Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] gwizd/świst podczas jazdy

Gość pumba
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas jazdy słychać taki gwizd albo świst (niezbyt natarczywy ale z kabiny słychać). Jego ton "idzie w górę" wraz ze wzrostem obrotów silnika. Po rozpędzeniu i wrzuceniu na luz świstu nie ma, więc jest związany z pracą silnika. Na postoju nie udało się tego usłyszeć przy gazowaniu i otwartej masce.

Witam.

Moim zdaniem taki odgłos wydaje skrzynia biegów. W mojej P11 jest podobnie ale tylko na 4 biegu przy 2700obr/min i na 5 biegu przy 2100. Byłem u kolesia w Siedlcach ogólnie polecanego na forum Nissana. Stwierdził, że taki świst wydają zębatki skrzyni. Powiedział, że nie ma większego sensu tego robić. Tylko w twoim aucie cały czas jest taki świst?

Witam.

Moim zdaniem taki odgłos wydaje skrzynia biegów. W mojej P11 jest podobnie ale tylko na 4 biegu przy 2700obr/min i na 5 biegu przy 2100. Byłem u kolesia w Siedlcach ogólnie polecanego na forum Nissana. Stwierdził, że taki świst wydają zębatki skrzyni. Powiedział, że nie ma większego sensu tego robić. Tylko w twoim aucie cały czas jest taki świst?

Niezależnie od biegu świst słychać tak od ok. 2500 obr/min. Przy zmianie biegów (czyli też wysprzęglaniu) ustaje. Nie jest jakiś b. głośny ale słyszalny no i wcześniej go nie było. Mam w planie wyjazd za urlop, do przejechania jakieś 2500-3000 km więc nie wiem czy się tym niepokoić :/

Sprawć czy na postoju przy dodawaniu gazu . Jeśli tak to Alterrnator , MiaLem tak .

Przecież napisałem już. Na postoju nic nie słychać - tylko podczas jazdy

A jaki ma przebieg auto?

Ogólnie mi powiedział, że mam sie nie przejmować tym świstem i jeździć ponieważ auto ma już swoje przejechane. Ale podjedź do jakiegoś warsztatu może coś ci podpowiedzą.

U mnie podobne do takich jak opisałeś odgłosy pojawiły się po nabiciu klimatyzacji nowymi czynnikami roboczymi. Na wolnych obrotach nic nie słychać, powyżej 2000 obr/min odzywa się sprężarka (gwizd/świst).

pumba, a czy przypadkiem to nie idzie z głośników ?? Bo wydaje mi się, że tak. Sprawdź, bo pewnie podczas jazdy masz włączone radyjko, wyłącz je i czy gwizd nadal będize. Skoro mówisz , ze to z kabiny to stawiałbym na to, że masz kable sygnałowe puszczone gdzieś obok jakiś silniczków czy innych wiązek.

pumba, a czy przypadkiem to nie idzie z głośników ?? Bo wydaje mi się, że tak. Sprawdź, bo pewnie podczas jazdy masz włączone radyjko, wyłącz je i czy gwizd nadal będize. Skoro mówisz , ze to z kabiny to stawiałbym na to, że masz kable sygnałowe puszczone gdzieś obok jakiś silniczków czy innych wiązek.

Radio wyłączone. Najciekawsze że zaczęło świstać również na postoju. Ani znajomy ani serwis ASO nic nie znaleźli :zdziw: Kazali jeździć aż się nasili :/

Hej.

U mnie też się coś takiego pojawiło.

Po zmianie przepływki dałem po "garach" i w górnym zakresie obrotów zaczęło świszczec.

Dzisiaj dałem furke na warsztat i naprawiali mi Vacuum Pompę bo się rozszczelniła ale wątpię czy to to. A zdiagnozowałem to bo zaczęlo mi śmierdziec spod maski. Kapalo z pompy na rure idącą od silnika do kolektora wydechowego ktora byl zaj... nagrzana (jest zaslonieta folia termiczna) i olej od razu sie spalal na niej.

Na razie nie mam zamiaru przeprowadzac agresywnych testów.

Czekam az silikon zalapie na pompie (wybulilem za to 150 zł).

Pozdro.

Najciekawsze że zaczęło świstać również na postoju.

ale na postoju rozumiem masz także włączony silnik ? Świst/gwiazd nasila się wraz ze wzrostem obrotów, tak ?

ale na postoju rozumiem masz także włączony silnik ? Świst/gwiazd nasila się wraz ze wzrostem obrotów, tak ?

Tak ale od ok. 2200 rpm. Niestety na postoju przynajmniej na razie słabo to słychać albo wcale :zly:

• 3 lata później...

Odświeżam wątek bo mam to samo. Szczególnie na 1 i 2 biegu... delikatnie jeszcze słychać na trzecim.

Chyba skrzynia pada. Po wbiciu na luz nie gwiżdże.

Wyraźnie słychać przy około 2000 do 3500 obr. oraz przy toczeniu się na wbitym 1 i 2 biegu i wciśniętym sprzęgle (przy dowolnych obrotach)

Podczas toczenia się auta na wbitym niskim biegu i wciśniętym sprzęgle jest w sumie najgłośniej.

Edytowane przez Anazar

• 2 miesiące temu...

Anazar ustaliłeś co było przyczyną? Bo mam podobne objawy od 3-4 miesięcy - świszczy na 1,2,3 biegu, na luzie nic nie słychać.

Dodatkowo na badaniach diagnostycznych (2 miesiące temu) mechanik oznajmił mi że mam lekki wyciek oleju ze skrzyni - "uszczelnienie półosi napędowej prawej" (ale najwyraźniej jest niezbyt duży, bo nie mam jakiś plam w garazu, po postoju, pod autem, a poziom oleju jest też w normie). Żaden ze mnie mechanik, więc jak macie jakieś podpowiedzi o co pytać i co podpowiedzieć mechanikowi, żeby właściwie zdiagnozował usterkę, a nie wymieniać niepotrzebnie dobrych części to będę wdzięczny za wskazówki. ps. Do Pana z Siedlec się nie wybiorę, bo mam za daleko ;)

Edytowane przez krik000