odmulony :D:D w pionie 28,5 w poziomie 38,5 jak by nie patrzył to 5mm :D:D zdjecia chyba niemusze wstawiac : :D

jeszce max speed nie patrzyłem ale zobacze na autostradzie ;P mysle ze bedzie o niebo lepiej ;P efekt mojego testowania dzisaj to przegrzane klocki wiec jak ktoś sie szykuje o wymiany to do dzieła /:D:D

2 małe wskazówki

najbardzie przesrana sroba to piersza od strony pompy pod kanałem dol lepiej miec klucz przegubowy i wsio praktycznie klucz 12 ;P

2 wskazówka to taka że jak kolektor niechce wyjsc to pod nim sa 2 łapy co trzmaja go sa dokręcone do spodu kolektora i tam lepiej je odkręcić i do bloku silnika ;P to wszystko co mam do powiedzenia jak cos to pisac czas jaki mi to z kumplem zajeło to

5 h z przerwami na faje ;P i dokładne sprawdzanie czy jest wsio ok ;)

no wiec wstawiłem kolektor którym sie trochę pobawiłem mianowicie powiekszylem kanaly tyle ile sie dalo wzgledem wymiaru uszczelki i wypolerowałem i tak jak wszyscy mowia odczywalny efekt jest po 4000 :)

ale przy okazji wywaliłem caly zawór egr (zaslepiony mialem juz dawno) i wszystkie zbędne wężyki ciśnieniowe i wstawilem cala listwe wtryskaw z regulatorem od kolektora UK73CL i pojawil sie problem - przy odpalaniu odpala i po chwili gasnie po nastepnym odpalaniu ma juz problem z odpaleniem a czasem odpala bez porblemu - i teraz pytanie - czy jakis dziwny czujnik cisnieniowy ktory byl na zaworze egr co to jest ? a moze to cos z wtryskami bo bylyt nie uzywane przez rok (leżały w piwnicy)? ja przypuszczalem ze to jakas nieszczelnosc ale....

ps na dniach wstawię zdjęcia

na egr nie masz zadnego czujnika, juz dawno to wywalilem, pozaslepialem i smigam. prawdopodobnie masz jakas nieszczelnosc. wina wtryskow to teez moze byc ale nie umiem w tym temacie sie wypowiedziec bo nie ruszalem ich (kolektor mialem dobry od poczatku). Jezeli chcecie porzadnie odmulic silnik to najlepsze rozwiazanie to dac walki z ga16ds(jeszcze lepiej z sentry ale ciezko dostac) przepustnice z sr20de i zrobic caly wydech wtedy przyrosty sa odczuwalne. Ja mam narazie 123PS ale juz kiedy mialem 115 przyjemnie sie jezdzilo :)

Gość mariusz81

Witam

Interesuję się sprowadzeniem dla siebie z Niemiec takiego "zdławionego" (75KM) Sunnego GA14DE i chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje już jakaś 100% sprawdzona metoda, aby "odzyskać" te 12KM?

Wystarczy kolektor wymienić? i już?

Chodzi mi wyłącznie o rzeczy, które zabierają te 12KM.

Pytam, bo trochę ciężko trafić na wersję 87KM

A tak to dłubnęłoby się 75KM i po sprawie.

Wystarczy kolektor wymienić? i już?

Chodzi mi wyłącznie o rzeczy, które zabierają te 12KM.

Pytam, bo trochę ciężko trafić na wersję 87KM

A tak to dłubnęłoby się 75KM i po sprawie.

nie tylko kolektor ;)

-> http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ght=100+++twoim

To teraz mam takie małe dwa pytanka odnosnie tematu dolotu.

1) jak jest różnica pomiędzy takimi samymi silnikami w primerze i almerze ( chodzi mi o wersje 100 konne). Są jakieś w dolocie czy jest to to samo i można założyć dolot od primery 100KM do almery 90KM???

2)drugie pytanie mam odnosnie gazu. Czy posiadając dolot z samochodu zagazowanego będzie jakis problem gdy go założe do siebie??? Widziałem że niektorzy żalują ze zalozyli gaz do swoich almerek i ze teraz nie zaloza dolotu 73C. Dlaczego ?? Wyjasnijcie mi to jesli mozecie

[ Dodano: Pon 23 Cze, 2008 11:15 ]

Dzisiaj porównałem dwa Nissany. Moja Almere i ojca Primere. I jedna i druga posiada silnik 1.6. Primera z rynku pierwotnego, Almera sprowadzona z Niemiec. W dokumentacji Primera posiada 100KM, natomiast moja Almera 90KM. Zerknełm jednak na te kolektory. Primera ma oznaczenie "UK73CH" co by sie zgadzało z tym co jest napisane w tym poscie. Ku mojemu zaskoczeniu moja Almera ma oznaczenie "73C 1-4". Nasuwa sie pytanie czy faktycznie mam te 90 KM czy jednak 100. Jak myslicie. Najlepiej było by sie wybrac na hamownie i to sprawdzic ale narazie mam inne wydatki. Dodam ze moja Almerka lepiej sie zbiera rzy 100 km/h w góre ale wydawalo mi sie że jest to spowodowane skrzynia. Przy 100 mam 3400 obrotów, u ojca jest tylko 2500.

Witam ja tez zakupilem miesiac temu swoja almere noo iii brak mocy ale przyspieszylem zaplon i egr zatkalem a kolektor mam 73c 2-2 czym sie roznia te cyfry ? niby tez mam 90 km ale na 2-100 3-prawie 160 ! starszy wczesniej mial prime p10 16gs no i chyba mial wiekszego kopa !! ale pracuje nad swoim mysle nad kolektorem wydechowym .. co mowicie??