frezeer Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 przewertowalem kilka tematow i nie uzyskalem zadowalajacej odpowiedzi ,stad moje pytanie :/ Mam wzmacniacz 4 kanalowy i 2 kanalowy. Ten 1 ma zasilac 4 glosniki a ten 2 kanalowy ma napedzac 1 subwoofer. Jak podlaczyc jeden wzmak do drugiego? mam w tym 4 kanalowym narysowane ''bridge'' ale to tylko 2 wyjscia a przeciez chincze podlacza sie 4 w tym 2 kanalowym wzmaku :zly2: Pomocy :027: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 frezeer, sprecyzuj pytanie. O co Ci dokładnie chodzi. Wiesz co to znaczy mostkowac? Dwa wzmacniacze mostkujesz tak : (+) bierzesz z jednego a (-) z drugiego (ale pod warunkiem ze sa odpowiednio zbudowane a i ch producent dopuszcza taka prace). 100% u Ciebie sie tak nie da! O cinch'ach (RCA) mówimy jako parze (L i R) = przewód RCA - to jedna para cinch wzmak 4 kanałowy ma na ogol 2 pary wejśc RCA ( i opcjonalnie wyjścia, domyślam sie że u Ciebie jest wyjście i jest to 1 para, tak?) Wyjścia głośnikowe to również pary/kanał. czyli 4 kanały. Ile par wyjść RCA ma twój radioodtwarzacz? ile konkretnie par wejść maja Twoje wzmacniacze? Co chcesz uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryk1e Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 dokladnie tak jak pisze kolega wyzej, napisz co co ci chodzi dokladnie wzmacniacze sie mostkuje jesli sa to monobloki ktore nie pracuja w mostku. u ciebie sie nie da zmostkowac dwoch a poza tym nie ma to najmniejszego sensu. masz dwa wzmaki to o co chodzi dajesz 4 kanaly na przody i tyly a 2 kanaly w mostek i na suba. jesli twoje radio ma 3 pary RCA to daj 3 sygnalowki. jesli jedno to daj Y na 4 kanaly chyba ze ma przelacznik 2ch 4ch a dwu kanalowke daj z wyjscia tej 4 kanalowki. aczkolwiek tego nie polecam lepiej dac Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 15 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 no wiec tak w 4 kanalowym mam 2 pary chinchy ,w 2 kanalowym rowniez. W radiu mam 2 pary wyjsc. Chce uzyskac sygnal tak zeby nie ciagnac dodatkowego kabla od radia Tak jak pisalem wczesniej oba wzmaki maja opcje ''bridge'' [ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 20:05 ] 4 kanalowy dopuszcza 2 mostki tzn z przedniego i tylnego kanalu jest opcja bridge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 no wiec tak w 4 kanalowym mam 2 pary chinchy ,w 2 kanalowym rowniez również 2 pary w 2 kanałowym?? [ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 21:48 ] Ty chcesz moztkowac wyjścia głośnikowe?? - serio to już nie wiem o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryk1e Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 podaj model i marke sprzetu, nie bedziemy zgadywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theant Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 no wiec tak w 4 kanalowym mam 2 pary chinchy ,w 2 kanalowym rowniez również 2 pary w 2 kanałowym?? [ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 21:48 ] Ty chcesz moztkowac wyjścia głośnikowe?? - serio to już nie wiem o co Ci chodzi. Moze jest tak jak np. w CarPower'ze Monacora? Wzmacniacz ma 2 kanały ale w sumie 4 cinche. Tyle że 2 to wejścia, a pozostałe 2 to wyjścia liniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 theant, dlatego pytam jakie wyjścia jakie wejścia i ile par czego to wszystko jest opisane a funkcja mostkowania jest, ale na wyjścia głośnikowych a nie RCA "jedno nie ima sie drugiego" wiec nie rozumiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 wzmak 2 kanalowy ma 4 wejscia chinch. Chce podac sygnal na subwoofer ,i chcialbym ten sygnal wziac z tego wzmaka 4 kanalowego. 