Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Qashqai - zamiennik radia

Gość kristo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zamówiłem to radio, co podawałem wcześniej link. Wyszło mnie... 1280zł z przesyłką :D

Ten Witson jest identyczny co moje radio :) Tak to już jest z rzeczami z chin, że różnią się tylko logo na obudowie, ewentualnie menu, bo reszta to to samo ;) Zobaczymy jaki soft będzie, i jak w ogóle będzie działać. Na pewno porobię fotki i postaram się nakręcić jakiś filmik z działania :)

Tak nawiasem mówiąc, odnośnie fabrycznego BT to z Samsungiem Galaxy s II nie miałem problemu, działały mi komendy głosowe po dłuższym naciśnięciu. Teraz mam Note II i zdarzyło mi się, że cały czas miałem drryyńń drryńń (no number), pomógł restart telefonu. Sterowanie głosem mi nie działa (nie mogę ustawić programu Cyberon Voice jako domyślny - bardzo go polecam do obsługi BT).

Mam jeszcze pytanie do posiadaczy niefabryczny nawigacji, jakie macie karty micro SD z mapami? Chodzi mi o pojemność oraz o klasę karty (i jak szybko się ładują mapy)? Trochę dziwi mnie opis, bo ponoć radio obsługuje karty do 16gb, czyli sdhc, czyli powinno do 32gb. Zwykłe karty o ile się nie mylę sd (nie sdhc) były do 4gb. Dziwne to trochę.

Edytowane przez Michalmiko

• 2 miesiące temu...

To mój pierwszy post na forum , więc napierw witam wszystkich smile.gif

Od ponad dwóch tygodni mam zamontowane takie radio , ściągnął mi je gościu który sprzedaje na allegro - wtedy nie wiedziałem kto jest producentem i zdecydowanie przepłaciłem. Radyjko ściągając bezpośrednio z Chin mozna kupić za ok ~650 $ z przesyłką - ja zapłaciłem dwa razy więcej sad.gif:

Wszytkie funkcje działają zgodnie z opisem na stronie producenta - łacznie ze sterowaniem w kierownicy ( chociaż podczas podłaczania sterowania trzeba zrobić mały myk ) - bardzo dobra funkcja to jednoczesne słuchanie radia (muzy z płyty-usb) i właczona nawigacja , a do tego na tylnym monitorze leci np. bajka .

Podłączenie jest proste - najwięcej czasu zajmuje podłaczenie np. dodatkowego monitora, kamery ( kabel mam pociągniety , ale jeszcze nie wywiarciłem dziury w zderzaku)

Uruchamiałem na tym Igo8 ( konieczna była przeróbka skinów na rozdzielczość 416x234) i automapę - tu bez problemów

Jak na radio dla dedykowane na QQ - mogło by bardziej byc "płaskei" w desce rozdzielczej - wystaje ok 2-3 mm i jest szcelina ok 1 mm

Jak ktoś zainteresowany moge wysłać zdjęcia

I tak bys przeplacil takie radyjka z chin chodza od 180 dolcow :)

Witam. Troche mi namieszalisci Panowie w glowie:-) sklanialbym sie do zakupu chinszczyzny poniewaz jest bogata i dosc tanie. Odstraszaja mnie jednak problemy co niektorych z poprawnym dzialaniem przyciskow na kierownicy. Czy ktos juz rozwiazal ten problem?

U mnie przyciski działają jak należy, nawet możesz sobie zaprogramować, że przycisk np. od telefonu włącza nawigację. Ja sprowadzałem z chin na własną rękę, ale miałem uszkodzony od nowości moduł gps. Zobacz ten wątek: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/88469-zepsuta-nawigacja/

• 4 tygodnie później...

Witam, czy któryś z kolegów zamontował już niededykowane radio 2 din typu pioneer itp, i posiada jakieś fotki? Jestem teraz na etapie wymiany i niezamierzam kupować dedykowanego chinczyka z navi, mam jednak pewne obawy co do spasowania radia ( szczeliny itp) prosze o jakis fotki, ewentualnie konkretne sugestie :) Pozdrawiam.

Edytowane przez ZiomekGT

Mam gościa w Krakowie który zamontował już jedno radyjko 2 din niededykowane w qashqaiu i twierdzi że zamontuje mi każde 2 din bez żadnych przeróbek i bedzie to wygladało tak : http://allegro.pl/nissan-qashqai-sterowanie-kierownicy-new-york-800-i3117999004.html

Mam gościa w Krakowie który zamontował już jedno radyjko 2 din niededykowane w qashqaiu i twierdzi że zamontuje mi każde 2 din bez żadnych przeróbek i bedzie to wygladało tak : http://allegro.pl/nissan-qashqai-sterowanie-kierownicy-new-york-800-i3117999004.html

Świat jest mały !!!

