Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Projektujemy i budujemy kolektor wydechowy

Gość wujek_trzcina
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ale jak widzicie to 4-2-1

a co do średnicy mojego to mam większe zawory zamontowane i znacznie rozwiercone kanały i z obliczeń wynikło 43 a mam 44,3 wiec blisko a z tego co rozmawiałem z Kivim to u niego jest 51x 1.5 co daje 48 i obawiam sie że to jest właśnie za dużo.

nie chcę za bardzo chwalić za nim nie zobaczę ile wypluje hamownia. tyle że nie będzie mozna określić ile dał kolektor bo motor jest ogólnie grubo podłubany co opisałem w dziale projektów. a tak na marginesie to kanały w głowicy są rozwiercone bardziej niż w sr20ve

ok fotki sa jesli jest ktoś zainteresowany takim 4-1 to czekam na zamówienia.

• 3 tygodnie później...

MRC, zrobić to wszystko się da, tylko kto weźmie odpowiedzialność za to że wyniki będą w pełni zadowalające :)

widziałem gdzieś testy tego kolektora jak znajdę to zapodam linka testowali 3 kolektory i ten wypadał zdecydowanie najlepiej...no ale jak by to wyszło w rzeczywistości to możemy gdybać :)

BTW fajnie jakby ktoś przetestował Twój wyrób na innym aucie niż Ryby byłby jeszcze jeden punkt odniesienia... nikt z nabywców nie wybiera sie na rolki ? :P

Organizujemy właśnie rolki grupowo. Z osób które mają kolektor od Nas jest jeszcze Andrew do którego kolektor ostatnio wleciał (P11.144). Reszta z nabywców siedzi cicho :rofl:

W przypadku Andrew nie było sensu hamować przed wrzuceniem kolektora bo katalizatory miał zapchane i check'a od tego wywalało. Gdybyśmy chcieli hamować go na serii to musiałby kupić seryjny kolektor z katalizatorem, a wiemy jakie to koszta więc sensu nie było żadnego. Na tym co było pewnie by wyszło ze 130KM. Wyniki rzędu 20KM na moim kolektorze nie miałyby racji bytu :P

jak zrobi się ciepło to możesz przyjechać na testy bo teraz pogoda zbytnio nie rozpieszcza na podróże :rofl: zhami się na tym co masz teraz, zmieni się na mój i od razu pojedzie na hamke, co Ty na to? :D

Coobcio, tylko pytanie czy zejścia między 1-2 cylindrem i 3-4 cylindrem mają sens. Chyba nie bez powodu zwykle schodzą się 1-4 i 2-3. Masz gdzieś jakieś wyniki z takim kolektorem? Może coś ciekawego z tego wyjdzie. Chyba że ktoś zrobił tak tylko dlatego że było łatwiej :rofl:

po to łączy się 4-1 a 2-3 w kolektorach 4-2-1 bo wynika to z kolejności pracy cylindrów 1342 tłoki 1i4 oraz 2i3 są tak samo wykorbione...gdyby było to obojetne to chyba nikt by sie nie produkował aby gorszy do wykonania wariant obierać

faktem jest że odcinki 2-1 są tak krótkie że kolektor moze działać jak 4-1 ale w kiepskiej wersji wykonania ...chociaz lepszej od seryjnego

Ten fujitshopo fajny kolektor jest sporo lepiej pracuje w zakresie do 5700obr.min od tego ASP no ale fakt górę ma gorszą...

W marcu pewno biorę się za swojego sunnego i wydaje mi się żeby zrobić w wolnossaku fajne uliczne z mocnym dołem 250KM i 235Nm to pokuszę się jednak o fujitsobo :)

Choć u mnie po mimo tego że mam SSAC to i tak mam w miarę płasko na wysokich obr, troszkę powyżej 7500 spada mi moment:

Kolo-pasowe-i-prowadnice-229KM1.jpg

Jakby się utrzymał na poziomie ok 220Nm przy 8000 to bym miał ok 243-244KM :)

spoko... 250KM uliczne w N/A to chyba sie zapędziłeś troszkę z wyobraźnią bo jak dla mnie to jest to do osiągnięcia ALE samochód kompletnie nie na ulicę bo osiagi w zbyt małych widełkach czyli na miasto totalna d*pa

• 2 miesiące temu...

Kolejna odsłona Sportowego kolektora do SR20. Tym razem wersja PRO udoskonalona o łagodne zejście 2-1.

No i przygotowane według rysunku technicznego zejście 2-1 dla wersji PRO :-D

0e0e3c8b683d64f7.jpg

Powitajmy kolektor MacG wersję PRO 8-) :!:

be837ccba7085962.jpg

20872df913820b2e.jpg

93fc66a9d10c2306.jpg