4 kanalowy to blaupunkt gta 450 a ten 2 kanalowy to blaupunkt tha280 [ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 16:07 ] poprawka ,jednak ten 2 kanalowy ma dodatkowe 2 wyjscia na chinche ,wejscia sa tylko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryk1e Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 czlowieku ale ty mieszasz. poloz zasilanie 33m2 daj rozdzielacz, mase z karoserii. wzmakow nie mostkuj nie lacz czy jak ty tam kombinujesz. poloz dwa sygnaly. w radiu podejzewam masz fronty i suba. daj suba na ten maly wzmak. na 4 kanaly daj Y (rozgalazienie) i jesli masz odseparowany to zrob sobie aktywny przod i tyle 2 kanaly na mid bass a 2 na tweeter. zadnych glosnikow do tylu, chyba ze wiecej czasu spedzasz na tylnej kanapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bReko Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Jak nie chcesz ciagnac dotatkowego sygnalu,a masz taka mozliwosc to odcinasz sobie pewne mozliwosci, ale jak jestes pewien tego to we wzmaku masz pare czinczy opisanych output, kupujesz dobra sygnalowke i drugie wtyki podlaczasz do drugiego wzmaka w wejscia RCA input. Chyba o to ci chodzi tak? A jak nie to moze narysuj w jakims bardzo rozbudowanym programie graficznym jak paint rysunek , moze latwiej bedzie pojac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 jak bede mial troche czasu to zrobie fotki i wytlumacze jeszcze raz o co chodzi [ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 12:13 ] a od radia juz dodatkowego sygnalu nie wezme bo mam wyjscie na 2 pary chinchy ,chyba ze rozgalezie sygnal na 2 wzmaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeru Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Mi się wydaje że kolega ma 2 wzmacniacze. Jeden dwu kanałowy i drugi cztero kanałowy. Chciałby podłączyć 4 głośniki i subwoofer. Ponieważ ma z radia dwie pary chinch - w sumie cztery chinche a potrzebuje 6 do podłączenia 4 par głośników i jednej pary mu brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 smeru dokladnie o to mi chodzilo. No ale poradzilem sobie. Jedna pare podlaczylem do 4 kanalowca ,druga do 2 kanalowca a z wyjscia aux out w 2 kanalowym polaczylem druga pare w 4 kanalowym troche to pokrecone ale dziala jak nalezy ,czego nie moge powiedziec o swiatlach migajacych w rytm muzyki :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 frezeer, to wymien "włosy" na prawdziwe przewody zasilające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Szmer chodzi Ci o cala instalacje w samochodzie? Bo do wzmakow to mam grube bydlaki Szczerze mowiac zastanawiam sie nad 2 kondensatorami tylko niewiem ile faradow powinny miec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bReko Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 po co Ci az dwa? jedna sztuka 1F(Farad) powininna w zupelnosci starczec. Gdzies czytalem, niewiem czy to prawda, zekondensator !F powinno sie dawac co przekroczenie mocy RMS rzedu 500W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 frezeer, to napisz przekrój żyły przewodu, mam nadzieje ze nie wyskoczysz z czymś mniejszym niż 20mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 no przeciez masz gdzies poniezej moj temat w ktorym mi doradzales mocniejszy wzmak ma przewod 25mm2 a ten do suba 16mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 frezeer, a możesz zamieścić schemat swojej instalacji? Na zasilenie wzmaka co pędzi suba powinieneś dać 25mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frezeer Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 no to kable moge zamienic jezeli tak twierdzisz. Jak mam Ci pokazac schemat? kable ida bardzo prosto. Progiem od strony kierowcy i przechodza przez ta gume nad pedalami. 30cm od aku na kazdym kablu mam szklany bezpiecznik 60A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi