Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Ile wam pali

Guest tau
 Share

Recommended Posts

Mam Patrola 2,8 z 99 roku i ten piękny pojeździk zjada mi około 20l po mieście czy to normalne?

Kupiłem go jakiś czas temu, zmieniłem olej świece, znajomi wymontowali mi jakiś wynalazek, zresztą od początku mie przerażał z pazernościa

Co o tym sądzicie ?

A ile Ci spala średnio paliwa, bo mnie osobiście naprawde zaskoczyło kiedy na pełnym baku nie zrobiłem nawet 500 km.

Na trasie nawet nie sprawdzałem bo nie miałem odwagi (pieniędzy :) puścić się gdzieś dalej niż 100 km od Krakowa. Nie wspomne że mam jechać nad Bałtyk w tym roku na wakacje :) Chyba wezmę inny samochód.

Guest bonzo
A ile Ci spala średnio paliwa
raczej nie przykładam do tego większej wagi ale wydaje mi sie że więcej niż 15 nie pali

Jutro go odbieram od machanika, wymiana sprzęgła i przegląd, zobacze i jak się sprawuje i dam znać, w każdym bądź razie dzięki za informacje. Jeśli będzie dalej spalał ilości kosmiczne paliwa, to się przerzuce chyba na olej słonecznikowy :) Podobno da się jeździć :)

Słyszałeś coś o tym ? :)

Zmianiłem wczoraj sprzęgło i teraz chwila prawdy, zatankowałem pod sam korek i po 100 km chce dolać do pełna, aby dokładnie sprawdzić. Napewno się pochwale bo ten test to będzie "być albo nie być" :) Po wyjeździs ze stacji wole mieć dobry humor.

[ Dodano: Nie 13 Lip, 2008 20:45 ]

Zmianiłem wczoraj sprzęgło i teraz chwila prawdy, zatankowałem pod sam korek i po 100 km chce dolać do pełna, aby dokładnie sprawdzić. Napewno się pochwale bo ten test to będzie "być albo nie być" :) Po wyjeździs ze stacji wole mieć dobry humor.

[ Dodano: Pią 18 Lip, 2008 14:47 ]

Tak jak wcześniej pisałem, TEST po wymianie sprzegła.

Po Krakowie, ciągłe korki, ale jazda spokojna (czasem nawet zbyt), przejechałem 98 km, i od pełnego wlewu do pełnego wlewu, spalił 14.69 litra.

Strasznie jestem ciekaw jak wasze wypadają w takim tescie, sądzicie że jeszcze powinienem szukać, czy raczej pracowac nad własną techniką :) ?

Pozdrawiam

Marcin

• 4 months later...
Guest bladykaz

W moim Patrolu 3.0 z 2007r automat. Średnie spalanie liczone na kilku zbiornikach w jeździe wyłacznie po mieście wyszło 18l/100km ale zaznaczam mam cięką nogę i nie oszczędzam na paliwie. Na trasie Kraków - Warszawa i z powrotem spalił mi 12l/100km przy szybkiej jeżdzie gdzie prędkość poruszania się czeso była ok 150km/h.

• 1 month later...
  • 1 month later...
Guest arekiceland

Mam patrolka 3 litry w automacie i sprawdziłem jeżdżac po islandzkich górkach, śniegu i z włączonym napędem na cztery i wyszło 16 litrów

• 1 month later...

A ja swojego jeszcze nie sprawdzałem, mam nadzieje że dużo nie spali ;) ale to tylko nadzieja :D

• 3 weeks later...
Guest nutka78
A ja swojego jeszcze nie sprawdzałem, mam nadzieje że dużo nie spali ;) ale to tylko nadzieja :D

Jacku, dziś skontrolowałam spalanie swojego, wynik to 13,4. Jest nieźle :)

Jestem z niego dumna :) Czekam na Twoje wyniki :D

Jacku, dziś skontrolowałam spalanie swojego, wynik to 13,4. Jest nieźle :)

Jestem z niego dumna :) Czekam na Twoje wyniki :D

Przyjme Twój wynik ;) narazie nie sprawdzam ;)

Jacku, dziś skontrolowałam spalanie swojego, wynik to 13,4.

... jak to policzyłaś :?:

Ostatnio słyszałem że 20 :D

• 2 weeks later...
Guest jantomek

Moj pali od 10l na trasie,od 13l w miescie na pusto przy oszczednej jezdzie.Z przyczepa (2,7 tony) od 13l na trasie i od 15. w miescie.Srednia jazda kolo 13l/100km.

• 3 months later...

czytałem ten wątek ze zjeżoną fryzurą.......

po testach letnich nieco się uspokoiłem. Y61 , 2,8 , 7 osób, 1999r. ok 300tyś km wykulane( w połowie przebiegu padł silnik-serwis wymienił na nowy- dokumentacja).podniesiona dawka paliwa z dobrze znanej przypadłości-problemów z odpalaniem na ciepło.

test pozamiejski, stała prędkość ,bez szaleństw

- do celu prędkość 110-120 z klimą ,kilka kilometrów w lesie, i mieście- 10,5l

- powrót 90-100 bez klimy - 9l

zobaczymy co dalej

Karol

Edited by KarolKatarzyna

haaa.... ja mam nissanka patrola 2000r. 3.0TDi i z popsuta turbiną(zacina mi sie, od 2500obrotów odcina mi sie ale jak puszcze i dodam ponownie gaz to znowu dzieła) spalił mi na TRASIE 13 l na 100km.. Myslę, ze jeszcze litr mozna osiągnąc mniej..

ale jak ktoś ma taki samochód to moim zdanie nie liczy się ile pali... trzeba czerpać maxsimum przyjemności z jazdy tym cackiem

nie ma co panikować.przywykłem do zużycia w granicach 10l w ,,dostawczakach,,.patrol jest moim pierwszym autem.....osobowym :rolleyes: . trochę w nim ciasno i kompletnie nie wyobrażam sobie podróżowania(bagaże) średniej klasy typowymi autami osobowymi, o tych mniejszych nie wspominając.ale wracając do tematu- z rozmów ze znajomymi te średniej klasy auta osobowe potrzebują 8-10 l benzyny( tak! nie byłem świadomy) by jechać, więc 10 czy nawet 12l oleju , który mogę w dodatku w koszty wrzucić to śmiech przy kosztach innych.

• 1 month later...
Guest tomtel

Sam jest ciekaw jak pali moje maleństwo :)

Jutro robie trase do Krakowa na targi mobilexpo to z ciekawości sprawdze, choć czasem się zastanawiam czy warto wiedzieć :)

Po testach zamieszcze sprawozdanie na forum :)

Pozdrawiam wszystkich "pozytywnie zakęconych" :)

Tomek

Guest horn3t

Y61, 2.8. Koła 35/12,5/16 MT.

Dokonałem dokładnego pomiaru.

Warszawa, godziny szczytu. Jazda spokojna - uważam, że w tym aucie nie trzeba przekraczać 2 tys. obrotów, aby poruszać się sprawnie.

Spalanie wyniosło dokładnie 15,7.

Korygując różnicę wynikającą z wielkości kół (35' kontra standardowe 31 daje +13% przebiegu w stosunku do serii)

wychodzi 13,9 l /100 km.

Jak na czołg to wręcz oszczędnie :)

Witam.

W moim Y61 2,8 long, opony AT Cooper, średnie spalanie wynosiło od tankowania do tankowania:

13,1355

13,1309

13,6274

13,9943

14,4389

11,6734

11,9073

13,1792

13,2109

13,2265

12,2371

13,3920

12,2080

W zimie przekraczało nawet 14 litrów. Jeżdżę nim po mieście, w krótkie trasy, trochę terenu (las, łąki, pola). Bardzo dużo zależy od sposobu jazdy. Najmniej spala gdy obroty trzyma się w okolicy najwyższego momentu obrotowego czyli 2000 obr/min. Na podstawie doświadczeń mogę powiedzieć, że w trasie można się spokojnie zmieścić między 10 a 11 litrów. Poniżej 10 raczej nie zejdzie.

Pozdrawiam.

• 1 month later...