Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

qashqai - nowy qq+2

Gość kristo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

wieshaq napisał:
A kolega nie zauważył że jest odpowiednie miejsce na takie posty http://www.nissanklub.pl/forum/viewforum.php?f=43

Dzięki za pouczenie ale wskazane forum chyba nie jest jednak odpowiednim miejscem gdyż jego opis to: "Ciekawe filmy i zdjęcia z udziałem Nissanów i klubowiczów" a na zaprezentowanych zdjęciach są co prawda Nissany ale nie ma żadnego 'klubowicza' :-)

• 2 miesiące temu...

nie widzę tematu ogolnego o qq +2 a szukałem:) wszedl w tym miesiącu do salonów. co sądzicie o nim? co sądzą o nim użytkownicy, tak jak ja, kaszkaja pierwszej generacji? w ten weekend drzwi otwarte, ja się wybieram, musze zobaczyć to cudenko z bliska;)

qashqai +2

Widziałem to autko w salonie i nadal nie żałuje że jeżdżę wersją 5 miejscową. Moim zdaniem to wszystko zależy po co chcesz je kupić -jeśli ma nim jeździć więcej niż 5 osób a bagażnik nie odgrywa większej roli albo potrzebujesz auta z wielką przestrzenią i QQ podoba ci się ale dotychczasowa wersja ma kuferek zbyt mały to ok. Dla mnie przeciętnego "posiadacza" 4osobowej rodziny zwykły QQ wystarcza aż nadto. Nio i chyba nie zmieściłby mi się do garażu :)

pozdrowionka

kaszkio napisał:
nie widzę tematu ogolnego o qq +2 a szukałem:) wszedl w tym miesiącu do salonów. co sądzicie o nim? co sądzą o nim użytkownicy, tak jak ja, kaszkaja pierwszej generacji? w ten weekend drzwi otwarte, ja się wybieram, musze zobaczyć to cudenko z bliska;)

qashqai +2

Widziałem w salonie w sobotę - ostatni rząd siedzeń chyba dla krasnoludków :)

Dla dużej rodziny albo jak jak dzieci mają dużo kolegów co z nimi chcą jeździć, ale raczej nie na wakacje dla większej rodziny bo jak się rozłoży siedzenia to bagażnik znika

MarekA napisał:
Mnie sie podoba jedna rzecz w Q+2 - relinigi. Cholera ze nie mozna do naszych zamontować i lepiej wyglądałby i praktyczne to.

nie interesowało mnie to wiec szczegółów nie pamiętam, ale jakiś czas temu na forum UK pisali że do zwykłego QQ serwis Nissana montuje relingi - zapytaj w ASO, może coś się zmieniło i już teraz zamontują

Sygma napisał:
na pewno lepiej się prowadzi po nierównościach (tych na naszych drogach utwardzonych), na pewno ma lepiej wytłumione zawieszenie.

A co konkretnie jest zmienione w zawieszeniu? Myślałem że zmienili jedynie "górę"

• 4 tygodnie później...
  kristo napisał:
  kaszkio napisał:

qashqai +2

Widziałem w salonie w sobotę - ostatni rząd siedzeń chyba dla krasnoludków :)

Dla dużej rodziny albo jak jak dzieci mają dużo kolegów co z nimi chcą jeździć, ale raczej nie na wakacje dla większej rodziny bo jak się rozłoży siedzenia to bagażnik znika

hehe no bo to taki lans dla dzieciakow chyba;) tak samo jak w outlanderze.jeździłem nim na drzwiach otwartych i było fajnie, troche wiekszą szybe tylnią ma od jedynki + jest szerszy, wyzszy i dłuższy. miły model

no rzeczywiście qq jest trochę bardziej drapieżny z przodu, fakt, nawet na stronce ich sprawdziłem :). ale może qq+2 troche złagodniał bo ma 7 miejsc i dla rodziny ma wyglądać dobrze. a mąż/tata jak już odwiezie maluchy do przedszkola to nie patrzy na wygląd tylko osiągi i gna:D

no ale przy wersjach qq i qq+2 z tymi samymi silnikami to w +2 będzie miał gorsze osiągi... Mysle,że wtedy jedynie silnik 2 litrowy wchodzi w gre..

medyk napisał:
no ale przy wersjach qq i qq+2 z tymi samymi silnikami to w +2 będzie miał gorsze osiągi... Mysle,że wtedy jedynie silnik 2 litrowy wchodzi w gre..

z tego co pamiętam mniejsze silniki nie są oferowane do +2

medyk napisał:
też jestem takiego zdania...QQ2 powinien mieć te min 2 L

1,5 w dizlu da radę bo ma turbo (oczywiście z elastycznością bo w sprincie to już nie bardzo). Natomiast ciekaw jestem kiedy pojawi się downsizeing w "japońskich" markach. Bo taki 1,6 turbo w benzynie mógłby nieźle namieszać w Kaszkaju na przykład :mikolaj:

a czy ktokolwiek z Was porównywał bezposrednio w jeździe wersję 2.0 i 1.6 lub 1.5 czy tylko teoretyzujecie?

bo akurat dla mnie różnia w cenie zakupu i późniejszych kosztach eksploatacji (szczególnie w jeździe miejskiej) zdecydowanie przemawia na korzyść mniejszych silników, no ale cóż ja do rajdowców nie należę i na zyskaniu 5 min na dystansie 100 km aż tak mi nie zależy.

ja porównywałem ale tylko w internecie z informacji jakie o spalaniu wyczytałem w necie. no i masz racje. mniejsze silniki bardziej oszczędne ale chyba jak się ropsztyla kupuje to on mniej pali nawet od mniejszego benzyniaka. no ale droższe wersje sa z silnikami tdi.

a w ogole dzisiaj w rmf słyszałem że qq i qq+2 mają nowe niższe ceny i qq kosztuje koło 60 a qq+2 75 (w podstawowych wersjach)

raffall napisał:
[...] no ale cóż ja do rajdowców nie należę i na zyskaniu 5 min na dystansie 100 km aż tak mi nie zależy.

oczywiście każdy kupuje to co mu najbardziej odpowiada dlatego też są produkowane tak różne samochody. Ale większy silnik to nie 5 min oszczędności, ale przede wszystkim większe bezpieczeństwo.