Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dłubiemy GA16DE w atmosferze

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym liczył że sukcesem będzie 130km złamane,ale życzę jak najwięcej mocy-może jaokś uda się styknąć na kresce[sunny już depcze p10 ROKIEGO po piętach,a tak ze 155kucy jest-ciekawe co będzie jak jeszcze parę modów dojdzie?]

wedlug mnie 130PS na kolektorze dolotowym z sentry jest do zlamania a to 135 ktore napisalm wyzej to w sumie takie moje marzenie bez obrobki glowicy :) A na kresce z toba przyjacielu to ja nie mam czego szukac:) ale stanolbym oczywiscie chetnie :)

wiesz ja w tym mmomencie moze dobiłem do 110km-150nm,podług twoich 123km to skromnie mam[tylko ta masa...]ale tak na serio to postaram się zrobić pomiary GTECHEM,bo autko pięknie mi jeździ,czasem mam wrażenie że lepiej niż moja zielona p10,a tam robiłem 7.51 do 60mph...

spoko, g-tech, bardzo fajne urządzonko, ale jak mi uwierzycie, to zwłaszcza do 60 mph,możecie się srogo zawieść w regularnej konfrontacji. Tylko komóry dają wynki.

No i krecha.....trocha zeszliśmy z tematu !

pomiar profesionalny zawsze daje więcej..ale gtech pokazuje czy nasze mody idą w dobrą stronę...PS.ROKI-ja robiłem p10 7.51 ale na zupełnie seryjnym wydechu z katalizatorem,i na seryjnych ustawieniach rozrządu...

• 3 tygodnie później...

Do mnie też idzie już kolektor ssący od silnika z NVCS + listwa paliwowa, do tego dojdzie przepustnica 60mm + strojenie kompa i oczywiście modyfikacja dolotu pod nowego ssaka. Zostanie również przesunięte odcięcie do 7500rpm. Obecne alu 17" zastąpią 15"...

Zobaczymy czy pęknie 140KM... :-)

Ja tam już nie mogę się doczekać kiedy to auto wpadnie w moje ręce, bo do jazdy na codzień planuję zakup jakiejś almy 1,4-1,6 taki mój kolejny projekcik :P

• 2 tygodnie później...
Gość Pancin_007

jak tam idzie modzenie w 1,6 bo jakos cichutko sie zrobilo?:P ja wlasnie jestem po demontazu silnika, wymianie zuzytych gratow , i jak na wydech 2 cale , waleczki z ds , obrobce glowki i kolektora ,i przestawionym ssacym to jestem w szoku jak nyska za.....la...;Da i mam pytanko bo cholerka nie idzie go ustawic w zaden sposob na wolnych...musze miec krokowca i sonde odlaczona by nie falowal na obrotach ...przyjemny odglosik sie zrobil tak jak by zaplon gubil jak w rajdowce...niedlugo trzeba sie schamowac co to wyszlo...;D

jak tam idzie modzenie w 1,6 bo jakos cichutko sie zrobilo?:P

Wreszcie doszła dzisiaj nowa pompa paliwa od W.Waca i teraz musi szybko wskoczyć :)

ja wlasnie jestem po demontazu silnika, wymianie zuzytych gratow , i jak na wydech 2 cale , waleczki z ds , obrobce glowki i kolektora ,i przestawionym ssacym to jestem w szoku jak nyska za.....la...;

widze że była obróbka głowy co konkretnie było robione :?:

ja na razie nie dotykałem głowy w nowym silniku zostawiłem to na przyszły rok...

u mnie przy okazji strojenia Coobcio przestawi mi ssący ciekaw jestem efektu :)

na razie zapitala sporo lepiej zwłaszcza moment odczuwalnie wzrósł :)

ps. czekam na twoje hamowanko ciekawe co wypluje hamownia :)

