Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Witam proszę o konkretne odp na temat pukania

Gość adrian4
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem na forum nie ma nic na ten temat mam primerke p11 96rok 1,6 poj

od jakiegoś czasu mam pukania w lewym przednim kole wymieniłem już wahacz górny łożysko reszta zawieszenia jest ok byłem na trzepakach i tylko mi powiedzieli że może być górne mocowanie amora miec luz na gumie i puka ..Dziwne jest to że amor pracuje góra dół a jak mam objawy takie że jak jadę obojętnie czy dużą czy mała pred mam stukanie na płytach kostkach ale takie metaliczne denerwuje mnie to strasznie .moje pyt jest takie czy to może być listwa (maglownicy(układ kierowniczy) czy to ktoś przerabiał bo nie widzi mi sie naprawa układu kierowniczego z góry thz za odp

adrian4, wymieniłeś górny wahacz tylko z jednej strony czy z dwóch. Jeżeli wymieniłeś to na jaki (jakiej firmy i ile na nim już przejechałeś). Gniazdo amortyzatora dostaniesz raczej tylko w oryginale - koszt w JC ponad 100 zł za 1 szt.

Dolny wahacz jest OK? Może klocki hamulcowe ci się tłuką.

Przy skręcie może pukać łożysko zwrotnicy , ile ja czasu spędziłem na szukaniu tego pukania , ile stacji diagnostycznych zwiedziłem. Dopiero znajomy mechanior z łomem znalazł.mogą pukać drążek kierowniczy , końcówka i nawet prowadnice zacisku hamulca .Pojedz do mechanika i niech ten weźmie łom i szuka. Najlepsza metoda . A na stacji diagnostycznej to ci sprawdzą amorki i powiedzą że jeszcze pośmigasz (a amortyzator wylany). Oni są od stemplowania pieczątek chyba bo z diagnozą u nich to ciężko. Może ja tak tylko trafiam . :diabel:

[ Dodano: Sro 30 Lip, 2008 14:05 ]

a już też myślałem nad wymiana maglownicy - a teraz cisza po wymianie łożysk zwrotnicy.

Oni są od stemplowania pieczątek chyba bo z diagnozą u nich to ciężko. Może ja tak tylko trafiam . :diabel:

nie tylko ty - pewnie większość z nas - podbić skasować 100 zł i następny proszę...

Mi tez puka i stuka i na początku to była tylko przednia lewa strona a teraz to chyba całe zwieszenie stuka. Oprócz stukania to jeszcze przy przejeżdżaniu przez progi przód skrzeczy jakby miał zaraz się złamać. Hamulce piszczą i w ogóle będzie trzeba wlożyć pare stóweczek w auto. :(

adrian4 mam podobnie. Znaczy przy tego typu niewielkich nierównościach słychać tępe pukanie z prawej strony. Wymieniłem górny wahacz, łożyska zwrotnicy, łożysko koła, dolny sworzeń wahacza i gumę, która przychodzi od góry kielicha nad amorkiem.

Jeszcze została guma od dołu kielicha i może elementy metalowe czyli sam wysięgnik i łapa mocująca wahacz do karoserii.

[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 12:03 ]

ze o łączniku stabilizatora nie wspomne :D

przy niewielkich nierównościach jak puka może być luz na prowadnicach zacisku hamulca . Jeszcze wymienię u siebie prowadnice i musi nastać wielka cisza. A tak ogólnie prawie pół roku walczyłem żeby doprowadzić zawieszenie przednie do kompletnej ciszy. :one:

Dziwne metaliczne dźwięki, pukania z przodu na niewielkich nierównościach...przyczyn szukałem od miesiąca, kilku mechaników twierdziło, ze wszystko jest OK. Ale jeden znalazł - podobno łącznik stabilizatora. W wtorek wymiana i zobaczymy na ile trafna była diagnoza.

adrian4 zmien gumy na drazku stabilizatora po lewej i prawej stronie a jesli zmienisz na nowe i nadal bedzie pukac tylko ciszej to utnij maly kawalek paska takiego np. jak idzie do napedu pompy wody i wsadz miedzy ta gume na drazku a podloge i dokrec i bedzie cisza ja juz pare aut takim sposobem zalatwilem bardzo prymitywne ale dziala.