Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[T31] spalanie

Guest sk
 Share

Recommended Posts

Od prawie 3 m-cy mam X-traila T31 2,0 dci 173KM. Niestety jego spalanie nie należy do rewelacyjnych. Mam przejechane 6 tys km, i tak

- "czyste" miasto ( Poznań) przy spokojnej jeździe 10,5 l/100km

- "czysta" trasa - ostatnio Poznań - Gdańsk - Poznań - z jazdą bez ograniczeń - gdy warunki pozwalały - 8,4l/100 km.

CZY MOŻECIE PODZIELIĆ SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI W TYM TEMACIE - Z GÓRY DZIĘKUJĘ

sk

[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 23:00 ]

Widzę że chyba nikt nie może się pochwali ć jakimś rewelacyjnym wynikiem. No cóż , chyba należy uznać że jest to auto niestety mało ekonomiczne

sk

Ja mam przejechane już 17500 i pali mi ok.9,6l po mieście,a w trasie ok. 8,0l,ale mam 23KM mniej.

Niestety gabaryty SUV-a zobowiązują!

Guest michalkaflowski

Przejechane 11 tys i spalanie w mieście 9l/100km

W trasie 8,5l/100 ale jazda raczej niezbyt ekonomiczna.

150 KM więc troche mniej niż Twoje 173 i stąd może różnica

Pozdrawiam

Michał

T-31 2,0d 150KM 20kkm. W trasie da się uzyskać spokojnie 6,1-6,2 ale przy bardzo równomiernej jeździe i nie przekraczaniu 100 km/h. Mój rekord to 4,9 w trasie na odcinku ok. 200 km. Po mieście 8-9 l/100km

Poczytałem wasze informacje i pojeździłem trochę po mieście " z pewną dozą nieśmiałości" tzn bez zbędnego wykorzystywania tej dużej mocy i efekt jest - jak na razie komp wskazuje 9,7. Zobaczę co będzie dalek.

• 1 year later...
Guest cadavre

zechciejcie podzielić się ile spala Wam X-Trail, albo raczej... ile pokazuje komputer pokładowy. ;) nie zapomnijcie podać silnika

pytam, bo zauważyłem ostatnio spore odstępstwa w tym co pokazuje komputer do tego gdzie zatankowałem, otóż... tankuję na południu polski na Orlenie Vervę Diesel i komputer w cyklu mieszanym zamyka się w przedziale 8-10l. jakie było jednak moje zdziwienie gdy zatankowałem to samo paliwo w okoliach Katowic i w podobnym cyklu komputer pokazał nawet oszałamiająco nieprawdopodobne 5,1l! potem dotankowywując znów "południowe" paliwo i mieszając je z pozostałościami z "katowickiego" paliwa - wskazania spalania rosły z dnia na dzień.

czy to możliwe, żeby były aż tak duże różnice w jakości tego samego paliwa na różnych stacjach? o.O oszuści?

[2.0 diesel 150km t31 manual]

Edited by cadavre

Guest Mirabelek76

zechciejcie podzielić się ile spala Wam X-Trail, albo raczej... ile pokazuje komputer pokładowy. ;) nie zapomnijcie podać silnika

pytam, bo zauważyłem ostatnio spore odstępstwa w tym co pokazuje komputer do tego gdzie zatankowałem, otóż... tankuję na południu polski na Orlenie Vervę Diesel i komputer w cyklu mieszanym zamyka się w przedziale 8-10l. jakie było jednak moje zdziwienie gdy zatankowałem to samo paliwo w okoliach Katowic i w podobnym cyklu komputer pokazał nawet oszałamiająco nieprawdopodobne 5,1l! potem dotankowywując znów "południowe" paliwo i mieszając je z pozostałościami z "katowickiego" paliwa - wskazania spalania rosły z dnia na dzień.

czy to możliwe, żeby były aż tak duże różnice w jakości tego samego paliwa na różnych stacjach? o.O oszuści?

t31 2.0 benzyna średnia 10,6 po warszawie

2.0 diesel 150KM automat - miasto 12, trasa 9,5

po zalozeniu boxa (niecale 0,5 roku temu) - miasto 10, trasa 7,5-8

Jezdze dosc szybko - zawsze tego czasu brakuje.

Kiedys w ramach "usypiania dzieciaka" jezdzilem bardzo spokojnie poza miastem, minimalne spalanie jakie udalo mi sie uzyskac to 5,8l/100km, ale nie mozna bylo tego nazwac jazda - jazda na tiptronic, predkosc 50-60 i minimalne obroty, tak by silnik sie nie dlawil :)

Edited by besciak

2.0 dCi 173KM, manual - pali w okolicach 9l/100km (8.5 przy spokojnej jeździe, ok 9.5 normalnie)

5,2-6,0 w trasie, 7,1-8,2 w mieście. Przyłapałem go dwukrotnie na znacznie wyższym spalaniu w trasie i podejrzewam, że to był samoczynnie włączony tryb oczyszczania filtra cząstek stałych, bo po dwudziestu kilku kilometrach się ustabilizowało.

Alv.

9 po polskich drogach, 9,5 - 10 po autostradach z prędkością przepisową, 11 po autostradach niemieckich, 10,5 praca-dom-praca lato, 11,5 - 12 praca-dom-praca zima. Silnik 2,5 benzyna MT, rocznik 2008. I ta genialna cisza w śroku... miód malyna...

Spalanie:

1. miasto od 8,5 - 10,4 (zima), włączonewszystko co może grzać

2. trasa od 5,8 do 9,5 wszystko zależy odjazdy

Tankuję na stacjach Shell, Statoil, BP - staramsię tankować jak najlepszy olej

• 2 years later...
  • 2 weeks later...

t31 2.0 diesel automat

szczecin-zieleniec(przez niemcy, srednio 140 km/h)

zieleniec-szczecin przez Polskę ( średnio 90 )

8,4 l/100km - może być ( jak na cegłę :-)

T31 2,0 manual 15 tys przebieg. W trasie pali mało do 120 im wiecej tym spalenie znacznie rośnie. Za to róznica pomiędzy spalaniem pokazywanym na komputerku do wyliczonego z ilości paliwa samemu jest od 0,7 do 1 litra. Moim zdaniem dość sporo wyniki się różnią. Komputerek pokazuje mniej niż w rzeczywistości. Wcześniej jeździłem BMW różnic nie było żadnych.

a ktory z was nie ma filtra DPF i czy to ma znaczenie w spalaniu

Nissany T31, wszystkie diesle sa z DPF.

Ten filtr wyraźnie zwieesza zuzycie paliwa- min.o 1 litr/100km .

Spalanie bardzo zalezy od stylu jazdy i gdzie sie jeździ.Jak ktos jeździ krótkie odcinki do pracy i z powrotem ,do sklepu ,czy duzo po mieście i jeszcze w korkach, Dpf zacznie sie zapychac bardzo szybko i wtedy komputer bedzie dawkowal dodatkowe ilosci paliwa celem wypalenia filtra.W takim przypadku wzrost zuzycia paliwa moze skoczyc i ok.3l/100km.

• 2 weeks later...

T31 automat 150 KM - w mieście teraz ok. 11-11,5 przy dosyć krótkich i nie wymagajcych trasach;).

Hm. Sporo.

• 5 weeks later...
  • 10 months later...

2.0 dci 173km manual, miasto 8-9, autostrada przy 140km/h też 9l, trasa poza autostradą zależnie od stylu jazdy, ale przy spokojnej jeździe 100km/h nawet 5,4l/100km -wskazanie komputera. Polecam zmianę biegów przy 2000 obrotów - spada spalanie, a nadal można energicznie jeździć jak kto lubi.

Guest Robert_103

u mnie 2,0dCi 150KM - ostatnio tylko miasto i śnig i jest 9l/100 - generalnie mieszany: w zimie średnio 8,3 l/100km w lecie 7,2l/100km (trasa to do 6,7l/100).

zastanawiałem się nas Automatem - ale patrząc na spanie (ponad 2l wiecej) to niech będzie manual...

• 4 weeks later...
Guest psa1976

T31, 2.0, 150km – automat…miasto 10l. , na trasie 8-8,5l. ( masa, automat, DPF – robi swoje) dla osłody:

Volvo XC90, 2.4 benzyna, miasto 19l. trasa 14l. – porażka na maxa

Toyota TUNDRA 5.7l V8, miasto 22l. trasa 16l. – po zagazowaniu, miasto 25l. trasa 19l. ale LPG