hugh_h Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 kiedyś to już zgłębiałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) profesor mówi http://www.fakt.pl/Czy-zmieniac-olej-Jesli-tak-to-na-jaki-,artykuly,165907,1.html i namieszał wszystkim w głowach myślę że teoretyk ma zawsze racje bo może udowodnić każdą tazę Edytowane 24 Lutego 2014 przez siara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 W teorii nie ma różnicy pomiędzy teorią i praktyką. W praktyce - jest ... tekst dobry i konkretny, jak dla mnie masz pracę domowa z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jak polałem 7l do TD z wymianą filtra to z pół litra albo i więcej musiałem odciągnąć bo było ponad stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzeszek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 hugh_h uppsssss coś wczoraj źle przeczytałem a widziałem Twoj post, tak czy inaczej, ostatnio miałem dwie bańki oleju ale nie pamietam dokladnie ile. Po co w ogole tyle tych olejów to nie rozumiem! zrobiliby jeden do diesle drugi do benzyny, albo jak w reklamie olej do silników francuskich, niemieckich i prima! Orzeszek będzie jednak popędzał na valvolajnie jak radzi starszyzna z forum i będzie git! dzieki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 za namową kolegów z forum wlałem do skrzyni maxlife atf po przejechaniu około 15 tys km stwierdzam : - słabe wkładanie 1-go biegu , na zimnym ja i na ciepłym - szumy ze skrzyni podczas jazdy na 5-ym biegu , wracam na maxlife MTF GL-4 75W80 chodziło o wiele lepiej ,nie sądze żeby skrzynia padła -zaczeła szumieć akurat w tym momencie zalewam MTF GL-4 75 W80 -3.5 LITRA TAK JAK WCZESNIEJ podziele sie obserwacjami jak polatam trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) a może jednak skrzynia ... w każdym bądź razie ja na ATF-ie od 2 lat jeżdżę i jest dobrze ... nie mam porównania z innym olejem bo od początku wlałem ATF właśnie a poprzednia skrzynia nie wiem czym była zalana, olej nie był czerwony ... a na korku spustowym złomowisko, tak że tamtej skrzyni to już nic by nie pomogło, huczała na każdym biegu oprócz 4-ki oczywiście a wrzucanie samych biegów jak w Starze ... z podwójnym wysprzęglaniem Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez lemmy69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki84 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Panowie Nie ma co sugerować się kolorem oleju jaki wylatuje ze skrzyni. To że jest czerwony wcale nie oznacza że była zalana ATF. Przy okazji remontu wymieniłem wszystkie oleje zgodnie ze specyfikacją jaką znalazłem w manualu. Czyli skrzynia takim jak napisał siara74, pochodził około 3 miesiące padło jedno z łożysk w skrzyni zlewam olej i szok leci czerwony a skrzynia była płukana do czysta Olejem napędowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Może krwawiła? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 zaleje w najbliższych dniach MTF GL4 75W80 I opisze co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regwit Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Po oststniej wizycie w bagnie a właściwie w BAGNIE, mam do Was pytanie o most z LSD. Czy on robi zerojedynkowo, tzn. robi albo nie, czy też może działać słabiej np. na pół gwizdka? Po uniesieniu tyłu koła kręcą się w tą samą stronę. Pytań garśćdo praktyków: 1.Jaki oleum do LSD do auta które ciężko robi w terenie? 2. Zlewam stary i zalweam nowy, czy czymś przepłukiwać? 3. Czy możecie przypomnieć ile trzeba gada wlać, mam wrażenie żę ok 3.5 litra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 zero jedynko to robi diff lock.... LSD robi bardzo w odcieniach szarości... może działać lepiej, gorzej... może nawet działać jako 100% szpera. Temat LSD jego tuningu regulacji itp najlepiej mają opracowany driftowcy... trzeba trochę poczytać ich forumków i stronków... można dokładać płytki, można podkładać podkładki... tuningowe płytki do nissanów kosztują pewnie zylion... oleum do auta które robi w ciężkim terenie to w sumie najtańszy bo: primo i tak LSD w ciaplycie nie pomoże secundo i tak trzeba co chwilę wymieniać Ja leję come... do dostania w każdym IC w śmiesznej kasie zlewam, nalewam. zależy czy z tyłu masz hb233 czy c200, jest gdzieś na stronie taka "rozpiska" ile gdzie wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regwit Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 