Gość longin27 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Założyłem po zimie aluski z oponami Dunlop SP SPORT 01 195/60R15 wyważyłem je (dwa razy!) i niestety odczuwam bicie najbardziej przy predkości 50-60 km/h Okazało się, że jedna opona podskakuje trochę. Prawdopodobnie ją tak załatwił amortyzator :zly: Proszę o odpowiedź czy można tak jeździć (może się przyzwyczaję bo właściwie inne osoby które siadały za kierownicę nie czuły tego) czy może się cosik uszkodzić np. w zawieszeniu od takiego małego bicia? Założyłem tę felerną oponkę do tyłu, tam zdaje się jest mniej bebechów Nie za bardzo chcę inwestować w dwie nowe opony bo może za rok będę zmieniał moją Primkę a te mają jeszcze dobry bieżnik. Ale jak nie będzie innej rady to czy mogę na tył założyć 195/65R15 Widziałem taki model jak moje w okazyjnej cenie ino nie 60 a 65 Zdaje się, że na takich gumach tył będzie mi wyżej siedział? (wedle mojej orientacji) Proszę o opinie kolegów :one: PS. do MODERATORÓW było to w kąciku oponiarskim ale tam nikt nie zagląda... oprócz tych co mają problemy i związane z nimi pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieshaq Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Jezeli założysz dwie takie 195/65R15 na tył to zle nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leon130tc Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Trzeba to jak najszybciej zrobić(zmienić oponę),ponieważ z tyłu jest nierozbieralna piasta razem z lożyskiem(ok.350pln)więc koszt nie taki mały+wymiana,która zaraz może polecieć jak koło bije... Opona 65 jest co prawda trochę wyższa niż 60,ale żeby była aż taka różnica...Ja bym zmienił beż względu na wysokość-jak zacznie ci wyć tylnie łożysko,będziesz żałował że tego nie zrobiłeś od razu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarkk Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 longin27 jak masz zamiar za niedługo sprzedać auto to kup 2 opony używane. A różnica w rozmiarach nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość longin27 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 No właśnie tak miałem zrobić jarkk Cholera, a takie jeszcze dobre oponki :zly: To zdaje się tzw. ząbkowanie opony - nierównomierne zużycie na obwodzie... Miałem wylany jeden amorek z przodu i trochę na nim pojechałem nie będąc tego świadomy i to pewnie jego wina. Piszę o tym by przestrzedz innych przed jazdą na wykończonych amortyzatorach :!!: Dzięki Panowie, pomogliście mi podjąć decyzję Mam nadzieję, że dojadę do kapciarza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B_E_R_E_K Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 mnie wyzabkowalo z tylu koszt to 500-600zl amory z odbojnikami plus 2 nowe gumy okolo 350zl za dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.