Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Luźne drzwi...

Guest mezo
 Share

Recommended Posts

Siemanko!

Dziś podniosłem drzwi na zawiasach, i wszytsko jest oki.

Można też wymienić trzpienie na nowe, ja jednak niemiałem takiej możliwości, więc podłożylem podkładki zarówno na górnych jak i dolnych zawiasach.

Niechwale się, że mam teraz wszystko okej.

Problem pozostał inny. Podczas jazdy po wybojach, słychać było latające drzwi, ale gdy jest już okej pozostał chałas w zamku. Coś tam lata czy coś.

Jeśli ma ktoś jakąś recepte, to niech śmiało pisze.

Pozdrawiam świat...

ja podkladalem podkladki ponad rok temu i u mnie sie sprawdzily.... a co do luzów to mozna je usunąc poprzez regulacje zamka

jak mowie piomal, mi wystarczyly i jestem zadowolony, ale dzwoni mi cos w zamku, bo same drzwi zamykaja sie od dmuchniecia.

Wezme sie za zamek w przyszlym tygodniu.

pozdrawiam świat...

Guest profes

A co zrobić z klamkami, które po otwarciu drzwi nie wracają na swoje miejsce? Czy da się kupić takie same sprężynki jak ta pod klamką? Kombinował coś ktoś jakoś? :)

pozdrawiam!

mi to sie robilo tylko zima,ale pryslem CX-80 to srodek ala WD40 ale do odmrazania smarowania i czyszcvzenia i naprawy, z warstwa teflonowa, i pszestalo sie tak robic;]

pozdro 600 ;]

Guest piomal

Tak, klamki wystarczy nasmarować. Mnie nie wracały, czymś tam popsikałem i jest OK.

A co do zawiasów - spróbuję jak się zrobi cieplej, może rzeczywiście pomoże.

• 4 months later...
Guest KaDziesiątka

W mioch drzwiach są tulejki rozprężne, więc zrobiłem eksperyment i od góry wbiłem stożkowe, dopasowane trzpienie stalowe, co by rozprężyły "zmęczone tulejki" i dopasowały je do otworów w zawiasach. Po tym zabiegu drzwi powróciły do sztywności sprzed lat. Po małej regulacji zamkiem i nasmarowaniu zawiasów drzwi zamykają się od lekiego pchnięcia z zewnątrz i od małego pociągnięcia od wewnątrz. Polecam ten bardzo tani i skuteczny zabieg. Uwaga stożki wbić w tuleje odtłuszczone. Pojeździć parę dni i dopiero całość nasmarować. Kilkudniowa korozja idealnie zespoli trzpień z tuleją i na lata pozbędziemy się luźnych drzwi w naszych nissankach. Jeśli się nawet sytuacja powtórzy wystarczy dobić wystające trzpienie.

Pozdrawiam wszystkich i życzę pozytywnych efektów.

Guest piomal
W mioch drzwiach są tulejki rozprężne, więc zrobiłem eksperyment i od góry wbiłem stożkowe, dopasowane trzpienie stalowe, co by rozprężyły "zmęczone tulejki" i dopasowały je do otworów w zawiasach.

:o A skąd, że się tak zapytam naiwnie, bierze się takie coś i jak to wygląda? :roll:

wlasnie kadiesiątka wyjasnij jasniej co zrobiles z tymi drzwiami bo jakos tego nie trybie :roll:

zatrybilem :!: 8) nierozumialem o czym piszesz bo ja mam swoznie pelne stalowe... i u mnie twój patent nie wypali :( chociaz zwykle podkladki uspokoily mi narazie drzwi od kilkunastu miesiecy :wink:

Guest mrówa
A co zrobić z klamkami, które po otwarciu drzwi nie wracają na swoje miejsce? Czy da się kupić takie same sprężynki jak ta pod klamką? Kombinował coś ktoś jakoś? :)

pozdrawiam!

mi klamka raz z tylu u ojca w mercu nie odbijala

i w czasie jady jak nie odbila ,to drzwi sie otwieraly :lol:

trzeba bylo recznie poreawiac ,az w konicu sprezynk wymieniono :wink:

• 1 month later...