Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Qashqai - zamiennik radia

Gość kristo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

prezentuje się ok,jestem zadowolony,plastik minimalnie się różni odcieniem ale jest to niezauważalne jak dla mnie.

ja kupiłem na stronie eonon.com dedykowany do nissana więc montaż był plug&play więc założyłem już na drugi dzień sam.zastanawiam się tylko co z gwarancją na moje autko?

Gwarancji nie stracisz bo nie ma ku temu przesłanek - jeszcze nie słyszałem o tym żeby wymiana radia wpływała na gwarancje.

Postaraj się załączyć fotkę jak to dokładnie u Ciebie wygląda o ile możesz. Działa Ci sterowanie z kierownicy ?

Możesz załączyć jakiegoś linka do aukcji i modelu kt. zakupiłeś ? Bo nie widze w tym serwisie akurat tej navi kt. chciał kupić Fergul (ta z całym panelem frontowym włącznie z obudową kanałów wentylacyjnych.

Pzdr

sterowanie z kierownicy działa normalnie,trzeba tylko zaprogramować klawisze w radyjku,kupiłem nie na aukcji tylko u producenta tak jak pisałem wcześniej,nie jest to radio z całym panelem lecz tylko samo radio które wymiarowo pasuje aż za dokładnie (troszkę ciasnawe,ale weszło,tak że nie ma żadnych szpar) w miejsce fabrycznego i ma kostkę podłączenia taką jak nissan więc nie trzeba żadnej przejściówki

post-76703-0-65786500-1393002776_thumb.jpg

post-76703-0-23020500-1393002840_thumb.jpg

post-76703-0-54865000-1393002867_thumb.jpg

post-76703-0-35481600-1393002900_thumb.jpg

Czy radyjko współpracuje z kamerkami w Qq?

nie wiem,ja mam akcente,więc kamer nie mam,ale chcę sobie dołożyć kamerkę z tyłu auta w radiu jest wejście na kamerę ale nie wiem jak z oryginalnymi kamerami qq

Ja mam w Note kamerkę z Qq podpieta do radia GMS,działa bez zarzutu.Więc jeśli radio obsługuje i ma wejście AV powinno hulać.

Witajcie tak przeglądam forum i moge polecić mój temat , 

posiadam GMS 6401 i jestem bardzo zadowolony w przeciwieństwie do dwóch chńczyków które miałem wcześniej,

mapy działają szybciej, jest podtzrymanie zasilania przy rozruchy szybki player, bletooth z książką adresową wyszukiwanie literowe jak w Parrot,

kolega zamotował go w QQ i jest także zadowolony ramki kupowałem tu:

https://car-tronic.pl/ramki-radiowe-c275.html

bardzo łatwy montaż wystarczy ze starego radia przekręcić chwytaki  do nowego i uniwersalna 2din GMS wchodzi  idelanie , do tego tylko rameczka za 30zł wypełniająca szczelinę i jest super, polecam

mój montaż :

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/92030-nissan-juke-navigacja-co-wybra%C4%87/

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Witam czy przy wymianie radia trzeba potem jakies kody z radia wpisywac,czy mozna samemu wymienic radio.W sumie wymienic chce orginale z zmieniarka na 6 cd na radio z nawszego modelu ktore czyta juz mp3.

takie:

post-44442-0-18206400-1396615372_thumb.jpg

Tu o oryginalnym radiu.

Trochę głupio sie przyznać ale nie używam CD za często i przy zakupie Kaszanki nie sprawdzałem tego a minęła juz chwila. Wczoraj dostałem płytę z kilkoma opowieściami i chciałem posłuchać. Wersja 6CD. Niestety nie mogę włożyć płyty do środka. Jakby stara tam siedziała. Próbowałem tam zaglądnąć przez te "szmatki" ale nic nie widać. Jak wciskam przycisk do wyrzucania płyt to słychać ze coś chodzi i tyle. Nic sie nie dzieje.

Edytowane przez kajusDE

Witam czy przy wymianie radia trzeba potem jakies kody z radia wpisywac,czy mozna samemu wymienic radio.W sumie wymienic chce orginale z zmieniarka na 6 cd na radio z nawszego modelu ktore czyta juz mp3.

takie:

attachicon.gifradio.jpg

Zależy jak trafisz. Moje było na 6CD ale bez mp3 i nie było kodu, ale z tego co słyszałem to były też wersje, które były kodowane. Musisz po prostu poprosić sprzedawcę o kod do radia, o ile jest potrzebny.

Tu o oryginalnym radiu.

