Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

FELGI i ALU do Primer

Gość anty3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość spider007

witam  interesuje mnie czy wejdą mi felgi 16 z oponami 205 55 do mojej primerki 2.0 liftback czytałem wczesniej ze max wchodzi profil 50 i szerokosc 205 i jestem ciekaw czy ktos miał takie koła w swoim aucie ?prosze o rade jestem na kupnie takich kół mam je w dobrej cenie ale boje sie ze moga byc za duże pozdrawiam 

Gość Rafalito

Witam,

mam pytanie jestem pierwszy raz na forum i chciałem zapytać o sprawę taką jak :

Przy skręcie w lewo moją primerą  P12 1,9 Dci słychać tarcie w lewym tylnym kole, odkryłem to przy jeździe na rondzie gdy trzeba mocniej zawinąć kierownicą .

Wiem ,że wpiołem się w inny temat ale może ktoś pomoże i powie co robić.

Dziękuje

Poszukaj w postach, zgrzyty, rumor, warczenie. I dokładnie przeszperaj forum p12 tam ten temat został dopracowany.

1 poszedł przegub

2 luzy w zawieszeniu (ogólnie wsachacze, amorki, bo końcówki drążków i stabilizatora stukają)

3 poszła poduszka silnika

4 najechałeś na coś i dolna belka sanek ociera o poduszkę silnika

O ile pierwsze 3 możesz zweryfikować na rolkach i diagnostyce to 4 musisz zdjąc te belkę i ja przemłotować.

A tyko przy skręcie w lewo. Czy jak skręcisz do oporu P/L to też buczy nawet na postoju?

Tzn pompa wspomagania domaga się nowego siuwaxu

Edytowane przez jwa

• 1 miesiąc temu...
Gość Michaello84

witam interesuje mnie czy wejdą mi felgi 16 z oponami 205 55 do mojej primerki 2.0 liftback czytałem wczesniej ze max wchodzi profil 50 i szerokosc 205 i jestem ciekaw czy ktos miał takie koła w swoim aucie ?prosze o rade jestem na kupnie takich kół mam je w dobrej cenie ale boje sie ze moga byc za duże pozdrawiam

Przede wszystkim to zależy jaka szerokość felgi, jakie ET felgi. Dopiero wtedy będzie wiadomo czy będzie obcierać. Jak dasz felgi ze zbyt niskim ET to i opona 185 może Tobie obcierać.

Ja mam co prawda P11 kombi, ale koła mam 215/45/17, co do parametrów felgi to nie pamiętam, ale na dniach napiszę. U mnie nic nie obciera.

Najbliższa temu rozmiarowi opona, ale w 16" to 205/55/16. Średnica koła jest wtedy troszkę większa (o 7mm) ale nie powinno obcierać, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego ET :)

Edytowane przez Michaello84

Ja mam 205/55/16 na oryginalnej feldze alu, jest ok. Ale kolega już pewnie przez ten miesiąc kupił :-)

Witam, jestem tu nowy, Chciałem się poradzić czy właśnie takie alu plus takie same kapcie 205/55/16 dadzą radę w Primce 1.8 114km lb ?

Gdzieś w instrukcji znalazłem że lepiej 205/50/16 ale raz że większy profil jest tańszy, 2 że zawsze trochę ''wygodniej'' dla zawieszenia.

Tylko czy motor starczy...

• 2 tygodnie później...

Witam.

Mam NISSANA Primere p11 lift, i jest na felgach aluminiowych "15"-ta sa chyba od starszych modeli primer, i chce teraz "16" i nie wiem jakie ma byc ET i co jeszcze jest wazne? No i zeby skret sie nie zmniejszyl bo i tak jest maly:/?