THX, Problem wymiany rozwiązał się na razie wraz z urwanym kołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qubuś Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 urwałeś koło w terrano? które i jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 urwałeś koło w terrano? które i jak ? http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/94939-ale-urwa%C5%82%C5%82%C5%82%C5%82%C5%82-ko%C5%82o/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielZ Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 będzie to opracowanie na poziomie molekularnym budowy olei silnikowych ,zajmie to pare dni ale dam rade -przypone sobie studia jeżeli koś chętny i zrozumie to wpisywć chęci i zainteresowanie tematem 10w40 ma lepszą wytrzymałość termiczną niz 15 w 40 ponieważ bazą olejową są tzw bazy olejowe z grupy 3 (przy olejach 15w40 z grupy 2 ) zalezność tachnologiczna.... To ja poproszę i jeszcze jak da radę z klasyfikacją API . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) dzisiaj w pełni dopiąłem pakiet olejowy : czyli od lewej: 1. ... skrzynia (manualna), reduktor, wspomaganie ukł. kier. 2. ... silnik (benz.) 3. ... tylny most (z blokadą LSD) 4. ... przedni most filtr powietrza Knecht ..... oleju Deckermann usłyszałem również o dziwnej aczkolwiek ciekawej teorii od gościa z Valvo... , mianowicie "...filtry oleju tak samo jak akumulatory im cięższe panie, tym lepsze ..." ... w sumie logika jakaś w tym jest, słyszeliście o czymś takim? Edytowane 4 Grudnia 2014 przez lemmy69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 i co i nadal nie dostałeś zasłużonego pakietu naklejkę od valvoliny z wierność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 no niestety, wyszły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Teorja o ciężarze może być śliska, czytałem kiedyś o awanturze wokół producenta akumulatorów żelowych który początkowo produkował dobre aku a potem księgpwi cieli koszta, stosowano cieńsze płyty ołowiane ażeby zachować mase dawali płytki szklane. Wpadli przez dociekliwego konsumenta który intemsywnie korzystał z akumulatorów i wnerwiła go ich słaba jakość i otworzył aku a tu zamiast olowoiu szkło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) może być i tak...akumulator to już większy wydatek i większy zysk, marża ale w filtrach takie numery też by się chciało im robić? Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez lemmy69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justom71 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zamierzam wymienić olej w skrzyni i reduktorze. Z tego co czytałem zalecany jest olej GL-4. Czy olej GL-4/5 75W/90 będzie dobrym rozwiązaniem, czy szukać GL-4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Panowie jaki olej mam wlać do moich mostów i skrzyni? Terrano "okularnik". Samochód z roku '00. Z VIN wychodzi, że rocznik '99. Wie ktoś jaki tylny most mam w tym moim wozidle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zamierzam wymienić olej w skrzyni i reduktorze. Z tego co czytałem zalecany jest olej GL-4. Czy olej GL-4/5 75W/90 będzie dobrym rozwiązaniem, czy szukać GL-4? gl4 - najlepiej 75w80 Panowie jaki olej mam wlać do moich mostów i skrzyni? Terrano "okularnik". Samochód z roku '00. Z VIN wychodzi, że rocznik '99. Wie ktoś jaki tylny most mam w tym moim wozidle? było już w tym temacie ,parę stron do tyłu http://www.valvolinepolska.pl/s,11,dobierz_olej_valvoline.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Panowie jaki olej mam wlać do moich mostów i skrzyni? Terrano "okularnik". Samochód z roku '00. Z VIN wychodzi, że rocznik '99. Wie ktoś jaki tylny most mam w tym moim wozidle? daruj kolego, ale VIN swoje a życie swoje ... papier jest cierpliwy, przyjmie wszystko zbadaj czy masz LSD czy nie masz i dopiero szukaj tam gdzie siara pokierował to samo tyczyć się będzie np. sprzęgiełek ... panowie najpierw liczymy ilość zębów na półosi przegubów a dopiero szukamy i z samymi przegubami podobnie ... z felgami, półosiami ja dla przykładu przyjąłem że posiadam rocznik 1990 (styczeń) na potrzeby korzystania z serwisówki .... i mniej więcej wstrzeliłem się celnie co do samych mostów przypadek Dżema wiele nas nauczył Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez lemmy69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi