Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] hamowanie lewą nogą...

Gość mrkdmnk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mrkdmnk

Witam...

Czy to tak jest we wszystkich autach z ABS'em, że przy hamowaniu lewą nogą, w tym szczególnym przypadku o który mi chodzi, bez odpuszczania gazu drastycznie jest dławiony silnik... kopnięcie w pedał hamulca powoduje spadek obrotów z ponad 4000rpm poniżej 2000rpm?

albo moze to sprawa konstrukcyjna silnika?

Też kiedyś to sprawdzałem, podejrzewam, że ma to związek z faktem "elektronicznego gazu". Jak wciskasz hamulec to hamujesz i wciśnięty pedał gazu nie ma "nic do gadania".

Gość mrkdmnk

wiec kolejny dowod na to ze elektronika w aucie zabiera przyjemnosc z jazdy...

albo kolejny krok w strone "auto wie lepiej"...

co dalej ręczny z ABS'em?

• 4 miesiące temu...
Gość sleepyhead

Z tego co wiem to TDi VW'jach ma to samo :|

Sądze, że są dwa powody dla których wprowadzono takie rozwiązanie:

- pierwsze to bezpieczeństwo - założono, że w sytuacji awaryjnej, nagłego hamowania, kierowca może wcisnąć razem z pedełem hamulca również gaz i w "trosce" o nas komputer stawia na to, że chcemy się szybko zatrzymać a nie przyspieszać :);

- druga sprawa to chyba bardziej techniczna - tu moge się mylić, ale wydaje mi się, że serwo potrzebuje powietrza które zaciąga silnik. Może ktoś dokładnie wie jak działa serwo się wypowie bo ja nie chce sciemy pisać.

P.S. W Starym VW Polo nie miałem serwa i hamowanie lewą nogą działało bardzo dobrze. W starej Fieście 1.8D też można bylo z lewa nogą jeździć, ale po chwili jazdy w ten sposób serwo przestawało działać i jechało się bez wspomagania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...