Trochę głupio sie przyznać ale nie używam CD za często i przy zakupie Kaszanki nie sprawdzałem tego a minęła juz chwila. Wczoraj dostałem płytę z kilkoma opowieściami i chciałem posłuchać. Wersja 6CD. Niestety nie mogę włożyć płyty do środka. Jakby stara tam siedziała. Próbowałem tam zaglądnąć przez te "szmatki" ale nic nie widać. Jak wciskam przycisk do wyrzucania płyt to słychać ze coś chodzi i tyle. Nic sie nie dzieje.

A przed wkładaniem płyty wciskałeś przycisk "LOAD" z lewej strony (analogicznie do "EJECT", który jest z prawej)?

A to taki patent trzeba żeby przed włożeniem wcisnąć Load?

Nie robiłem.

Juz idę sprawdzic ;)

Edit

Nie działa. Jak wciskam Load to zero reakcji a jak ejcekt to coś przez sekundę chodzi i komunikat wychodzi ze nie ma płyty.

Edytowane przez kajusDE

Nie pamiętam dokładnie, bo już rok mam inne radio, ale nie wiem czy przypadkiem nie trzeba po naciśnięciu "load" wybrać numerka od 1-6 gdzie chcesz umieścić płytę (sorry, że nie napisałem tego poprzednio). Zobacz czy zadziała ;)

• 4 tygodnie później...

mam pytanie do właścicieli GMS 6401 NE -  jaka jest widoczność ekranu w słońcu ? pzdr

Zastanawiam się jak odpowiedzieć na pytanie, szybka odpowiedz to taka że "d*py nie urywa", ale z drugiej strony tragedii nie ma. Wszystko zależy od warunków.Jeżdziłem z różnymi telefonami które pracowały jako navi i żaden nie umywał sie do GMS natomiast nawigacja Garmina (stary model) sprawowała się lepiej w tym względzie. Ogólnie jestem zadowolony.

Powolniak...no cóż tak jak powiedział przedmówca,nie urywa,ale ...bardzo dobrze współpracuje z telefonami ,możesz używać różnych map.Ja byłem super zadowolony z tego gadżetu.

Z resztą,ile razy jeździ się  tak że słońce oświetla ekran?Mnie akurat słabsza widoczność w tym wzgledzie nie przeszkadzała.Funkcjonalność tej zabawki brała górę.

• 2 tygodnie później...

Fergul11 - zamówiłeś ponownie tą navi czy odpuściłeś temat ??

Krez sorki że tak późno odpowiadam , ale temat mi się zawieruszył .

Zabieram się za montaż (powoli) z braku czasu radio przeleżało 1.5 miesiąca w pudełku i może w tę sobotę założę jak uzyskam odp. na zadane pytanie , bo nie lubię zaczynać czegoś jak nie jestem 100% pewien ,a później improwizować !

http://www.aliexpress.com/item/Large-factory-Car-DVD-for-Nissan-QASHQAI-2010-with-smart-menu-4GB-Card-with-Map/1796494044.html

A teraz mam pytanie do osób które zmieniały radio w Qq na takie lub podobne .

Kostki podobno pasują P&P , ale są 3 luźne kable 

Czarny z oczkiem GND -ok do masy 

Różowy - opis na kablu BACK -opis w instrukcji -back draft radar testing line ???

Niebieski -//-         AMP-C        - -//-               brak opisu w instrukcji.

Ktoś pomoże rozkminić ?

Zakładam też dedykowaną do Qq kamerkę wstecznego i zastanawiam się czy ten BACK nie powinno połączyć się dodatkowym przewodem z kamerki ,w razie gdy radio ze wszystkimi funkcjami jest wyłączone po włożeniu wstecznego aktywuje się ekran na czas cofania .Po zmianie biegu radio wraca w stan spoczynku ?

Tak  jak to jest przy kamerce podłączonej do lusterka wstecznego .

Nie chcę uwalić czegoś w DVD więc gdyby ktoś obeznany z CAR AUDIO objaśnił mi trochę ,byłbym wdzięczny .

Czyli tak Panowie :)

Po 4;30 h ,przewlokłem wszystkie kable ,od kamery,GPS, polutowałem ,bo skrętek nie lubię ,a wsuwkom nie wierzę ,wszak już nigdy tam nie zajrzę .

Przy okazji dokręciłem tylną klamkę(?) bo palcami śrubki ruszałem i wyczyściłem odkurzaczem klosze wewnątrz bo much nalazło i wyzdychały ścierwa !

Następnie wziąłem się za montaż radia .

Panel z klimy rwałem z bulem(prezydenckim) i czekałem aż trzaśnie ,ale nie trzasł :)

Na tym od radia mi nie zależało więc rwałem bezstresowo.