Zdjecie pochodzi z mojego QQ

R

No to pięknie:) wygląda to na profesjonalny montaż, może kolega napisze jakie wrażenia, wybieram się na montaż w sobote :)

ps. słyszałem ze w nissanie mieli problemy z zamontowaniem tego radia....

Cześć. Ja montowałem radio Blaupunkt New York u tego gościa w Krakowie. Ogólnie byłbym zadowolony (czysto zrobił, dokładnie) gdyby nie to, że nieprawidłowo podłaczył antene. Nie podpiął do fabrycznego wzmacniacza antenowegojaki jest w X-Trailu bo twierdził, że się nie da. Radio łapało Rmf, RadioZet, 3 a na pozostałych słychać szumy. Poźniej domontował osobny wzmacniacz antenowy, który powodował dodatkowe zakłócenia (przesterowany sygnał). A wystarczyło podpiąć coś takiego: Allegro wpisać: ADAPTER ANTENOWY DIN NISSAN

Mówił, że montował w QQ i był ten sam problem (RychoD - może u Ciebie?) i że trzeba cała antene wymienić. Dodatkowo przycisk Source nie działa prawidłowo - ale podobno ten typ tak ma.

Problem znikł bo ukradli mi radio. Teraz zastanawiam się nad Clarione NX302 tylko wydaje mi się, że on nie będzie współpracował ze sterowaniem z kierownicy. Biorę też pod uwagę jakiś model GMS ale trochę boję się, że to mimo wszystko chińszczyzna.

Strider -> jakiego masz Kenwooda?

• 2 tygodnie później...

Witam,

A czy ktoś z forumowiczów ma może zamontowane radyjko/nawigacje oparta na androidzie ?

Interesowałem się czymś takim:

http://www.aliexpress.com/item/Android-Car-DVD-GPS-Car-PC-WIFI-3G-wifi-Nissan-X-Trail-Qashqai-Paladin-Livina-Note/744100386.html

I nie wiem jak by się to spisywało.... m.in można było by zainstalować na tym Yanosika i do przodu :)

Aktualnie mam firmowe ze zmieniarką na 6CD a przydało by się coś co odtwarza usb, mp3 no i nawigacja ...

Pozdrawiam

Ciekawe z jakimi modułami 3g działa. Na windowsie są to tylko wybrane modele :(

Na telefonie działa bez problemu nawigacja wraz z odtwarzaczem mp3, więc tu też pójdzie jeśli sprzętowo wydoli...

• 4 tygodnie później...

panowie szukam zamiennika radia ponieważ przez ponad pół roczne użytkowanie mapa doprowadza mnie do szału, możecie polecić dobrej jakości , żeby nie było problemu z montażem chodzi o to żeby wszystko chodziło pod oryginalną wiązką równiez kamera. no i żeby mozna było wgrac automape.

Ja w dawnym hyundaiu tucsonie miałem radio chińskie na d ale nie pamiętam nazwy i niestety ale slot kart sd i usb padł od razu, reszta w miarę.

Dlatego prosze użytkowników o linki do dobrych radyjek i żeby nie trza było nic przerabiać, po prostu wyjąc stare włozyc nowe.

Dziekuje z góry

Popatrz na te wyroby:

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=gms%20stacja%20multimedialna&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.gms.pl%2Fpl%2F_sp%2F68%2F&ei=VKHlUYb_BIzcsgask4FA&usg=AFQjCNEqpbtmkA1w1PiNqNQEeE3iyl0wnQ

Mam zamontowaną taką zabawkę w Note już rok i nie ma z nią żadnych problemów.Wiem ,że maja również dedykowane do nissana.

AM śmiga bez problemu,bluetooth również dvd,USB,czy tv :D

A tak to wygląda u mnie:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/84795-wymiana-radia-note-1din-na-2din/

Edytowane przez JACKO29

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie:)

Postanowiłem sprawić sobie stacje multimedialną zwłaszcza że mam zwykłe radio. Po kilku dniach rozmyślań , rozmów telefonicznych i samej rozmowie z "magikiem" któremu zleciłem montaż wybór padł na GMS 6401 New Excellence. Na początku byłem zdecydowany na stacje GMS dedykowaną lecz sam przedstawiciel przyznał że ta ma zdecydowanie gorsze parametry i jak mogłem się naocznie przekonać tak jest w istocie.Koszt całkowity tzn. stacja , kamera cofania i montaż jest taki sam, co prawda dedykowana jest droższa ale do GMS 6401 New Excellence potrzebna była ramka , o zgrozo 189 zł. :-/. Całość wykonania bardzo mi odpowiada, stacja pracuje b. płynnie, połącznie z telefonem natychmiastowe, nawigacja czy to Igo czy też Automapa pracuje wybornie. Na tych rzeczach zależało mi najbardziej. Musze też pochwalić magika , "ma papiery" na to co robi

