Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Projektujemy i budujemy kolektor wydechowy

Gość wujek_trzcina
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie znalazł się czas na zbadanie co i jak z tym kolektorem. taka wyszła różnica między moim kolektorem a oryginalnym z GT

b2bd484344a15058.jpg

Rewelacja :)

Jak chcecie to mogę go przetestować na swoim SR20VE :)

Na pewno nie będzie takiej mega wtopy jak z wyrobem Wujka Trzciny :)

Wówczas będziemy mieli porównanie do SSAC :D

Wydaje mi się że SSAC ma za dużej średnicy pierwsze 4 rury, np. kolektor na kształt identyczny ale firmy OBX ma już cieńsze rurki...

jak chcesz to można to na zlocie ogarnąć i porównać od razu. bo póki co nie wybieram się narazie do wawy, chociażby z racji naddatku wody :mellow:

Na Zlocie chyba nie będę jechać swoim Sunnym VE bo bym ogłuchnął i dostał parkinsona...

Wozem Serwisowym będę ale kolektor weź w ciągu 2-3 dni od momentu przyjazdu ze zlotu się zajmę badaniem wpływu twojego kolekotra na przebieg momentu w moim prawie 230Konnym VE :D

Jak wynik wyjdzie pozytywny to się dogadamy bo pewne będzie że CI go nie oddam :P

Ps. Przeprowadzę takie badanie z racji tego że jest gorąco i pewno nie będę mieć dawnych 229KM i 227Nm z bardziej chłodnego okresu to zmierzę mój wóz na SSAC potem korzystając z tego że auto jest na najeździe na hamowni to wymienię kolektor bez zjeżdżania z rolek... Zmięnię i kolejne pomiarki :)

Aaa tylko prośba żeby kolekotr na dwu rurce miał flanszę pasującą pod seryjny wydech - jak coś to mogę CI taką dosłać w najbliższy poniedziałek...

update na fotkach widzę że flansza jest na swoim miejscu :)

Kolektor będzie na zlocie ale nie luzem :rolleyes:

To widzę że trochę pomiary się niestety wydłużą z racji tego że na zlocie nie będę mógł Ci go dać. póki co go nie sprzedam dopóki nie porobie testów, z resztą nie Ty pierwszy chętny na jego zakup. Po testach jak będzie trochę chętnych to wezmę się za robotę i zrobie tyle ile będzie chętnych. Im więcej tym taniej bo zrobię równolegle wszystkie na raz.

A co do Twojej koncepcji na temat łagodniejszego przejscia z 2-1 to ja bym tego nie robił, tak sobie pomyslałem że jeśli teraz jest ostrzejsze zejscie na jedną rurę to jest dzięki temu utrzymane trochę większe ciśnienie na wyjściu z głowicy. Jak będziesz chciał to mogę zrobić łagodniejsze dla Ciebie ale myślę że wiekszościowo został bym przy tym co zrobiłem.

Co do flanszy to nie ma lipy :P

może dwie wersje zrobić - z łągodniejszym zejściem i takim mniej łagodnym ja obie sprawdzę na hamce :D

• 4 miesiące temu...

może czas odgrzebać temat

wszystko pieknie, ładnie ale chyba żaden z tych kolektorów nie był liczony a tak poza tym na oko widać ze rurki nie sa równej długosci a to chyba o to chudzi jak już sie buduje kolektorlepszy niż fabryczny.

pozdro

Całkowicie się z Tobą zgadzam, kolektor nie był liczony. Był robiony na wzór SSAC'a tylko w wersji polskiej i o innej średnicy rurek. A jeśli mowa o innych długościach rur to trzeba by o ten fakt spytać projektantów SSAC'a, ten fakt występuje też u nich. Co do przyrostów SSAC'a nikt nie miał żadnych ale więc chyba nie ma nad czym sobie głowy zawracać. Mój jedynie jest lepszy więc MOŻNA poprawić coś na czym siedzieli i głowili się inni jajogłowi :rofl:

p.s.

właśnie pracuje nad formą do tychże kolektorów więc lada szelest się zacznie :devil:

• 4 tygodnie później...

za siatką też nie ma problemu żeby była sonda. Ale do P10 to raczej przed siatką jest sonda :) jak ktoś ma jeszcze słuszne uwagi to pisać, zawsze się przyda.

Tofu PW

ja tak bym proponował z nierdzewki to robić

i tak bez urazy spawacza podszkolić bo spoiny troszkę nie ładnie wyglądaja, moze sie czepiam ale jeśli coś chcesz na tym zarobić to musi wyglądać też estetycznie aby cieszyło również oko a nie tylko ucho

pozdro

Edytowane przez CZAJNIK

wszystko jest ważne. wiesz to tak jak by powiedzieć że auto wyglada kiepsko ale ważne ze jedzie. moim zdaniem powinno i dobrze wygladac i dobrze działać jak chce zarabiać na tym pieniądze.

a tak na marginesie skąd wiadomo że działa?

Nareszcie znalazł się czas na zbadanie co i jak z tym kolektorem. taka wyszła różnica między moim kolektorem a oryginalnym z GT

b2bd484344a15058.jpg

ten wykres to lipa i tego jestem pewien na 1000%

nie możliwe aby dwa wykresy miały identyczny kształt i przebiegały równolegle. chyba że zostały spreparowane.

nie raz robiłem testy na hamowni i niewielka zmiana któregoś parametru powoduje ze osiągi się nie zmieniają a zmienia się przebieg.

Byłem przy obu pomiarach. Znam kierowcę jak i auto na którym kolektor był montowany. Hamowanie odbyło się na tym samym biegu na tej samej maszynie i ustawieniach.

Także CZAJNIK przemyśl swoje wypowiedzi. Na 1000% to chyba chcesz źle napisać o kolektorze Maca bo sam spawasz swoją wersję kolektora której nie zdążyłeś przedstawić.

Większe przeloty / średnice rurek logicznie usprawniają wylot spalin z silnika szczególnie w górnym zakresie obrotów. Kolektor działa i tylko cieszyć się i testować na innych autach. Jeżeli komuś się nie podobają spawy przecież nie musi kupować.

oszuści to są na allegro a nie tu zamiast rzucać oskarżenia czekam na konkurencyjny projekt np ... pozatym dyskutować mamy a nie kłucić się jakbym niemiał wizyty u blacharza wymiany wężyków ham pompy wody progów i czegoś w tylnym zawieszeniu to bym pewnie kolektorek miał do przetestowania.... bo u mnie tłumiki są ok ale sypią się rury łączące wiec projekt na wydech będzie w nowym roku ,,

no i czułem że rozpętam burzę. to że buduję swoją wersję to nie ma znaczenia aczkolwiek moja nie jest na handel, nikomu nic nie odradzam bo kazy decyduje sam za siebie.

wyrażam tylko swoją opinię a to chyba mogę zrobić. i nie przekonacie mnie że ten wydech daje taki wykres jak przedstawiony wyżej na porównaniu. po zmianie jakiegokolwiek czynnika zmienia sie kształt wykresu a tu oba sa identyczne tyle że w dolnym i górnym zakresie nie pokrywają się,

jak ktoś ma pojecie o czym mówie to zrozumie o co mi chodzi.

nie mam zamiaru wywołać tu zadymy tylko dyskusję i polemikę więc spokojnie nie bijcie piany

zresztą nie ważne

nie dokończony z powodu innych zajęć ale skoro są niecierpliwi to proszę bardzo

post-4690-087786100 1290429174_thumb.jpg

post-4690-040092000 1290429242_thumb.jpg

post-4690-069681000 1290429285_thumb.jpg

Ale się temat rozkręcił widzę :P

To co pisałeś Czajnik wcześniej to nawet nie skomentuje bo szkoda to rozwijać - poznaj moją spokojną naturę :rofl:

Co do twojego kolektora to całkiem ciekawie wygląda, dużo zakrętasów itp, sam jestem ciekaw jak wyjdą wyniki na hamowni no i jakie ew. koszty takiego kolektora :)

musi wyglądać też estetycznie aby cieszyło również oko a nie tylko ucho

Przede wszystkim ma cieszyć odczucia dupska :D

Wtrace cos od siebie. Co do estetycznosci Macgyvera home made kolektora to ona jest nie istotna. Osobiscie cos skrobie i dlubie w tych tematach i powiem wprost BUDOWA KOLEKTORA juz jest skomplikowana chocby takiego jak seria a budowa czegosc co daje OSIAGI to juz trzeba miec lep na karku duzo wiedzy i pojecia. Kawal dobrej roboty pomysl rewela wykonanie garazowe jest 1wsza klasa a jak komus sie nie podoba cuz widac ze albo niewie coto kolektor sportowy albo powinien bawic sie Matchbox'ami dalej. Pozdro dla Maca i byle tak dalej a bedzie polska wersja a nie jakis import.

Ja powiem tak... jeździ u mnie ten kolektor... i tak jak Neptun pisał oraz MaG to jest autentyczny wykres !

Sorry ale jeżeli ktoś sądzi że są tu ludzie którzy wkręcają kit i chcą na tym zarobić to szkoda gadać.

Popatrz na inne wykresy ! Również są podobne i też się pokrywają !

Co do wyglądu ch**** z tym jeśli i tak kolektor jest owinięty taśmą termoizolacyjną ! :D

Pozdrawiam