Gość Pancin_007

dokladniutki porting byl robiony polerki kanalow mi sie nie chcialo robic zreszta i tak mizerne efekty...;Pdocierka zaworow no i oczywiscie duze planowanko;P ssacy jest przestawiony wg zalecen Coobcia ale chyba troszke przecholowalem z tym przyspieszeniem...kiedy mialem swoje orig.walki bylo ok ale jak wlecialy te z ds to nie da sie motorowni ustawic...obroty faluja na 500-600 non stop ...sonda i krokowiec odlaczony bo z nimi to jeszcze gorzej jest...;/troche to wkurzajace jest...ale...jak zapierdziela teraz...to ho ho;P

co do naszych zmodyfikowanych GA16DE to moje wreszcie doczeka się na rolki jakieś -może we czwartek je podstroimy i pomierzymy[te 10% to chyba doszłlo?]

• 3 miesiące temu...

No w końcu się zmobilizowałem i zaczynam wkładać wszystkie graty gromadzone przez ostatni rok :) Trochę zamieszania miałem z kupnem kolektora ssącego z sentry ponieważ najpierw kupiłem z sentry rocznik 1996 i okazało się że miała inną głowice niż moja :/ szpilki pasowały ale otwory wogóle. No ale nie zrażając sie kupiłem ze starszego autka i moje pomiary na sucho potwierdzają fakt ze ten będzie pasował :)

Oto graty:

Wszystkie moje kolektory ssące (poza górną częscią tego pasujące do mojego silnika, został u mechanika....):

hpim1081sy0.jpg

Oto te nie pasujące:

hpim1082he3.jpg

hpim1084zy5.jpg

A tu ten "dobry" kolektor (niestety tylko dolna część na zdjęciu :( ):

hpim1083da0.jpg

Wałki rozrządy z sentry (widać na ssącym zmienne fazy :) ):

hpim1085ne0.jpg

No i na koniec regulator ciśnienia paliwa:

hpim1086zy7.jpg

Kolektor wpada w tą sobote pod maskę. Do kupienia jeszcze tylko pompa paliwa WALBRO. A kiedy wszystko bedzie wlożone to tylko wycieczka do Kuby na zmiane włków, dorobienia regulowanych kółek rozrządu i strojenie :) Ciekawe co z tego wyjdzie....

Taki sam set będę wrzucać do pewnej P11 + 4-2-1 kolekotr i wydech z 2.0.

To już trochę zmodyfikowanych 1,6 będziem mieć w PL :) Tzn. 120KM+

No to bedzie bardzo podobny projekt do mojego :) tyle ze bez przepustnicy z sr20.

P.S.Tylko ciekawy jestem czy listwa wtryskowa z mojego standardowego kolektora ssacego bedzie pasowala do tego z sentry... :/

rostaw pewno tak ale nie wiadomo jak punkty zaczepu...

PS. nie zapomnij przełożyć obu czujników temperatury - mogą mieć inne parametry

No spoko bede pamietal, troche roboty mnie czeka ale przynajmniej zobacze tak na dupochamowni ile da sam taki kolektor :)

P.S.Tylko ciekawy jestem czy listwa wtryskowa z mojego standardowego kolektora ssacego bedzie pasowala do tego z sentry... :/

pasuje ale przykręcić da się tylko na 2 śrubach zamiast na trzech dlatego ja dałem listwę z sentry

No i mam zalozony kolektro ssacy z sentry :) troche przerobek bylo (glownie z wezami wodnymi), ale nie ma co narzekac...No i kombinacja z przepustnica z silnika sr20de. Na szczescie wszystko zostalo wynagrodzone na jezdzie probnej :) Naprawde czuc duzo wieksza elastycznosc na kazdym biegu, no i troche dzwiek sie zmienil na taki bardziej "dorosly" :) Jutro zamieszcze zdjecie nowego wygladu mojego silnika :) A tak przy okazji mam na sprzedaz kolektro ssacy do ga16/14de przystosowany pod przepustnice z sr20de (ale standardowa tez oczywiscie pasuje) odlew 73 wiec ten "lepszy".