kakolgda Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Witam Kupiłem właśnie Nissana Qashqai 2.0 140KM CVT i chciał bym sie dowiedziec czy ktoś ma ten sam model z takim silnikiem i skrzynia CVT interesuje mnie głownie spalanie tego samochodu i ile wam pali w mieście i poza nim oraz srednie spalanie no i oczywiście ile pali wam przy ostrej jeździe. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Sprawdz tutaj: http://www.spritmonitor.de/en/overview/33-...2&gearing=3 i tu: http://www.spritmonitor.de/en/overview/33-...2&gearing=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kristo Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Witam Kupiłem właśnie Nissana Qashqai 2.0 140KM CVT i chciał bym sie dowiedziec czy ktoś ma ten sam model z takim silnikiem i skrzynia CVT interesuje mnie głownie spalanie tego samochodu i ile wam pali w mieście i poza nim oraz srednie spalanie no i oczywiście ile pali wam przy ostrej jeździe. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam co prawda nie mam cvt ale 2.0 man pali 7.5 (szybka jazda po ekspresówkach) - 8.0 (szybka jazda po mieście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakolgda Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 No to ja nie wiem czy z moim qashaqiem jest cos nie tak czy to wina nowego silnika i musi sie dotrzec. Mi pali 12-13 litrow a jezdze spokojnie w miare czasami szybciej jezdze. Czy myslicie ze po przejechaniu wiekszej ilosci kilometrow bedzie palil mniej ?? Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kristo Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 No to ja nie wiem czy z moim qashaqiem jest cos nie tak czy to wina nowego silnika i musi sie dotrzec. Mi pali 12-13 litrow a jezdze spokojnie w miare czasami szybciej jezdze. Czy myslicie ze po przejechaniu wiekszej ilosci kilometrow bedzie palil mniej ?? Pozdrawaim cvt powinien palić mniej niz manual - jeśli masz manula to pewnie po dotarciu będzie palił trochę mniej, ale większe znaczenie ma "dotarcie" kierowcy do auta i odpowiednia technika jazdy - nie chodzi mi o szybkość jazdy a raczej o odpowiednie operowanie drążkiem skrzyni biegów, dynamikę ruszania i użycie hamulców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakolgda Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 No właśnie o to chodzi ze mam skrzynie CVT i tez slyszalem ze powinien palic mniej niż przy manualu. Dlatego interesowało mnie ile spala innym osoba ale jak kristo napisał ze mu tyle spala manual to może z moim samochodem jest cos nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kristo Opublikowano 16 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 [...]może z moim samochodem jest cos nie tak... To może tez zależeć ile stoisz w korkach/na światłach; jakie odcinki robisz, czy często się zatrzymujesz, ile osób/bagażu wozisz itd. Możesz sprawdzić ile palisz w różnych warunkach kasując licznik spalania i porównując ze sobą - w ten sposób zobaczysz co powoduje tak wysokie spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakolgda Opublikowano 16 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 Dzięki za rade kristo będę musiał spr ale i tak myślę ze dużo pali bo jak na razie jeździłem w 2 osoby ale to rzadko częściej sam i bez żadnego bagażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kristo Opublikowano 17 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Dzięki za rade kristo będę musiał spr ale i tak myślę ze dużo pali bo jak na razie jeździłem w 2 osoby ale to rzadko częściej sam i bez żadnego bagażu ewentualnie możesz obserwować wartość ile km zostało do tankowania --> ta jest obliczana na podstawie spalania chwilowego a nie średniego, ale w tym przypadku musisz brać pod uwagę że samochód cały czas się porusza; nieststy nie udało mi się nigdzie znaleźć charakterystyk spalania QQ więc nie wiem przy jakich obrotach jazda jest najekonomiczniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakolgda Opublikowano 27 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 Sprawdziłem tak jak napisał kristo i wyszło mi okolo 10 litrów Jechałem tez ostatnio na trasie i wyszło mi 8.5 litra średnie spalanie czyli nie jest już tak źle chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 CVT u mnie na te chwile ( miasto/ trasa - 30/70%) oscyluje w okolicach 8.5 l/100 . miasto jak zamknie sie w 11 bedzie ok,,.. jakos nie moge uwierzyc w spalanie w miescie rzedu 8l ,.. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajot04 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) co prawda nie mam cvt ale 2.0 man pali 7.5 (szybka jazda po ekspresówkach) - 8.0 (szybka jazda po mieście) No to ja nie wiem ... zwróć uwagę, że mimo iż tych statystyk nie jest wiele, to w podanych linkach jest 5 kierowców ze zużyciem 8 l/100km i 66 kierowców ze spalaniem w przedziale 8,7 - 10 l. Wnioski są proste .2.0 jak się jeździ a nie pcha to pali, o czym wiadomo nie od dziś. A biorąc pod uwagę, że auto nowe i porę roku - absolutnie normalnym jest dla tego samochodu 12 l. Jak pojedziesz w trasę autostradą w okolicach 140 - 160 i z włączona klimą nie zejdzie w przedział 7.9 - 8.1 to jest powód do zastanowienia, ale 12 l zimą w mieście - spokojnie. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez kajot04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Moj w tej chwili jest jeszcze w Hiszpanii,, mam tu 17C, piekne drogi a w mojej okolicy praktycznie brak swiatel, bo rozwiazaniem ruchu na skrzyzowaniach sa ronda a i tak na fis mam wartosc 8.5 l .. za kilka dni QQ bedzie w Poznaniu i tam zostaje i w praktyce 90% przebiegow robil bedzie po miescie, wiec bedzie pewnie ok 12l/100.. tak jak napisales .. jak dla mnie do przyjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ci co wypisują ze 2,0 pali 8,0 to mają chyba super paliwo albo ekstra sposób oszczędzania. Mój 1,6 po warszawie min 7,9 max jak w korkach 10. Ale cóż następnym razem 2,0 kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rulid Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Na dotarciu to normalne, ok 12 litrów, po 5000 km się stabilizuje, jeżdże głównie cyklem mieszanym, przy jeździe max oszczędnej ok 7.5 litra, spokojnej 8.6 litra, z przytupem do 10. Po pierwszym przeglądzie mam wrażenie że pali więcej ok. 9,2 przy spokojnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Na dotarciu to normalne, ok 12 litrów, po 5000 km się stabilizuje, jeżdże głównie cyklem mieszanym, przy jeździe max oszczędnej ok 7.5 litra, spokojnej 8.6 litra, z przytupem do 10. Po pierwszym przeglądzie mam wrażenie że pali więcej ok. 9,2 przy spokojnej. I to jest rzetelna i prawdziwa odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaszalot Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 wprawdziem mam 2.0 benz w manualu ale jak wpisałem gdzieś wcześniej: Przebieg 3 tysiące. Tankowane pełe baki: 9.0, 9.3, 9.8, 9.0, 10.5 Spalanie mierzone po kilkudziesięciu kilometrach : prędkość ok. 80km - 7.5 80-110km - 8.5 - 9.0 130-140 - 9.5 140 - 160km - 10.5 180-200 km - 11.5-12.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 wprawdziem mam 2.0 benz w manualu ale jak wpisałem gdzieś wcześniej: Przebieg 3 tysiące. Tankowane pełe baki: 9.0, 9.3, 9.8, 9.0, 10.5 Spalanie mierzone po kilkudziesięciu kilometrach : prędkość ok. 80km - 7.5 80-110km - 8.5 - 9.0 130-140 - 9.5 140 - 160km - 10.5 180-200 km - 11.5-12.5 CVT pali podobnie aby nie powiedziec identycznie... Nie ma takiej opcji aby ten samochod w miescie spalil 8L jak pisal ktorys z kolegow nieco wyzej,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) CVT pali podobnie aby nie powiedziec identycznie... Nie ma takiej opcji aby ten samochod w miescie spalil 8L jak pisal ktorys z kolegow nieco wyzej,.. Chyba że przez miasto biegnie jedna ulica,bez śwateł i jest z górki A na poważnie,jak ktoś się bardzo postara (ekodriving) to pewnie można ale przy normalnej jeździe,w większym mieście to pobożne życzenia. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Potrafi rowniez pozytywnie zaskoczyc ... jazda na wlaczonym cruiser ..predkosc stala 120 km/h, obroty ok.2200 obr/min, odcinek ok. 50-60km, warunki autostradowe chociaz teren lekko gora/ dol non stop .. Fis pokazal ze przejechalem ten odcinek ze srednim spalaniem 6.0L .. nie chce mi sie troche wierzyc ,.. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86f282fce7d91615.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaszalot Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Czemu nie. Wiatr w plecy i spalanie 6.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McAndy Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Może trochę offtopic, ale zapytam... Jak się wam sprawuje CVT i ile macie już na nich najechane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rulid Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 38k i bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McAndy Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zastanawiam się, czy jest ktoś, kto przejachał QQ CVT więcej niz 100 kkm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 na te chwile 45 tys. km i zadnych zastrzezen,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi