Guest Dudek Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 Witam, mam pytanie odnośnie strojenie anteny. Kupiłem CB radio President Johnson II oraz antene magnetyczna missouri, zestaw oczywiscie został zestrojony na aucie w którym komplet jest zamontowany. Wszystko byłoby super gdyby nie jedna rzecz. Mianowicie pokrętełko od squelsch, a dokladnie jego ustawienie. Rozumiem ze to pokrętło powinno być ustawione na granicy "ciszy i szumów" , ale co zrobić jeżeli ta granica jest od razu , wystarczy lekko przekrecic pokretełko i już, koniec, szumy!!! Dzisiaj jak jechałem to granicy szumów nie dało się uchwycić ponieważ pokretelko bylo w pozycji poczatkowej (minimum) i juz szumialo. Moje pytanie czy ktoś wie czzym spowodowane jest to zjawisko, na chlopski rozum granica miedzy cisza a szumami powinna byc w okolicach srodkach, w w moim przypadku to pokretlo nie jest prawie potrzebne. Czy jest możliwość że zestaw został źle zestrojony?? Prosze o odpowiedz, wyjeżdzam na urlop i chciałbym mieć sprawne radyjko pomijajac fakt ile kasy wydałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaten Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 bylo w pozycji poczatkowej (minimum) i juz szumialo i tak powinno być granicę szum/cisza łapiesz od 9do 12 w zależności od modelu CB,radio z ASC ma na minimum ma ciszę bo jet włączone ASC i jest to wyczuwalne na potencjometrze pyknięciem albo przechodzi płynnie (chyba jakieś modele tak mają) więc jeśli masz ASC to pierwsze jest cisza potem minimalnie w prawo szum i znowu cisza Link to comment Share on other sites More sharing options...
malin_f1 Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 a ja jezdzę na Gain skręconym do minimum prawie (tak na 9 godzinie) SQ skręcony na max i mam łączność na CB jak przez komórkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaten Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 pomijajac fakt ile kasy wydałem nie zawsze cena sprzętu daje komfort w użytkowaniu :/ mnie też zachciało się zmian więc fundnąłem sobie na mikołaja Walkera w miejsce Unidena 520 i wytrzymałem 3 miesiące czułe radia nie nadają się w dzisiejszym użytkowaniu chyba że ktoś jest takim zapaleńcem jak kol. szpara ,do Unidena nie wracałem bo szukałem coś z FM i jest to co w podpisie a w samochodzie cisza i spokój Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dudek Posted July 15, 2008 Share Posted July 15, 2008 Dzieki za odpowiedzi, a szczegolne gratki dla Gaten i tak powinno być granicę szum/cisza łapiesz od 9do 12 w zależności od modelu CB,radio z ASC ma na minimum ma ciszę bo jet włączone ASC i jest to wyczuwalne na potencjometrze pyknięciem albo przechodzi płynnie (chyba jakieś modele tak mają) więc jeśli masz ASC to pierwsze jest cisza potem minimalnie w prawo szum i znowu cisza Masz 100% racje, wczoraj pobawiłem troche więcej radyjkiem i dokladnie jest jak opisałeś, rewelacja. uuuffff ulżyło mi Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaten Posted July 15, 2008 Share Posted July 15, 2008 więc szerokości i przyczepności kolego :one: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.