Pozdrawiam

Ważny jest rozstaw śrub

Ważna jest szerokość felgi - żeby się skręt nie zmniejszył ;) - będzie tarło

Ważna jest wysokość felgi - żeby kółko zmieściło się we wnęce i nie tarło na dołkach

krótko mówiąc z głową do aktualnego stanu pojazdu ;)

Ważny jest rozstaw śrub

Ważna jest szerokość felgi - żeby się skręt nie zmniejszył ;) - będzie tarło

Ważna jest wysokość felgi - żeby kółko zmieściło się we wnęce i nie tarło na dołkach

krótko mówiąc z głową do aktualnego stanu pojazdu ;)

Czyli jak bym szukał "16" to jakie wymiary musi mieć felga, a i jaka gumę żeby to ładnie wygladało... z 225/60 dalo by rade?

Na 225 będziesz miał straszne opory toczenia - większe spalanie, słabsze auto, w dodatku profil 60 będzie za wysoki. Żeby ładnie wyglądało w zupełności wystarczy 205/55. Ja takie mam i jest spoko. A w ogóle do 16" Nissan zaleca 205/50. Ja mam oryginalne felgi Nissana, szczerze mówiąc nie wiem jakie mają parametry, dlatego wypowiem się tylko co do opon.

et45 i j7 czyli 7cali szerokości mają oryginalne felgi 16stki w polifcie P11, i bodajże 66mm otwór centrujący jak dobrze pamiętam

Czyli jak znalazłem felgi które są od nissana, ale ET15 to nie będą dobre?... A co sądzicie o "17" nie będzie przesadnie?... No to z tego co rozumiem jak będę szukał felg to maja być ET45 na to patrzeć... wiadomo ze 4x114,3 :)

30mm to już sporo różnica, najlepiej przymierzyć bo może koło o błotnik zawadzać, a felg możesz szukać z ET do 35. 10mm to mała różnica od oryginału ET45

30mm to już sporo różnica, najlepiej przymierzyć bo może koło o błotnik zawadzać, a felg możesz szukać z ET do 35. 10mm to mała różnica od oryginału ET45

Dzięki wielkie:) mam nadzieje że coś tam znajde :P

Gość Michaello84

Czyli jak znalazłem felgi które są od nissana, ale ET15 to nie będą dobre?... A co sądzicie o "17" nie będzie przesadnie?... No to z tego co rozumiem jak będę szukał felg to maja być ET45 na to patrzeć... wiadomo ze 4x114,3 :)

ja mam 17" z oponami 215/45/17. Zrobię jakoś fotki i wrzucę na forum to ocenisz :)

ja mam 17" z oponami 215/45/17. Zrobię jakoś fotki i wrzucę na forum to ocenisz :)

No to czekam:)

• 4 miesiące temu...

Panowie, czy 14'' wejdzie do naszych P11 FL? dodam ze mam  CD20T w Kombii i boje sie ze sie nie zmieszcza

Wydaje mi się że powinny się zmieścić, bo w P10 były tarcze 258 (takie jak chyba Ty masz w dieslu?) a tam były fabryczne 14".

Yh no tak, nie zwróciłem uwagi że to kombi :-) to mogą nie pasować, musi się wypowiedzieć ktoś kto robił taką rzeźbę.

Edytowane przez nrb

ja mam takie pytanie. przeszukiwałem neta ostatnio i znalazłem takie coś: http://www.autoparto.pl/felga-nissan-primera-p12-r16x612et40-xedos-fv,4120,p.html

mi się wydaje że warto i cena dobra, ale chciałbym poznać Waszą opinię. z góry dzięki

• 3 tygodnie później...

Jako, że jestem zielony, a przy próbie użycia szukajki nie za bardzo umiem znaleźć odpowiedź - zapytam.

Z tego co udało mi się dowiedzieć to te felgi z Volvo podejdą do mojej p11 '99 ? Tylko potrzeba pierścieni centrujących tak ? No i przede wszystkim co myślicie o tej aukcji (mam do Gliwic rzut beretem, a nie mam felg na lato) :
http://allegro.pl/felgi-alu-16-volvo-v40-4x114-3-i3702906390.html

Edytowane przez Komarovsky