Podłączenie nowego DVD Bułka z masłem ,zostają jedynie dwie kostki ze starej wiązki ,ale nowe radio śmiga bez nich  .

Ten różowy kabelek nie daje mi spokoju.!!! ( ja się dowiem co to i po co to)

Panel z radiem spasowany lepiej niż oryginał z fabryki , "jeśli by ktoś kiedyś" radzę to robić w chłodny dzień ,ja namęczyłem się by go dopchnąć .

Dźwięk stacja daje lepszy niż ory. radio pewnie lepszy procek/przetwornik !

Z radiem przysłali mapy IGO (tzw. poglądowe ;)) Sprawdzę kiedyś jak Auto Mapa na tym śmiga wszak też na windzie jest.

Jeszcze taka uwaga ,gdyby ktoś ciągnął kable:) z klapy (kamerka) to proponuję sprawdzić obie gumowe przelotki ,u mnie w tej po prawo było więcej miejsca niż w tej po lewej ,z pomocą WD 40, chinch prześlizgnął się jak węgorz między palcami.

Z klipsów na tylnych drzwiach tylko dwa były do wymiany z 13tu 

Kurde może tutka napiszę , ale nie ,nie mam zdjęć :)

To po dniu użytkowania napiszę tak ,wszystkie odtwarzacze działają dobrze czyli muza z USB SD BT AUX i filmy z DVD , szeroki zakres soprany ,średnie , basy  Equalizer z firmowymi nastawami i usera .

BT całkowicie kompatybilny z telefonem (Samsung,Nokia,LG -takimi dysponuję) Pokazuje wszystkie rodzaje połączeń odtwarza muzykę i filmiki z telef.kolejność odtwarzania wybiera z kierownicy ,telefon leży w schowku/kieszeni gdziekolwiek byle w zasięgu BT :)

GPS odpala około 25 sek (testowane IGO ) Tryb noc/dzień bogate menu (kalkulator trasy/spalanie/ kilometry/itp) Głos Męski i kobiecy Po Polsku.

Na ekranie mapa ,a w tle muzyka z (co włączone było) sterowanie z kierownicy działa perfekt ! Głos z GPS automatycznie ścisza muzykę (nie całkowicie do 25%) na czas  komend i informacji.

Podświetlenie klawiszy działa non stop , po wyjęciu kluczyka świeci jeszcze 5sek.(pewnie da się skrócić lub wydłużyć)

Kontrast max ,jasność 75% i w słońcu wszystko widać jeszcze z folią na ekranie .

Dobra alternatywa dla qq J10 zamiast typowego kombajnu 2 Din + ramka gdzie klawisze zabierają część ekranu i w efekcie mamy 5,5 cala wyświetlacz tu jest ekran 7 cali ,a klawisze rozłożone na konsoli co wygląda na OEM .

Ikony bardzo łatwe w domyśle ,rozłożone na dwóch stronach ,nawigacja pomiędzy stronami -paluchem trza przeciągnąć ;)

Jedyny mankament to Kamera Wstecznego , przed manewrem trzeba jednym klawiszem wrócić do głównego ekranu ,nacisnąć symbol kamery i włożyć wsteczny .

To mnie trochę złości ,ale zostaje kwestia tego różowego kabla i może cała operacja odbywać się będzie z automatu? 

Edytowane przez Fergul11

Hmmmm, ja już nie pamiętam za bardzo jak to wszysko podłączałem, ale:
-Po podłączeniu wtyczek bez żadnych przeróbek radio zaczęło działać, i jak dobrze pamiętam trzy(?) wtyczki zostały niepodłączone.

-Radio działało bez podłączania tej dodatkowej masy, ale i tak jak mnie pamięć nie myli ją podłączyłem :)
Zobacz jeszcze raz dokładnie w instrukcji, bo właśnie back to nie zasilanie kamerki, tylko +12v z żarówki cofania - nie ważne co masz włączone w radiu - kamerka działa priorytetowo, nawet jak radio jest w stanie 'standby' , to po podaniu + i tak obraz się pojawi. Po odłączeniu radio wraca do poprzedniego stanu. Czyli jak chcesz, aby to działało to musisz jeszcze przeciągnąć kabel od żarówki do radia.

Automapa działa na prawdę dobrze na tych stacjach :)

Sorki, że dopiero teraz piszę, ale miałem dość dużo zajęć w ostatnich dniach.

Michałmiko no tak mnie męczy ten BACK ,zadałem fabryce zapytanie ,ale na infolinii siedzi handlowiec kobitka skośnooka ,niewysoka  to poprosiła o zdjęcia o który kabel w kostce mi się rozchodzi :)

Wysłałem jej ich zdjęcie ze strzałką ;) niech dumają tamtejsze inżyniery o co mnie caman .

A mam takie pytanie odnośnie kamerki.

Z przedłużacza w który zaopatrzona była kamerka ,a dokładnie na obu jego końcach są chinche .

Jeden do kamery, drugi do radia,ale z obu chinchy wychodzą po 15cm czerwone ucięte przewody .

Do czego one są ,jeśli wiesz ? 

Edytowane przez Fergul11

Jak już Ci pisałem, na back podajesz napięcie z żarówki cofania, aby kamerka włączała się automatycznie. Najlepiej jeszcze się upewnij, czy coś Chińczyki w międzyczasie nie zmienili ;) U siebie kamerkę podłączyłem do żarówki, bo po co ma być cały czas "pod prądem", tak to będze dłużej działać ;) Co innego jak masz hak i chcesz zobaczyć, czy nie zgubiłeś gdzieś przyczepy na zakręcie :D Jak dobrze pamiętam, to ja musiałem przedłużyć te przewody, bo trochę mi brakło. Te ucięte kable to pewnie jakbyś chciał kamerkę podłączyć do źródła prądu w innym miejscu, albo mogą posłużyć to podania + z żarówki cofania do radia :D

Kamerka wyposażona jest w 

1-oświetlenie tablicy rej . podłączone         v                    *v-zrobione

2-zasilanie + i - pod żarówkę wstecznego   v

3-przewód sygnałowy video 5m  (chinch)   v

ale z chinchy oprócz zaizolowanego oryginalnie przewodu video wychodzą po jednym na chinch przewód dł 15 cm .

Ze stacji ,a dokładniej z kostki wychodzi przewód z napisem Back draft radar testing line i tyle co podaje instrukcja odnośnie tego kabelka.

Zastanawiam się czy jak mu podam 12V to czy nie uwalę czegoś w stacji ?

W książce nie ma żadnego schematu !?

Zadałem pytanie fabryce ale na razie NO ANSWER :(

Średnio co 2 lata podłączam kamerkę wstecznego tyle że pamięć jest okrutnie zawodna i zapomniałem jak robiłem to poprzednio .

Z resztą podłączałem je pod lusterka, więc te 30€ ryzykowałem teraz mam do zaryzykowania 300€  więc zastanawiam się i upewniam ;)

Poprzednie miały schematy trochę bogatsze , teraz to obrazek który nie wyczerpuje moich pytań ;)

rozumiesz mnie ?

Te kolorowe naniesienia to moje "dzielo" ;)  widzisz ze instrukcja dosyc uboga , pisza jedynie o kablach zsilajacych kamere ,nie wspominaja slowem o tych dwuch czerwonych na przedluzaczu video

Edytowane przez Fergul11

Jeżeli masz multimetr, to zmierz czy nie ma tam napięcia na tym przewodzie 'Back'.

Z tego przedłużacza 5m wychodzą tylko czerwone przewody (po jednym z każdej strony)? Może to jest po prostu + do wykorzystania do zasilania kamerki, bo masę można wziąć np. z żarówki cofania. To tak jak byś chciał pociągnąć zasilanie z innego źródła. Tak uważam :)
Na pewno nie masz jeszcze jakiejś wiązki, bądź nie ma kabelka z napisem cam, camera?

Cam jest tylko gniazdo w stacji na chincha.

Kamerka zaopatrzona była również w osobny kabel zasilający ,ale tak jak sugerujesz wszystko wskazuje że ten "Back " potrzebuje +12V z żarówki wstecznego .

Multimetr hmm , no chyba wreszcie kupię ,jeszcze się kiedyś przyda ?

Przewertowałem od deski do deski ze trzy razy instrukcję i kam wstecznego jest tylko "Włożyć wsteczny bieg,i nacisnąć na ekranie ikonkę kamerki..." tyle mówi instrukcja :(

Albo podjadę do audio elektryka i pokażę mu zagadnienie ,najwyżej weźmie za poradę z 20€ ?

Multimetrem byś zmierzył, czy przypadkiem na przewodzie back nie ma napięcia, ale nie wiem czy być powinno. Jak lubisz majstrować przy samochodzie, to multimetr to podstawa :) Te najtańsze są według mnie najlepsze (przynajmniej ja takie mam doświadczenie).

Ja bym zaryzykował i połączył na chwilkę + do tego wyjścia, ale żeby potem nie było na mnie ;) Powinno od razu przełączyć na kamerkę.

Może jeszcze ktoś z forum się wypowie?

Edytowane przez Michalmiko

pamiętam z Note jak montowałem kamerkę do GMS'a,to kamera musiała mieć wzbudzenie z żarówki wstecznego światła.