Gość CichyBart Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 Witam W sobotę jadę do Austrii, samochodzik na gazie i mówią, że może być problem ze stacjami LPG. Ma ktoś doświadczenie? Są w ogóle, czy jest problem? Płacić w Euro myślę już się da...? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tjnallpu Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 W Austrii jest bardzo mało stacji LPG i z tego co sie orientuję to cena jest bardzo wysoka, około 60-70% ceny benzyny. Natomiast cena Pb jest stosunkowo niska więc chyba nawet nie ma sensu szukać i tankować gaz. W Czechach jest sporo stacji, końcówki do tankowania takie jak u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 Mapa stacji LPG w Czechach: http://lpg.cernosice.cz/index.php?page=okresy.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 yyy, nie no spoko... thx To muszę lecieć i tankować w Czechach ostatni raz... ale wystarczy a Pb zatankuję w Au sobie Thx [ Dodano: Pią 11 Lip, 2008 08:48 ] Podobno w Czechach trzeba jeździć wyjątkowo grzecznie... są b. nieuprzejmi do obcokrajowców, zwłaszcza do Polaków... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca V6 Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Podobno w Czechach trzeba jeździć wyjątkowo grzecznie... są b. nieuprzejmi do obcokrajowców, zwłaszcza do Polaków... Pozdrawiam Proponuje nie przekraczać dozwolonej prędkości, nie parkować w miejscach zakazu, najlepiej jakbyś miał CB, zaraz za granicą #28 i jazda Czesi zwykli sie nazywać "male nemcy" także polaków na drodze nie bardzo lubią, z resztą tak jak polskie służby mundurowe czechów, mówie z punktu widzenia dużych aut ale i osobaki traktują podobnie zawsze jest tak : "Dobrý den, problém je" i już jest przej....ne Pozdrawiam i szerokości życze 73 :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karol Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Proponuje nie przekraczać dozwolonej prędkości, nie parkować w miejscach zakazu, najlepiej jakbyś miał CB, zaraz za granicą #28 i jazda Czesi zwykli sie nazywać "male nemcy" także polaków na drodze nie bardzo lubią, z resztą tak jak polskie służby mundurowe czechów, mówie z punktu widzenia dużych aut ale i osobaki traktują podobnie zawsze jest tak : "Dobrý den, problém je" i już jest przej....ne Pozdrawiam i szerokości życze 73 Prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca V6 Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 hehe, tylko w razie kontroli nie mów tak : "prosím, pane, já jsem z Polska a já jsem zde poprvé" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 wróciłem... nie było kontroli... ale problemy na stacjach paliw, żeby płacić kartą płatniczą - mimo, że wszystko oblepione, że obsługują karty... no comment. Winietki miałem udało się zdobyć W Austrii jeżdżą jak wariaty na tych krętych drogach - ale to jest jazda przynajmniej - tam ograniczenie do 80, w Polsce już by było 30km/h... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 problemy na stacjach paliw, żeby płacić kartą płatnicząkurde..ale jaja... to na słowacji bez łaski płaciłem na stacjach za LPG kartą. no w sumie nie miałem ani korony ani zł. przebimbałem i wracałem na oparach wszelkiego rodzaju paliwa :diabel: mowa o LPG i PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 problemy na stacjach paliw, żeby płacić kartą płatniczą Ale w końcu da się, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 może ma kiepską kartę kredytową? VISA classic rozwiązuje sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 da się, ale nie na wszystkich. jakieś 50km przed granicą z Austrią się da, później już nie. Warto mieć Euro - za 30 Euro już jest spoko Za tydzień znowu jadę... (ps: wiem, że to nie ten dział, ale... AutoMapa jest do d... ;P Nie ma to jak normalna mapa, a navi tylko jako pomoc w przejechaniu przez miasta. Ale drogi wybierać należy TYLKO I WYŁĄCZNIE wg normalnej mapy..., ps': spalanie gazu mi wyszło... 8,36 ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 AutoMapa jest do d...z tego co wiem, to na Polskę jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Na Polskę tak i to potwierdzę. Na Czechy (trasa przelotowa) ZAWSZE SPRAWDZAĆ Z PAPIEREM! (ostrzegam innych...). Austria - ok - bo w Austrii i tak są drogi świetne... więc polecam. Jednak na Czechach bym się przejechał i to ostro, jeżdżąc jakimiś wsiami. Wiec trochę przesadziłem mówiąc, że jest do d. (przyznaję), jednak wrażenie po Czechach zostało... i stąd ta nad wymiarowa opinia. ps: i tak zostaję przy AM :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 wgeaj dobra mape na Polskę, wgraj dobrą na europę. da sie to i to? jak nie to kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Na AutoMapie nie tak łatwo i szybko rozróżnić, które drogi są główne... (chyba, że ja nie rozróżniam...). Na papierowej widać od razu grubość, kolor, oznaczenie. ps: a jaką na Europę polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tjnallpu Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Ja jak sie wybieram w nieznane to zawsze przygotowuję sobie traskę w domu a potem przed wyjazdem tylko ją wgrywam. Korzystam z "Tom Toma" i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 CichyBart, nie mam nic na Europę, stąd nie polecę bo nie przebadałem tych map.. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Mówię serio - navi jest dobra, żeby przejechać przez miasto (jeśli brak obwodnicy), żeby trafić pod adres, itp. itd.. Przyznać należy jednak, że najpierw trzeba wypytać się (choćby tirowców) o sprawdzone trasy, ustalić je i jechać wg nich, a nie wg tego, co pokaże navi (niestety). Jechałem wg navi... wracałem wg map z pomocą navi - powrót był prostszy i szybszy. Navi nie wie tego, co wiedzą kierowcy... Navi serio polecam do Polski (choć już 2x mi się zdarzyło jechać po znakach zgodnie z trasami polecanymi przez znajomych (przeważnie wyłączam głos w navi) i wtedy trasa była świetna Navi jako pomoc, nie jako zastępstwo myślenia na trasie, to się zgodzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Podlacze sie pod ten temat Z racji tego ze wybieram sie w polowie maja na ok 2tyg wypad na poludnie (slowacja, wegry, czechy) chcialbym sie dowiedziec czy ktos ostatnio byl w tych rejonach. Ogolnie chodzi mi o dostepnosc lpg, platnosc karta, czy gaz sie samemu tankuje czy robi to obsluga oraz jak lepiej zrobic z winietkami: kupic w PZM czy na miejscu lepiej (ponoc sa na wiekszosci stacji benzynowych?). No i jak z jezykiem u pepikow i madziarow - po angielsku da rade sie dogadac czy bedzie ciezko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Tylko Czechy: dostępność gazu - co jakiś czas się pojawia, ale nie jest tego za dużo. Płatność kartą - bardzo niechętnie - musiałem pożyczyć gotówkę, żeby w ogóle zatankować... Tankowałem przy krajowych drogach, płaciłem w Euro (jaja z przeliczaniem...) Później byłem w Austrii - tam w ogóle nie ma gazu ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A jak z bankomatami? Sa na stacjach benzynowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Nie... ;/ i w tym był problem... Zajechałem do Austrii i tam mi znajomi pożyczyli na drogę powrotną Euro... ps: uważaj na policję w Czechach - ponoć trzeba mieć nawet komplet zapasowych żarówek - jak nie masz, to wyjeżdżasz z mandatem ;/ (ja nie miałem - kontroli tez nie na szczęście :>) Pozdrówka i powodzonka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 CichyBart, Dzieki za odpowiedzi Co do czeskiej policji i jej wymagan to juz wiem co powinienem w aucie miec Jak ktos byl ostatnio w Budapeszcie to czy moze potwierdzic czy to: http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/aktual...europa,269.html aktualnie obowiazuje czy tez nie? Ogolne uwagi o Wegrzech oraz podrozy tam mile widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Spoko - dla potomnych napisz, czego w Czechach wymagają (ja tez w tym roku będę chyba jechać znowu, więc i mi się przyda dokładnie wiedzieć...) Pozdrówka Szerokiej! (napisz, jak po wycieczce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi