Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Drganie-latanie dźwigni zmiany biegów

antoniobermuda
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W moim Sunny N14 1,4 mam taki oto problem:

Lewarek zmiany biegów dziwnie drga, nie jest to typowe drżenie, tylko duże skoki około 3-4cm.

Objawy występują głównie w dwóch przypadkach:

1. Przy jeździe na półsprzęgle do tyłu, oraz przy dodawaniu i puszczaniu gazu przy jeździe na wstecznym

2. Na dwójce przy dodawaniu lub puszczaniu gazu

Wcześniej myślałem że będzie to związane z poduszkami pod silnikiem, które na 100% były do wymiany, ale po wymianie dwóch (przedniej i prawej) stuki przeszły a lewarek dalej "lata"

Na wyższych biegach już nie ma takiego efektu, czasem jest minimalny skok po zmianie z 2 na 3 ale już nie taki duży jak na dwójce i na wstecznym.

Strasznie to jest denerwujące, co może być tego przyczyną, no i czy to nie jest niebezpieczne?

Spróbuj sprawdzić mocowanie lewarka, od spodu, (trzeba zdjąć osłonę).

Miałem niedawno problem podobny do twojego, okazało się że to sprężyna która odciąga lewarek, kosztowała 2 zł i problem zniknął.

Czyli trzeba wleźć pod auto, czy od góry jakoś się tam da dostać?

[ Dodano: Pią 18 Lip, 2008 17:41 ]

Wracałem z pracy i potestowałem trochę, w sumie też skłaniałbym się jednak do tego że to będą poduszki.

Ewidentnie to szarpanie jest zgrane z silnikiem i jest takie dość twarde, sztywne, wydaje mi się, że gdyby to była jakaś sprężyna, to lewarek bardziej luźno by chodził, bardziej dyndał niż szarpał. Ale to tylko gdybanie, bo na autach się nie znam :)

Tylko jak dojść do tego, która to poduszka? Nie za bardzo mi się chce wymieniać wszystkie, bo to jednak koszt.

Nawiasem mówiąc znalazłem prawą poduszkę (tą którą wymieniłem na używkę) w tedgumie i jednak zastanawiam się czy nie kupić i wsadzić nówki. Jak myślicie, będzie się nadawał produkt polski?

Witam ponownie.

No i się doigrałem, dzisiaj szlag trafił auto :(

Jechałem sobie w miarę spokojnie w niedzielne popołudnie z odwiedzin u babci, zatrzymuję się, a tu lipa - nie da się wrzucić jedynki.

Okazało się, że "coś" się przesunęło, nie wiem, skrzynia chyba, silnik wygląda że jest na miejscu no i jeden bieg, który mi się udało wrzucić, to trójka.

Cała skrzynia jakby się przesunęła i biegów, które wchodzą na dół już się nie da wrzucić.

Na szczęście było to jakieś 100metrów od mechanika, u którego na początku robiłem z autem, więc jakoś tam dojechałem na tej trójce. Panowie oczywiście w niedzielę nie pracują, ale jutro pewnie już będę na 100% wiedział co jest do zrobienia :).

Trudno zdarza się, dobrze że obok mechanika, a nie w szczerym polu na weekendowej wycieczce.

Dam jutro znać co się rozleciało.

Sprawa zaczęła się powoli wyjaśniać.

Sytuacja jest nieciekawa, ale może coś się uda zrobić.

Jak na razie mechanik zdiagnozował, że urwały się śruby łączące lewą poduszkę ze skrzynią, problem w tym że urwane śruby ciężko wykręcić, jutro mają próbować coś z tym zrobić, jak się nie uda ich wykręcić na podnośniku, to trzeba będzie wyjąć całą skrzynię, co wiadomo wiąże się z większymi kosztami.

Pochwalę się jak poszło.

nie tak ciezko..

rozwiercasz, gwintujesz w lewa strone, wkrecasz cienka srube i wykrecasz calosc

mozna tez nabic w srubie otwor na imbus

mozna tez przyspawac imbis ;]

mozna tez rozwiercic calkowicie, nagwintowac i juz

tak wiec mozliwosci jest cala gama tylko trzeba chciec

Udało się! :)

Mechanik się pomęczył, ale się udało, co ciekawe okazało się, że poduszka w miarę OK, z tego wniosek, że lewarek latał przez to, że śruby zaczęły się odkręcać, a w końcu je ucięło.

Nie ma to jak dostać autko z powrotem i to na weekend :)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.