Jeśli bym musiał się do czegoś przyczepić tak na siłę to wydaje mi się że tuner radiowy jest ... taki sobie, wydaje się zbyt czuły, czasem słychać szumy na tych falach gdzie radio oryginalne pracowało czyściej ale jak wczesniej napisałem:) przypierdzielam się. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Popełniłem film :

• Upvote 1

U mnie tuner radiowy działa bardzo dobrze, nawet nie wiem czy nie lepiej niż oryginał :) Zobacz jaki będziesz miał odbiór jak już trochę pojeździsz, może monter trochę niedokładnie przejściówkę zapiął ;)
Ten dźwięk to masz z czujników cofania, czy jakiś wynalazek w tej stacji :)? Masz oryginalne? Trochę inny niż w moim QQ :)

Dzwięk z czujników cofania, montowane gdy odbierałem auto z salonu. Masz rację:) jak pojeżdzę będę mógł coś więcej napisać.Przypuszczam iż to kwestia przełączania stacji lokalne lub dalekie.

Radyjko super - napisz czy nie ma problemów ze sterowaniem z kierownicy.

Jakbyś mógł przedstawić kosztorys z rozbiciem na sprzęt i robociznę to byłoby fajnie...

Jeżeli chodzi o sterowanie z kierownicy to przycisk telefonu działa,głośność działa,Source zmienia rodzaj z jakiego zródła ma korzystać stacja, przycisk "góra-dół" działa na dwa sposoby 1. gdy gra radio zmieniam fale a nie następną stacje 2. kiedy gra płyta lub pendrive mogę zminiać utwory wstecz lub następny. Nie wiem czy były problemy z podłączeniem . W czasie rozmowy z montażystą dowiedziałem się że nie będzie problemu bo mój QQ nie ma pełnego Can i nie ma potrzeby montowania kostki-modułu którą fachman miał na wszelki wypadek. Jeżeli chodzi o koszty to przedstawiciel zaproponował mi cały komplet tj. stacja, kamera cofania i automapa eu za 2 tyś. zł. plus kurier na mój koszt. Wówczas zacząłem szukać kogoś kto mi to zamontuje bom ja pierdoła techniczny, polecono mi warsztat dbAudio z Pszyczyny i tam dogadałem się na wspomniane 2 

tyś. zł. za całość. Dodam jedynie że myślałem poważnie nad Blaupunkt New York 800-830 ale raz że cena dużo większa a dwa to fachowiec montuje sporo stacji GMS i nie ma z nią problemów.

Edytowane przez technopierdoła

• 5 miesięcy temu...

A ja z innej beczki,

http://www.navi-media.com/sklep/76-navi-media-nis7155g.html

czy widzieliście, albo jeszcze lepiej macie, coś takiego; wygląda b. ciekawie, ma duuży wyświetlacz, jest obsługiwane z kierownicy. Aż dziwię się że nie widać na forum żadnego komentarza względem tego Chińczyka 

http://www.youtube.com/watch?v=dpO8G8O9-Ok

Czekam na Wasze komentarze :)

O, a dzisiaj znalazłem TEN wynalazek pod inną nazwą, co tylko świadczy o tym, że to chińskie klony....i to chyba na rosyjski rynek --> Phantom DVM 3025G HDI

6h189c.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=eqmUTguFAe4

Czekam na odzew....

Tylko cena 2 700 zł  :thumbsdown:  tylko dla tego że grzebnięte w sofcie i ma polskie menu ?

Na kitajskim allegro jest to samo za 320€ czyli + - 1300zł , pogadać z chińczykiem czy ma opcję polskiego menu (niektóre mają!!!)

chodzi to pod windą 6.0 więc Auto Mapa działa bez problemu , na androidzie też jest m/innymi Tom Tom , z resztą dodają kartę 4GB lub 8GB z "próbnymi" mapami , aktualizacja regionu na maila .

http://www.aliexpress.com/w/wholesale-gps-2-din-qashqai.html?SearchText=gps%2B2%2Bdin%2Bqashqai&CatId=0&shipCountry=ie&initiative_id=SB_20131217165210&isAtmOnline=n&SortType=price_asc&filterCat=200003574&groupsort=1

Dedykowane do nissana ze sterowaniem z kiery 

Zobacz ile kosztuje radio z montażem :) 500zł za pół godziny pracy... Moje kupione na eBay miało spolszczenie, ale trochę kiepskie. Np. nawigacja to żegluga :D

Edytowane przez Michalmiko

. Np. nawigacja to żegluga :D

...ale soft radio ma skiepszczony , czy mapa na SD karcie jest słaba?

Ja przerzuciłem z SD z GPS oryginalnego na tą  SD micro z radia i śmiga bardzo dokładnie , z resztą Auto Mapa aktualna do pobrania z.......ban :whistle: