Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Szum przy kręceniu kierownicą ?

Guest Scyzor
 Share

Recommended Posts

Guest Scyzor

Wczoraj przyszło mi przejechać malutki kawałeczek, więc nawet nie włączałem radia. Dzięki temu usłuszałem dziwny dżwięk dochodzący gdzieś z koła kierownicy.

Przy kręceniu na włączonym zapłonie słychać taki dziwny dźwięk do złudzenia przypominający np ocieranie się materiału kurtki ( jak się np rękawem o rękaw pociera ). Sorki za takie dziwne porównanie, ale na początku właśnie byłem przekonany, że przy ruchu kierownicą ocieram rękawem kurtki, ale po dokładnym zbadaniu sytuacji doszedłem do wniosku że to jednak od kierownicy.

Po wyłączeniu zapłonu dźwięk jest podobny ale znacznie chichszy. Co to może być? Zaznaczam że słyszę to gdzieś przy samym kole kierownicy, a nie daleko pod maską.

Wszelkie sugestie mile widziane. No może poza takimi : "Chłopie, auto Ci się rozpada! " :mrgreen:

pzd

Guest Rafał L

Chłopie auto Ci się rozpada! :lol::lol:

A tak poważnie to może koło kierownicy obciera o obudowe kolumny.

Ja tak miałem w Audi 100, ale nic z tym nie robiłem.

PZD

Guest Scyzor
Chłopie auto Ci się rozpada! :lol::lol:

A tak poważnie to może koło kierownicy obciera o obudowe kolumny.

Ja tak miałem w Audi 100, ale nic z tym nie robiłem.

Nie, to nie to... To jest bardziej metaliczny dźwięk. Kręciłeś kiedyś na siłę kółeczkami napędzanego elektryczne modelu samochodu? To jest mniej więcej taki dźwięk.

pzd

Guest Rafał L

Mam jeszcze jeden pomysł.

Na kolumnie kierownicy jest taki dzyndzelek na sprężynce, a na kierownicy metalowe kółko. Dzwndzel przekazuje prąd do klaksonu itd.

Ich powierzchnia styku podczas obracania ociera się o siebie. Powinno to być nasmarowane, np. wazeliną techniczną.

Może to jest to.

Tak jest przynajmniej w P10 nie wiem jak w jedenastkach.

Pozdrawiam

Guest Scyzor

Podpowiedź Rafała najbardziej do mnie trafia... Powiedziałem przecież, że ten dźwięk słyszę ewidentnie od koła kierownicy a nie dalej... A Wy doszukujecie się jakichś dramatów ;)

pzd

Guest mrówa

wiesz co ja raz wymieniałem pompe a kilka tyg pozniej mialem podoobne dzwieki okazalo sie ze za malo jest plynu wiec dolałem i bylo oki az do dzis widocznie za malo plynu nalali :wink:

Guest Scyzor
wiesz co ja raz wymieniałem pompe a kilka tyg pozniej mialem podoobne dzwieki okazalo sie ze za malo jest plynu wiec dolałem i bylo oki az do dzis widocznie za malo plynu nalali :wink:

W sumie zajrzeć nie zaszkodzi... ;)

pzd

Guest Rafał L

Cieszę się że mogłem pomóc. Najlepiej jak zdejmiesz kierownice i trochę nasmarujesz. Powinno choć trochę się poprawić :)

PZD

• 5 years later...
Guest rafalbialek1

witam ja podczas skręcania też mam problem z takim szumem ale ono dochodzi z prawego przedniego koła,szum występuje podczas skręcania w prawo olej w układzie wspomagania jest uzupełniony co to może być orientuje się ktoś?

Edited by rafalbialek1